Vaikų literatūros premijos laureatė - L.Žutautė

Švietimo ir mokslo ministerijos įsteigta Vaikų literatūros premija šiemet atiteko rašytojai Linai Žutautei ir viešajai įstaigai „Rašytojų klubas“. L. Žutautei premija skirta už kūrybą vaikams, o „Rašytojų klubui“ – už nuopelnus populiarinant vaikų literatūrą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 31, 2014, 8:06 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:42 PM

Premija laureatams bus įteikta balandžio 2-ąją per Tarptautinės vaikų knygos dienos šventę, kuri vyks Panevėžio J.Miltinio dramos teatre.

L.Žutautės knygos „Kakė Makė ir didelė Tamsa“, „Kakė Makė ir netvarkos nykštukas“, „Kakė Makė ir pabėgusios ausys“ , skirtos ikimokyklinio amžiaus vaikams, atveria labai artimą jų patirčiai pasaulį. Tas pasaulis vaikui palankus: Kakė Makė mylima tėvų ir močiutės, smalsi, gyva, iš noro veikti savarankiškai ar tiesiog dėl lakios vaizduotės patenka į keblias situacijas, kurios žavi žaismingumu ir humoru. Vaizduojamas pasaulis pilnas energijos, žmonės geri, kliūtys įveikiamos.

Knygos apie katiną Ferdinandą ir šunį Pūkelį „Ferdinandas ir Pū“, „Ferdinandas ir Pū. Žygis į Australiją“ skirtos pradinukams. Jose atsiskleidžia draugystės, meilės šeimai, iškylančių sunkumų, išbandymų, pažinimo ir prasmės paieškos.

Rašytojos knygų herojai spalvingi, nuoširdūs, knygų kalba glausta, aiški, taikli, sąmojinga. Puikios pačios autorės pieštos knygų iliustracijos, parodančios pasaulį vaiko akimis: paslaptingos erdvės, gyvi daiktai tiesiogiai iliustruoja čia pat plėtojamą pasakojimą.

Viešoji įstaiga „Rašytojų klubas“ intensyviai ir kryptingai plėtoja kultūrinę, literatūrinę ir edukacinę veiklą. Rašytojų klubas kasmet surengia per 300 kultūros, literatūros renginių, didžiulį dėmesį skiria vaikų literatūros ir jos kūrėjų sklaidai.

Su tokiais projektais, kaip „Rašytojas ir mokykla“, „Kartų balso beieškant“, „Mano geriausia knyga“, „Rašytojas ir jo laikas“, mokyklas, bibliotekas, vaikų globos namus aplanko rašytojai, aktoriai, muzikai, knygų iliustruotojai. Klubas rengia tarptautinį „Poezijos pavasarį“, o vaikų rašytojai aplanko net ir sekmadienines lietuvių mokyklėles Rusijoje, Lenkijoje, Airijoje, Vokietijoje.

Ypač socialiai prasmingas Rašytojų klubo projektas „Atverstos knygos puslapiai“, skirtas vaikų globos namų auklėtiniams. Profesionalūs menininkai, atvykę į globos namus, ne tik rengia knygų skaitymus ir aptarimus, literatūrines muzikines popietes, dailės dirbtuves, bet ir suteikia socialiai atskirtiems vaikams gyvenimo džiaugsmo, atveria kitokio gyvenimo galimybę.

Dviejų dalių premija skiriama už nuopelnus vaikų literatūros srityje (60 MGL) ir už nuopelnus vaikų literatūros ir skaitymo populiarinimo srityje (40 MGL).

Vaikų literatūros premiją 2004 metais įsteigė Švietimo ir mokslo ministerija. Jos laureatais yra tapę rašytojai Martynas Vainilaitis, Vytautas V. Landsbergis, Vytautė Žilinskaitė, Ramutė Skučaitė, Gintarė Adomaitytė, Kęstutis Kasparavičius, Gendrutis Morkūnas, Vytautas Račickas, Violeta Palčinskaitė, Vilė Vėl, literatūrologai Kęstutis Urba, Vincas Auryla, Gražina Skabeikytė-Kazlauskienė, Asta Gustaitienė, Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vedėja Aldona Šiaulienė, Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų literatūros centro Informacijos skyriaus vedėjai Roma Kišūnaitė, Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos Vaikų skyriaus vyriausioji bibliotekininkė Marta Rudytė, žurnalas „Rubinaitis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Lietuvoje prasideda intensyviausių karinių pratybų ciklas