Scenoje – klasikos ir džiazo darna

Polėkio kupina improvizacijos laisvė greta tikslios ir elegantiškos klasikos – toks skirtingų muzikos pasaulių susitikimas klausytojų laukia projekte „Džiazuojanti klasika“. Čia vienoje scenoje smuikai drauge su fortepijono, akordeono, mušamųjų ir kontraboso improvizaciniais posūkiais suskambės naujai ir netikėtai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 5, 2014, 3:12 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 4:50 PM

Lietuvoje toks projektas rengiamas pirmą kartą, kai seserys Rūta ir Saulė Rinkevičiūtės sumanė vienoje scenoje suburti skirtingų muzikos stilių atstovus. Įkvėptos pasaulinio garso muzikos grandų, klasikinio smuiko virtuozo Yehudi Menuhino ir džiazo smuiko legendos Stéphano Grappelli, seserys panoro šią muzikinę mintį įgyvendinti Lietuvoje.

Paklausta, kaip kilo tokio spalvingo koncerto idėja, smuikininkė S.Rinkevičiūtė teigė, jog viskas kilo iš siekio atrasti ką nors nauja, o kartu Lietuvos publikai pateikti tai, kas mūsų scenoje šiek tiek primiršta.

„Idėja kilo mano sesei Rūtai paklausius Y.Menuhino ir S.Grappelli įrašų. Šie muzikai derino klasikinio ir džiazo smuikų skambesį. Ieškojome naujų idėjų, o klausydamos įrašų su seserimi pamanėme, kad Lietuvoje tradiciniam džiazui skiriama labai mažai dėmesio. Publika pasiilgusi klasikinio, ne avangardinio džiazo. Taigi supratome, kad šią idėją būtina įgyvendinti“, – teigė smuikininkė.

Atlikėja taip pat atskleidė, kad ilgai svarstyti, kokie muzikai galėtų tapti bendražygiais scenoje, nereikėjo. „Su akordeonininku Nerijumi Bakula jau esame drauge groję Astoro Piazzollos projekte, todėl iškart jį pasikvietėme. Tai – profesionalus ir labai įdomus muzikas. O smuikininkas Tadas Dešukas, mano nuomone, yra vienas ryškiausių džiazo smuikininkų ir improvizatorių Lietuvoje. Be jo šio projekto neįsivaizduočiau.“

Džiazo stovyklai atstovaujantis smuikininkas T.Dešukas pabrėžė išskirtinės ansamblio instrumentų sudėties svarbą. „Įrašuose, iš kurių išsiplėtojo koncerto idėja, skamba du smuikai ir fortepijonas. Mūsų ansamblyje naujų spalvų ir įvairumo suteikia akordeonas bei mušamieji. Be to, ketiname koncerte atlikti ir naujų, programoje nenumatytų kūrinių“, – atskleidė pašnekovas.

Viena įdomiausių patirčių įgyvendinant projektą, pasak S.Rinkevičiūtės, yra tai, kad muzikai gali semtis vieni iš kitų skirtingų garso valdymo ir muzikinės medžiagos interpretavimo paslapčių.

„Įspūdingiausias yra džiazo muzikantų laisvumas. Mes, akademinės muzikos atstovai, esame įpratę groti akademiškai, o atlikėjai iš džiazo pasaulio įkvepia į viską pažvelgti laisviau. Žinoma, nė vienas nepamirštame profesionalumo, tačiau ta scenos laisvė, būdinga džiazui, suteikia daug malonumo grojant kartu ir atrandant begales naujų dalykų“, – džiaugėsi S.Rinkevičiūtė.

Paklaustas, kaip kolegos iš džiazo ir improvizacijos pasaulio žvelgia į šį projektą, T.Dešukas atviravo, kad ši idėja ne iš karto buvo priimta džiaugsmingai.

„Iš pradžių kolegos gana skeptiškai pasižiūrėjo. Tarp akademinio ir džiazo pasaulių iš tiesų labai daug skirtumų. Man pačiam teko mokytis Nacionalinėje M.K.Čiurlionio menų mokykloje, kur grojau daug klasikos. Taigi suvokiu skirtumus tarp klasikinės ir džiazo muzikos atlikėjų. Muzikantai, su kuriais grojame, taip pat žino šiuos skirtumus. Bet kai pradėjome repetuoti ir ruoštis projektui, įsibėgėjome ir dabar visi tikrai esame užsidegę idėja“, – tikino smuikininkas.

Koncerto programoje – specialiai šiam projektui Rimvydo Giedraičio sukurtos kompozicijos pagal hitus „Liza“, „Minor Swing“, „All the Things You Are“, „Just One of Those Things“, „Autumn Leaves“, „Night Train“, „After You have Gone“, „Tears“, „I Saw Stars“, „Blue Room“, „Summer Time“, „Jealousy“.

Kartu su S. ir R.Rinkevičiūtėmis bei T.Dešuku scenoje pasirodys akordeonininkas N.Bakula, kontrabosininkas Vytis Nivinskas ir perkusininkas Vytis Vainilaitis.

„Džiazuojanti klasika“ klausytojus kviečia į Vilniaus Kongresų rūmus kovo 15 d. 18 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.