Savaitės gidas: nuo kosmoso iki išmintingos senelės

Dienos ilgėja, savaitgalį jau lygiadienis, bet kol žiema dar spyriojasi, kur, jei ne teatrų, koncertų salėse, geriausia leisti vakarus? Juolab šią savaitę menininkai kviečia ir paklajoti po kosmosą, ir naujai pažvelgti į chrestomatinius herojus.

Scena iš spektaklio „4000 mylių“. Akt. E.Gaigalaitė.<br>A.Kubaičio nuotr.
Scena iš spektaklio „4000 mylių“. Akt. E.Gaigalaitė.<br>A.Kubaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 18, 2014, 9:31 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 7:42 AM

VILNIUS. „Tai, ką mes kuriame, yra tarp teatro, koncerto ir parodos“, - sakė danų teatralė Kirsten Dehlholm apie spektaklį „Kosmosas +“, kurį režisuoja Lietuvos nacionaliniame dramos teatre. Jo premjera – kovo 21 d. 18 val. 30 min. Dviejuose ekranuose dizaineriai projektuoja vaizdus, kompozitoriai kuria elektroninę muziką, aktoriai repetuoja mokslininkų vaidmenis. Su jais vaidins ir keli vaikai. „Kosmosas – didelis, sunkiai pažinus, bet patrauklus ir paslaptingas. Tai bus netradicinis spektaklis, kuris suteiks žinių. Mes pusantrų metų žiūrėjome į dangų, tyrinėjome vaikų piešinius, profesionalų paveikslus ir filmus, skaitėme knygas. Nenorėjome vogti vaizdų iš mokslo leidinių, todėl kūrėme juos patys. Atsirinkome reiškinius, apie kuriuos mums įdomu kalbėti. Tai žvaigždės, kometos, Baltoji nykštukė, Raudonoji milžinė, Pulsaras, supernova, juodosios skylės, tamsioji materija, kosminių mikrobangų fonas. Mus žavi ir stebina tai, ką sužinojome ir pamatėme. O kiek daug dar nežinome! Mes visi esame vaikai prieš kosmosą“, – pasakojo pasaulinio garso režisierė iš Danijos K.Dehlholm, su tarptautine menininkų ir mokslininkų komanda kurianti Vilniuje spektaklį visai šeimai.

Lietuvos kinematografininkų sąjunga pradeda netrukus 90-metį minėsiančio kino ir teatro aktoriaus Donato Banionio kino vaidmenų retrospektyvą. Sąjungos Kino klube bus parodyti šeši filmai. Pirmasis – „Adomas nori būti žmogumi“ – jau šį ketvirtadienį, kovo 20 d., 18 val.

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras parengė naują programą visai šeimai „Pasaulio šokiai“. Šeštadienį, kovo 22 d., 12 val. Kongresų rūmų salėje pagal garsiausių klasikinės ir popmuzikos kompozitorių kūrinius šoks Lietuvos vaikų ir jaunimo  kolektyvai ne tik iš Vilniaus, bet ir Alytaus, Tauragės, Šiaulių. Scenoje bus galima išvysti flamenko, gatvės, šiuolaikinių, charakterinių bei kitokių šokių kompozicijas. Lietuvos valstybiniam simfoniniam orkestrui diriguos Ričardas Šumila.

Šeštadienį, kovo 22 d., 19 val. bus karšta ir šventiška Filharmonijoje - Emanuelio Chabrier, Vaidos Striaupaitės-Beinarienės ir Maurice'o Ravelio kompozicijos žada muzikinę kelionę po Ispaniją, o Richardo Strausso gimimo 150-ųjų metinių progai skirtame „muzikiniame atviruke“ antrojoje koncerto dalyje skambės R.Strausso Koncertas obojui bei nuotaikinga valsų siuita iš operos „Rožių kavalierius“. Su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru Filharmonijos scenoje pasirodys klausytojams puikiai pažįstami Lietuvos menininkai – obojininkas Robertas Beinaris ir dirigentas Modestas Pitrėnas. Įsiliedama į visame Senajame žemyne organizuojamų Europos senosios muzikos dienos minėjimo renginių programą, Valdovų rūmų muziejaus bendruomenė kovo 22 d. 17 val. kviečia į klavesino muzikos koncertą. Viena žymiausių lietuvių kilmės klavesinininkių, Prahos Mūzų menų akademijos profesorė Giedrė Lukšaitė-Mrazkova kartu su vargonininku ir klavesinininku Baliu Vaitkumi inauguruos Ispanijoje pagamintą instrumentą, kuris neseniai papuošė Valdovų rūmų muziejaus senųjų muzikos instrumentų rinkinį.

Pavasario lygiadienis – diena lygi nakčiai, šviesa lygi tamsai. Nuo Pavasario lygės tamsa tirpsta lyg sniegas, užleisdama vietą šviesai, vis ilgesniam saulutės ratui. Tai atskaitos taškas, kai saulė pateka tiksliai rytuose, leidžiasi vakaruose. O pradžia be ritualo neįmanoma. Tad kovo 22 d. 19 val. Vilniaus etninės kultūros centras visus kviečia susiburti Šventaragio slėnyje (nuo Taikomosios dailės muziejaus iki Katedros a.) ir uždegti Pavasario lygiadienio ugnį.

KLAIPĖDA. Kovo 22 d. 17 val. Klaipėdos dramos teatras kviečia žiūrovus į premjerą Žvejų rūmuose – spektaklį pagal Amy Herzog pjesę „4000 mylių“. Spektaklį režisavo Povilas Gaidys, jis skiriamas Klaipėdos dramos teatro aktorės Elenos Gaigalaitės jubiliejui. Spektaklio herojus jaunasis Leo po nelaimingo atsitikimo, nutikusio keliaujant po šalį dviračiais, ieško paguodos ir sielos ramybės pas savo senelę Verą - karingą devyniasdešimt vienerių metų JAV komunistę. Du skirtingų kartų žmonės, nutolę vienas nuo kito per simbolinius tūkstančius mylių. Anūkas dar nepažįsta gyvenimo, o senelė tokia sena, kad jį jau baigia pamiršti. Gyvendami po vienu stogu giminaičiai pykstasi, siutina vienas kitą, varo iš proto, kol galų gale pradeda pamažu suprasti, jog nėra tokie jau skirtingi, kaip iš pradžių atrodė... „4000 mylių“ – nuostabus literatūrinis pasakojimas, tobulai tinkamas teatro scenai. Tai puikus pavyzdys, kaip jūs turėtumėte elgtis su savo senele – ypač jei ji taip pat negailestingai protinga kaip Vera“, – apie A.Herzog pjesę rašė „Time Out New York“ apžvalgininkas.

Klaipėdos muzikinio teatro baleto artistai kovo 20 ir 22 d. 18 val. 30 min. judesių kalba papasakos skausmingą Liudo Vasario istoriją. Šokio spektaklį pagal Vinco Mykolaičio-Putino romaną „Altorių šešėly“ pastatė ir pagrindinį vaidmenį atliks Aurelijus Liškauskas. „Šiandien žmonės nori, kad viskas labai greitai keistųsi. Kaip kine. Viskas turi būti greita, staigu ir įdomu. „Altorių šešėly“ tam puikiausiai tinka. Mūsų pastatyme – daugybė įvykių, scenų, personažų, pakanka mistikos. Man nereikia nuolat šokti duetų su viena partnere. Yra net trys mylimos moterys ir dar ketvirtoji Nepažįstamoji. Spektaklyje bus visko – ir šokių su puantais, ir stilizuotų liaudies šokių, daug improvizacijos. Vienu metu scenoje šoks net devyni kunigai. Ir man pačiam pirmąkart tenka šokti su sutana. Bus ir kraujo, ir nuogo kūno – na, gal ne visai nuogo. Skambės ir eilėraščių“, – taip naująjį spektaklį pristato jo kūrėjas.

ŠIAULIAI. Kovo 19 d. 18 val. Ch.Frenkelio viloje gerą nuotaiką garantuos rašytojas, poetas, režisierius, dainų autorius ir atlikėjas Vytautas V. Landsbergis. Atlikėjas šiauliečiams po ilgos pertraukos pristatys savo kūrybos dainas. Programoje netrūks ir poezijos, ir „rudnosiukiškų“ istorijų, ir pamąstymų apie gyvenimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.