Ar tebesame tie patys, kuriems rašė K.Donelaitis?

Lietuvos nacionaliniame muziejuje Naujajame arsenale (Arsenalo g. 1, Vilnius) kovo 12 d. 16 val. rengiamas etninės kultūros vakaras lietuvių literatūros kūrėjo Kristijono Donelaičio gimimo 300-osioms metinėms.

V.Jurkūnas. K.Donelaičio portretas. 1955 m.
V.Jurkūnas. K.Donelaičio portretas. 1955 m.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 6, 2014, 12:52 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 4:10 PM

Turtingą kūrinio kalbą šių dienų kontekste pristatys literatūrologė prof. Viktorija Daujotytė: „Keičiasi pasaulis, keičiasi kalba ir literatūra, keičiamės ir mes patys. Pagrįsta klausti, ar tebesame tie patys, kuriems rašė Kristijonas Donelaitis. Lietuvių kalba jau kitokia, nebeturime gyvos K.Donelaičio sintaksės, supaprastėjo, žodžiai sakiniuose vis labiau subėga į vieną liniją, nebesišakoja, nebelapoja. Bet suprasti hegzametrus dar galime. K.Donelaičio hegzametras ne tik iš antikos, bet ir iš gamtos, iš vėjo ūžavimo, sniego putojimo, medžių šlamėjimo.“

Apie etnografinę to meto aplinką pasakos Lietuvos nacionalinio muziejaus Etninės kultūros skyriaus vadovė dr. Elvyda Lazauskaitė ir muziejininkės. Liaudies dainas atliks Nacionalinės Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokyklos moksleiviai, vadovaujami Romualdo Gražinio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.