Nauji vardai operoje „Figaro vedybos“

Vasario 26 ir 27 d. į Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) sceną sugrįžtanti nerūpestingoji Wolfgango Amadeaus  Mozarto opera „Figaro vedybos“ gerbėjams žada netikėtumų. Greta patyrusių bei šioje operoje jau kojas apšilusių jaunų solistų pirmą kartą du „Figaro vedybų“ vaidmenis atliks tenoras Mindaugas Jankauskas ir bosas Raimundas Juzuitis.

M.Jankauskas kuria muzikos mokytojo Bazilijaus vaidmenį.<br>M.Aleksos nuotr.
M.Jankauskas kuria muzikos mokytojo Bazilijaus vaidmenį.<br>M.Aleksos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-02-25 16:24, atnaujinta 2018-02-15 22:57

Muzikos mokytojo Bazilijaus vaidmenį kuriantis 33 metų M.Jankauskas turi ne tik tarptautinės patirties – keletą metų jis dainavo Vokietijos operos teatruose, bet yra sukūręs vaidmenų ir dramos teatre. Už debiutinius vaidmenis spektakliuose „Publika“ (rež. Gintaras Varnas) ir „Antigonė Sibire“ (rež. Jonas Jurašas) 2011 m. jis buvo nominuotas „Auksinio scenos kryžiaus“ apdovanojimui. 2012 m. Kauno dramos teatre taip pat sukūrė liftininko Džo vaidmenį spektaklyje „Balta drobulė“ pagal Antaną Škėmą.

LNOBT scenoje M.Jankauskas pirmą kartą pasirodė 2006 m. Trikė vaidmeniu Piotro Čaikovskio operoje „Eugenijus Oneginas“. Solistas išsyk atkreipė dėmesį ne tik gražiu vokalu, bet ir organiška vaidyba, taikliai išgaunamais šmaikščiais vaidmens niuansais bei puikia dikcija. Trikė vaidmenį M.Jankauskas kuria ir dabartiniame „Eugenijaus Onegino“ pastatyme, o vos prieš keletą dienų puikiai pasirodė Onutės Narbutaitės operos „Kornetas“ premjeroje. LNOBT M.Jankauskas taip pat dainuoja Doną Rikardą Giuseppe Verdi operoje „Ernanis“.

2006 m. M.Jankauskas dainavo Čikagos lietuvių operos (JAV) pastatytoje Vytauto Klovos operoje „Pilėnai“. 2008 m. dalyvavo Claudio Monteverdi madrigalinės operos „Tankredžio ir Klorindos dvikova“ pastatyme Vilniuje. Vokietijoje, Hamburge, Viktoro Ullmanno operoje „Atlantidos imperatorius“ kūrė Kareivio vaidmenį, jį dainavo ir Miunsterio operos teatre, kur 2011 m. taip pat pasirodė Johanno Strausso operetėje „Šikšnosparnis“, 2012 m. – Jacques’o Offenbacho „Plėšikuose“ ir Giano Carlo Menotti operoje „Gelbėkit, gelbėkit, ateiviai“.

Solistas tobulinosi meistriškumo kursuose pas garsius tenorus Peterį Schreierį, Francisco Araiza, dalyvavo festivaliuose „Auksinė kaukė“ (Maskva, Rusija), „Banchetto musicale“ (Vilnius), „Passages“ (Mecas, Prancūzija), „Theatre en May“ (Dižonas, Prancūzija), Šlėzvigo Holšteino muzikos festivalyje (Vokietija) ir kt.

Vasario 27 d. pirmą kartą Bartolą dainuos LNOBT solistas stažuotojas R.Juzuitis. Šioje operoje nuo rudens jis jau dainuoja sodininką Antonijų, o dabar atėjo laikas didesniam intrigas rezgančio daktaro Bartolo vaidmeniui.

27 metų bosas R.Juzuitis pernai baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademijos magistrantūrą. 2013 m. sukūrė Mefistofelio vaidmenį Baltijos kamerinio operos teatro Charles’o Gounod „Fausto“ pastatyme. 2010 m. laimėjo Didįjį prizą Klaipėdoje vykusiame jaunųjų talentų festivalyje-konkurse, 2012 m. – antrąją vietą tarptautiniame romansų atlikėjų konkurse „Lietuvos romansiada“ Kaune. Yra stažavęsis Štutgarte, Vokietijoje, o Suomijoje vykusiame projekte yra net parengęs Figaro vaidmenį operoje „Figaro vedybos“.

R.Juzuitis drauge su mecosopranu Vilija Mikštaite ir sopranu Monika Sakalauskaite dalyvauja LNOBT operos stažuotojų progamoje. Tai nuo rudens veikianti nauja teatro programa, kurios tikslas – skatinti jaunų operos solistų ugdymą ir suteikti jiems galimybę dalyvauti LNOBT spektakliuose. R.Juzuitis yra ir vienas naujausio LNOBT pastatymo - O.Narbutaitės operos „Kornetas“ - solistų ansamblio: jis parengė Leidėjo ir Amžininko vaidmenį, nors sceninis solisto debiutas dar laukia ateityje. W.A.Mozarto „Figaro vedybose“ taip pat dainuos Dainius Stumbras (Grafas Almaviva), Sigutė Stonytė (Grafienė), Joana Gedmintaitė (Siuzana), Egidijus Dauskurdis (Figaras), Viktoras Gerasimovas (26 d. ) ir Laura Zigmantaitė (27 d., Kerubinas), Julija Stupnianek (Marcelina), Tadas Girininkas (26 d., Bartolas), Dovilė Kazonaitė (Barbarina), Arvydas Markauskas (27 d., Antonijus) ir Jonas Valuckas (Don Kurcijus). Spektaklius diriguoja Martynas Staškus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.