Savaitės gidas: visi į teatrą ir į nemokamus renginius!

Kovo 27-oji – Tarptautinė teatro diena. Tądien lauksime žinių apie „Auksinio scenos kryžiaus“ laimėtojus, o prieš tai vertėtų nepraleisti progos pigiau įsigyti bilietų į spektaklius – jau nuo pirmadienio prasidėjo visą savaitę truksianti Teatro dienai skirta iniciatyva „Kviečiu tave į teatrą“: žiūrovams siūloma du bilietus už vieno kainą įsigyti į daugiau kaip 100 spektaklių.

J.P.Sarasate Vilniuje diriguos Kelno Vakarų Vokietijos radijo („West Deutsche Rundfunk“) simfoniniam orkestrui.
J.P.Sarasate Vilniuje diriguos Kelno Vakarų Vokietijos radijo („West Deutsche Rundfunk“) simfoniniam orkestrui.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 25, 2014, 8:49 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 3:14 AM

Prie iniciatyvos prisidėjo dvi dešimtys teatrų, tarp kurių šiemet ypač gausu Kauno kūrėjų. Iniciatyvoje „Kviečiu tave į teatrą“  dalyvaujantys spektakliai bus rodomi kovo-gegužės mėnesiais Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose. Bilietus galima įsigyti internetu arba „Tiketos“ kasose.

PANEVĖŽYS. Bene didžiausia Teatro dienos šventė – „Auksinių scenos kryžių“ įteikimas – šiemet vyks 2014 metų Lietuvos kultūros sostinėje Panevėžyje. Kovo 27 d. 18 val. 30 min. J.Miltinio dramos teatre už 2013 metais Lietuvos teatrų scenose nuveiktus darbus premijomis ir atminimo ženklais bus apdovanoti geriausi šalies teatro menininkai. „Auksinių scenos kryžių“ iškilmes tiesiogiai iš J.Miltinio dramos teatro transliuos LRT kultūros kanalas.

Kovo 28 d. 18 val. į Panevėžio muzikinį teatrą atvyks Domantas Razauskas, absoliutus jaunosios kartos bardų lyderis, dainuojantis poetas, muzikantas. Neseniai jis išleido ir pristatė knygą bei kompaktinę plokštelę „Takas į tylą“ bei „Lietaus kambarys“. Kaip teigia atlikėjas, pavasaris – puikus metas akustiniam koncertui tiems klausytojams, kurie ilgisi mielo pasibuvimo su savimi bei tikra muzika. Todėl visi, kurie dar nepasirinko, kur praleisti pavasarišką penktadienio vakarą, kviečiami į Panevėžio muzikinį teatrą.

VILNIUS. Nacionaliniame operos ir baleto teatre kovo 31 d. 19 val. svečiuosis vienas geriausių Vokietijoje Kelno Vakarų Vokietijos radijo („West Deutsche Rundfunk“) simfoninis orkestras. Koncerte skambins pianistė Ana Vinickaja, diriguos suomis Jukka Pekka Saraste. Vakaro programoje – Sergejaus Rachmaninovo Antrasis koncertas fortepijonui ir orkestrui bei Johanneso Brahmso Antroji simfonija.

Kovo 28 d. 19 val. Kongresų rūmuose Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras kviečia į simfoninės muzikos koncertą „Muzikinis jubiliejus“, skirtą šio kolektyvo altų grupės koncertmeisterio Rolando Romoslausko kūrybinės veiklos 30 metų sukakčiai paminėti. Atlikėjas šį vakarą pasirodys solisto amplua grieždamas vokiečių romantizmo atstovo Maxo Brucho „Kol Nidrei“ altui ir orkestrui, rumunų kompozitoriaus George Enescu Koncertinę pjesę altui ir orkestrui bei lietuvių autorės Zitos Bružaitės 2014 m. sukurto Koncerto altui ir orkestrui „Pabudimas“ premjerą. Prie dirigento pulto stos Martynas Staškus, kurio vadovaujamas kolektyvas dar atliks Johanneso Brahmso Pirmąją simfoniją.

Valdovų rūmuose galima ne tik apžiūrėti ekspozicijas. Kovo 27 d. 19 val. Didžiojoje renesansinėje menėje koncertas „Iš naujojo padaulio“, kuriame skambės Antonino Dvorako, Camille'io Saint-Saenso, Dmitrijaus Šostakovičiaus kūriniai, gros Eglė Juciutė-Matelienė (fleita), Vytautas Giedraitis (klarnetas), Simas Tankevičius (smuikas), Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentų simfoninis orkestras. Renginys nemokamas. (Tačiau prašoma iš anksto registruotis tel. (8 5) 262 0067.)

Kovo 28 d. 18 val. Valdovų rūmų Lankytojų vestibiulyje – „Pož(i)eminiai skaitymai V. Literatūriniai sluoksniai“. Kasmete tradicija tapę skaitymai šįkart nukels į Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikus menančias erdves (kadaise – pirmojo aukšto, ilgainiui padengto kultūriniu sluoksniu ir virtusio rūsiu). Renginyje savo tekstus skaitys jaunieji rašytojai, kviestiniai svečiai, o poezijos ir prozos skaitymus lydės muzika. Prieš renginį lankytojams bus leidžiama apžiūrėti Valdovų rūmų rūsius. Renginys nemokamas.

Kovo 29 d. 16 val. Valdovų rūmų Didžiojoje renesansinėje menėje paskaitą skaitys fotografijos istorijos tyrinėtojas, fotografas Stanislovas Žvirgždas. Tai bus pirmosios ciklo „Vilniaus netektys: fotografija atskleidžia istoriją“ paskaitos pakartojimas apie Gedimino pilies kalną, Radvilų rūmus, 1931 m. potvynį ir Vilniaus katedros karališkąją kriptą, Katedros aikštę, carinės Rusijos laikų paminklus, nugriautas bažnyčias, koplytėles bei Tymo kvartalą. Renginys nemokamas.

ŠIAULIAI. Kaip fleita tvirkina sielą? Kodėl tik praėjus geram tūkstančiui metų nuo krikščionybės atsiradimo ėmė formuotis savarankiška instrumentinė muzika? Ir kodėl jos vengė senovės graikai, o jų išminčiui Platonui net atrodė, kad toks mažytis švelnus instrumentėlis kaip fleita tvirkina sielą? Bet kodėl baroko epochoje viskas tarsi sprogo ir pasipylė solinė, kamerinė, orkestrinė instrumentinė muzika? Kokią revoliuciją padarė kuklus vos keturias stygas turintis smuikas? O kokią – dviejų šimtų stygų fortepijonas? Į tokius ir dar daug kitų klausimų pabandys atsakyti muzikologas Viktoras Gerulaitis ir styginių kvartetas „ArtVio“ ( smuikininkai Ingrida Rupaitė ir Kristijonas Venslovas, altininkas Tomas Petrikis ir violončelininkas Povilas Jacunskas) Šiaulių kultūros centre kovo 26 d. 18 val.

KAUNAS. Pavasaris į Kauną žengia kupinas jaunystės ir muzikos. Jau kovo 29 d. 17 val. koncertu Kauno valstybinėje filharmonijoje prasideda tarptautinis jaunųjų menininkų kamerinės muzikos festivalis „Avanti 2014“, skirtas Vytauto Didžiojo universiteto atkūrimo 25-mečiui. Festivalio renginiai vyks iki pat gegužės pradžios. Atidarymo koncerte šeštadienį su VDU Muzikos akademijos kameriniu orkestru pasirodys Lietuvoje ir svetur pripažinimo sulaukę solistai – dainininkas Liudas Mikalauskas, pianistė Virginija Unguraitytė, baritonas Andrius Apšega, smuikininkė Margarita Garmutė ir kiti. Skambės Wolfgango Amadeaus Mozarto, Maurice'o Ravelio, Benjamino Britteno, Giedriaus Kuprevičiaus ir kitų kompozitorių kūriniai.

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.