Vokietijos muzikinių tradicijų ambasadorius – Vilniuje

Nacionaliniame operos ir baleto teatre Vakarų Vokietijos radijo simfoninis orkestras koncertuos diriguojamas dabartinio savo meno vadovo, suomių dirigento J.P.Saraste.

Dirigentas J.P.Saraste - vienas suomiškojo fenomeno atstovų.
Dirigentas J.P.Saraste - vienas suomiškojo fenomeno atstovų.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 1, 2014, 3:46 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 7:41 PM

Nacionaliniame operos ir baleto teatre Vakarų Vokietijos radijo simfoninis orkestras koncertuos diriguojamas dabartinio savo meno vadovo, suomių dirigento J.P.Saraste.

„J.P.Saraste yra vienas suomiškojo fenomeno atstovų, – teigė G.Kėvišas. – Suomijoje yra tik penki milijonai gyventojų, tačiau visas pasaulis žino „Nokia“, puikius suomių dirigentus ir geriausius „Formulės-1“ ir ralio lenktynininkus. Suomiją galima vadinti dirigentų šalimi. Garsiausiems pasaulio orkestrams diriguoja Essa Pekka Salonenas, Johnas Storgårdsas, Sakari Oramo, Osmo Vänskä ir daugelis kitų, o tarp jų itin ryškia charizma išsiskiria J.P.Saraste.“

Prie WDR orkestro pulto J.P.Saraste stojo jau turėdamas solidžią tarptautinę koncertinę patirtį. 1983 m. drauge su  E.P.Salonenu įkūrė kamerinį orkestrą „Avanti!“, 1987 m. tapo vyriausiuoju Suomijos radijo simfoninio orkestro bei Škotijos kamerinio orkestro dirigentu. 1994 m. J.P.Saraste tapo Toronto simfoninio orkestro meno vadovu, 2002–2005 m. buvo vyriausiasis kviestinis BBC simfoninio orkestro dirigentas, 2006 m. – Oslo filharmonijos orkestro muzikos vadovas.

Su WDR orkestru koncertuosianti A.Vinickaja yra itin ryški tarptautinę šlovę pelniusi jaunesnosios kartos pianistė. 2007 m. ji laimėjo Karalienės Elizabetės konkursą Briuselyje.

„Šis konkursas greta Fryderyko Chopino ir pastaraisiais metais vėl sustiprėjusio Piotro Čaikovskio konkursų laikomas prestižiškiausiu ir sunkiausiu nugalėti pasaulyje“, – teigė LNOBT vadovas.

A.Vinickaja Vilniuje skambins Sergejaus Rachmaninovo Antrąjį koncertą fortepijonui ir orkestrui, su kuriuo ir pelnė pirmąją premiją minėtame konkurse.

Orkestras grieš Johanneso Brahmso Antrąją simfoniją. Pasak G.Kėvišo, norėjosi, kad J.Brahmso Antrąją simfoniją – chrestomatinį vokiškosios simfoninės tradicijos kūrinį – Vilniuje atliktų itin aukštą atlikimo kultūrą puoselėjantis orkestras iš Vokietijos, tarsi pateiktų pavyzdinę interpretaciją. Be to, J.Brahmso Antroji simfonija – tai labai graži muzika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.