Kovo mėnesį Lietuvoje – Frankofonijos šventė

Kovo 20 d. visame pasaulyje minima Tarptautinė frankofonijos diena. 1999 m. tapusi Tarptautinės frankofonijos organizacijos (TFO) oficialia nare stebėtoja Lietuva kasmet šią dieną mini rengdama vis kitą frankofonišką šalį pristatančią parodą, konferenciją ar koncertą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-03-12 18:09, atnaujinta 2018-02-15 11:58

TFO generalinis sekretorius Abdou Dioufas primena, kad „prancūzų kalba – tai galimybė“, o 2014 m. Frankofonijos dienos suteikia vietą talentams. Kovo 5 d. prasidėjusios paskaita apie Olandijos, Prancūzijos ir Lietuvos ryšius Kaune, o Panevėžyje – prancūzų literatūrai skirtais renginiais, Frankofonijos dienos oficialiai atidaromos dar kartą Vilniuje kovo 12 d. nemokamu prancūzų atlikėjo Merlot su grupe koncertu menų fabrike „Loftas“.

„Frankofonija – tai solidarumo erdvė, grįsta humanizmo ir demokratijos principais. Ja siekiama skatinti kultūrinę įvairovę, perduoti žinią, puoselėjančią švietimą, o sykiu ir taiką, demokratiją bei žmogaus teises“, – sako Prancūzų instituto Lietuvoje direktorius Frédéricas Bellido.

Kultūrinė programos dalis kvies į koncertus ir parodas Vilniuje ir Panevėžyje, gausybę nemokamų filmų seansų, susitikimus Prancūzų instituto mediatekoje. Kovo 17–21 d. Vilniuje prancūziškos virtuvės gerbėjus džiugins gastronomijos savaitė, kurios metu svečiuosis konditeris iš Prancūzijos.

Bendradarbiaujant su UNESCO rengiama pirmojo Europoje leisto komiksų žurnalo „Le Journal Spirou“ paroda (atidarymas kovo 13 d.), o VDA ekspozicijų salėje „Titanikas“ bus eksponuojamos geriausios per pastaruosius trejus metus Prancūzijoje sukurtos afišos (atidarymas kovo 25 d.) bei šiuolaikinį žmogaus kūną tyrinėjančių menininkų Jacqueso Crenno ir Shalvos Khakhanashvili fotografijos, instaliacijos ir vaizdo medžiaga (parodos atidarymas kovo 25 d.).

Tradiciškai Frankofonijos mėnesį vykstančios prancūzų kalbos olimpiados šiemet moksleivius suburs kovo 20 ir 21 d. Birštone. Kovo 26 d. visų lygių prancūzų kalbos mokytojai, dėstytojai, kiti švietimo darbuotojai Prancūzijos ambasadorės iniciatyva jau trečius metus rinksis į kongresą. Tarptautinio lygio lingvistai Henri Boyeras ir Carmen Alen Garabato iš Monpeljė universiteto  kovo 24 d. dalyvaus konferencijoje apie nacionalinę lingvistinę politiką Lietuvos Respublikos Seime, o 25 ir 28 d. – Kauno ir Vilniaus universitetuose.

Kanados ambasados kvietimu 2013 metų Frankofonijos žaidynių nugalėtojas Kvebeko pasakotojas Stéphane'as Guertinas Vilniuje pristatys neįprastą spektaklį Vilniaus prancūzų mokykloje, kovo 17 d. ves pratybas Muzikos ir teatro akademijoje,  o kovo 18 d. pradžiugins dar vienu pasirodymu, kurio vieta bus patikslinta.

Frankofonijos dienų Lietuvoje uždarymas numatytas kovo 27 d. Kauno technologijos universitete.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.