Hipokrato priesaika – prie skulptūros „Lozoriau, kelkis“

Vieno garsiausių Lietuvos skulptorių, Nacionalinės premijos laureato Stanislovo Kuzmos sukurta skulptūrų kompozicija bibline tematika „Lozoriau, kelkis“ menininko valia turėtų iškilti prie Santariškių klinikų Vilniuje. Projektas įgyvendinamas iš visuomenės paaukotų pinigų. Tačiau skulptūrų kompozicijai baigti prašoma ir Kultūros ministerijos paramos.

Daugiau nuotraukų (1)

lrt.lt

Mar 2, 2014, 5:00 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 7:09 PM

Iškilaus menininko S. Kuzmos prieš 25 metus sukurta skulptūra „Lozoriau, kelkis“, skirta gydytojams, įprasmina ligonio, jo artimųjų viltis pasveikti.

Kad iš maketo rastųsi granito ir bronzos skulptūrų kompozicija, darbų imtasi jau menininkui išėjus amžinybėn.

Stanislovo Kuzmos sūnus Algirdas, taip pat skulptorius, prieš kaldamas figūras iš granito, turi padaryti jų natūralaus dydžio modelius. Vienas modelis jau baigtas.

„Lozoriaus modelis baigtas. Bandysime jau pradėti kalti Lozoriaus figūrą iš akmens, o kitus modelius bus galima užbaigti tuo metu. Jei finansavimas nenutrūks, įmanoma pastatyti šią skulptūrą šių metų pabaigoje“, – sakė A.Kuzma.

Už suaukotas lėšas prie Santariškių klinikų, kur skulptoriaus valia turėtų iškilti kompozicija, jai padarytas postamentas, iš Suomijos nupirkta granito skulptūroms. Tuo rūpinasi garsaus Lietuvos širdies chirurgo vardo paramos fondas.

„Skulptorius buvo ligonis, kuris pastebėjo, kad ligonis iš gydytojo kaip iš Dievo tikisi stebuklo. Gydytojas, nors ir ne Dievas, gali labai daug. Norime tai į dvasinį lygį pakelti. Svajojame, kada tai bus sakralinė Santariškių vieta ir, kai universiteto Medicinos fakultetas persikels į Santariškes, čia bus vieta Hipokrato priesaikai duoti“, – teigiė fondo „VU prof. A. Marcinkevičiaus mokinių klubas“ steigėja Marija Virketienė.

Skulptūrų kompozicijai pastatyti kiek daugiau nei per metus surinkta 300 tūkst. litų. Visiems darbams baigti reikia dar antra tiek, tad bus prašoma Kultūros tarybos paramos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.