„Kino pavasaryje“ – „Oskaro“ statulėlėmis apdovanoti filmai

„Kino pavasario“ programa „Festivalio favoritai“ nuo kovo 20 dienos pakvies susipažinti su pastaraisiais metais kino pasaulyje sužibėjusiais ir didžiausių kino festivalių graibstytais filmais. Žiūrovus prie ekranų prikaustys filmai su "Oskarais" apdovanota vaidyba, tikromis stiprių ir iškilių asmenybių gyvenimo istorijomis, nepatogiomis temomis bei žmogiškų dilemų sprendimais.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 3, 2014, 12:24 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 6:40 PM

„Festivalių favoritų“ programoje bus galima išvysti būrį garsių aktorių: "Oskarus" už vaidybą pelniusius Matthew McConaughey ir Jaredą Leto („Dalaso klubas“), Nicolasą Cage‘ą („Džo“), Idrisą Elbą („Mandela: ilgas kelias į laisvę“), Brendaną Gleesoną („Golgota“), Ryaną Goslingą („Atleidžia tik Dievas“).

Pasak „Kino pavasario“ meno vadovės Santos Lingevičiūtės, „Festivalių favoritų“ programoje bus galima išvysti filmus, kuriuose atsiskleis visiškai kitoks garsių režisierių veidas: „Jeanas Marcas Vallée, „Kino pavasario“ žiūrovams pažįstamas iš filmų „C.R.A.Z.Y.“ ir „Café de Flore“, pristatys dramą „Dalaso klubas“. Prieš porą metų išskirtinio kritikų dėmesio sulaukusio filmo „Važiuok“ režisierius Nicolas Windingas Refnas pristatys Bankoko nusikaltėlių pasaulio bausmės ir keršto istoriją „Atleidžia tik Dievas“.

„Festivalio favoritų“ programos filmai kalbės temomis, apie kurias vengiama kalbėti, bei palies opias problemas: bus diskutuojama apie homoseksualumą, etninių grupių išmetimą iš visuomenės, moterų teises, karo nusikaltimus, moterų ir vaikų išnaudojimą. Taip pat programa pasiūlys psichologiniu aspektu įdomių filmų“, – sakė S.Lingevičiūtė.

Du "Oskarai" už vaidybą

Filmas „Dalaso klubas“ jau yra sulaukęs ne vieno apdovanojimo, tarp kurių ryškiausi – "Auksinio gaublio" ir Ekrano aktorių gildijos apdovanojimai už geriausius pagrindinio bei antraplanio aktoriaus vaidmenis. Praėjusį savaitgalį M.McConaughey pelnė "Oskarą" už pagrindinį vaidmenį, o jo kolega J.Leto – už antraplanį. Atskiro "Oskaro" apdovanojimo nusipelnė ir „Dalaso klubo“ grimas.

„Dalaso klubo“ kūrėjai daugelį metų nesėkmingai ieškojo finansavimo filmui, ne kartą perrašė scenarijų, pakeitė ne vieną numatytą režisierių bei aktorių. Turėjo praeiti daugiau nei dvidešimt metų nuo pirmojo scenarijaus varianto atmetimo iki filmo premjeros 2013 metų Toronto tarptautiniame kino festivalyje.

„Dalaso klubas“ nukelia į 1985-ųjų JAV, kai Ronas Vudrofas (M.McConaughey) – homofobiškas teksasietis elektrikas, mėgstantis bulių rodeo, alkoholį ir merginas, – netikėtai sužino, kad yra ŽIV nešiotojas ir jam liko gyventi tik trisdešimt dienų. Atsisakęs medikų priežiūros Ronas pradeda nelegalią JAV nepatvirtintų vaistų kontrabandą, susiranda verslo partnerį transeksualą Radžoną (J.Leto) ir atidaro pogrindinį Dalaso pirkėjų klubą.

Dramose – neįtikėtini likimai

„Mandela: ilgas kelias į laisvę“ – tai įkvepiantis pasakojimas apie Pietų Afrikos Respublikos lyderio gyvenimą, pastatytas remiantis paskutine Nelsono Mandelos autobiografija. Filmo scenarijus veda per visą N.Mandelos (I.Elba) gyvenimą nuo  pat dalyvavimo gimtojo kaimo ritualinėse įšventinimo į vyrus apeigose. Jaunas advokatas prisideda prie antiapartheido aktyvistų, yra sulaikomas ir baudžiamas už teroristinę veiklą, praleidžia 27 metus kalėjime ir galiausiai išrenkamas pirmuoju juodaodžiu Pietų Afrikos prezidentu. Juostoje atsiskleidžia daugiabriaunis asmenybės portretas bei plėtojama aistringų ir sudėtingų santykių su antrąja žmona Winnie Madikizela-Mandela (Naomie Harris) meilės istorija.

Bosnių režisierė Jasmila Zbanič „Kino pavasaryje“ pristatys filmą „Tiems, kurie nepasakoja istorijų“ skaudžia Balkanų karo tema. Australė Kym atvyksta į Bosniją ir Hercogoviną praleisti atostogų. Per viešnagę ji apsistoja turistų gide rekomenduotame romantiškame viešbutyje, tačiau visą naktį negali užmigti dėl kamuojančios nemigos ir baimės jausmo. Po kiek laiko ji išsiaiškina apie siaubingus karo nusikaltimus, įvykdytus prieš moteris tame pačiame viešbutyje. Filme pati save vaidina ir savo istoriją pasakoja performansų atlikėja Kym Vercoe.

Filmas „Dalaso klubas“

Filmas „Mandela: ilgas kelias į laisvę“

Filmas „Tiems, kurie nepasakoja istorijų“

Filmas „Atleidžia tik Dievas“

Filmas „Pėdsakai“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.