Panevėžio aktorės įsikūnys į lietuvių praeities rašytojas

Lietuvos teatro sąjungoje balandžio 28 d. 18 val. svečiuosis Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro aktorės Eleonora Eglė Koriznaitė ir Eleonora Matulaitė. Jos pristatys teatralizuotą literatūrinę kompoziciją „Dvi moteri“ apie dviejų lietuvių rašytojų Gabrielės Petkevičaitės-Bitės ir Žemaitės kūrybinį bendradarbiavimą, kuriant komedijas ir pjeses. Kompozicija sukurta remiantis rašytojų laiškais, atsiminimais, tekstų ištraukomis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 24, 2014, 12:30 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:13 PM

„Aš nepažįstu nei vieno žmogaus, kuris būtų perskaitęs visus G.Petkevičaitės-Bitės ar Žemaitės veikalus. O gaila“, – sako legendinio Juozo Miltinio mokinė Eleonora Matulaitė praėjusiais metais atšventusi savo 75 metų jubiliejų. Žymi aktorė daugiau nei 52 metus praleido teatro scenoje ir kūrė įvairiausius vaidmenis: nuo dar Gedimino Karkos režisuoto spektaklio „Pirmasis Viki Balius“ suvaidintos Viki iki Rimo Morkūno pjesėje „Aš buvau namuose ir laukiau, kol ateis lietus“ Senosios vaidmens.

„Visi žino, kad Juozas Miltinis buvo labai prieštaringa asmenybė. Vienas iš geriausių režisieriaus bruožų, mano manymu, buvo tas, kad jis suteikdavo galimybę aktoriui suvaidinti vieną ar kitą personažą. Žinoma, taip buvo ne visuomet. Labai troškau vaidinti. Ištisas dienas sėdėdavau salėje ir stebėdavau repeticijas, nors ir nebūdavau gavusi jokio vaidmens. Savarankiškai pasiruošdavau man patikusiam vaidmeniui. Ne tik mokėdavau tekstą, bet iki smulkmenų įsimindavau mizanscenas. Tačiau vaidmens niekuomet neprašiau. Kantriai laukiau, dėdavausi į galvą visas Juozo Miltinio pastabas dėl vaidmens“, – viename interviu apie žymųjį režisierių kalbėjo aktorė.

Kolegos teatralai išskiria E.Matulaitės kūrybingumą, darbštumą, kruopštumą, norą realizuoti save ne tik teatro scenoje, bet ir už jos ribų. Rašytojos ir režisierės gebėjimų turinti moteris jau daug metų kuria literatūrines kompozicijas apie žymius žmones: Mykolą Romerį, Lionginą Šepką, Antaną Strazdą, Jurgį Baltrušaitį, Maironį.

Prieš keletą metų kartu su dukra, taip pat aktore Eleonora Koriznaite, aktorė sukūrė kompoziciją pavadinimu „Dvi moteri“ apie G. Petkevičaitės-Bitės ir Žemaitės kūrybinį bendradarbiavimą. XIX-XX amžių sandūroje žymios lietuvių literatūros, visuomenės veikėjos slapyvardžiu Dvi Moteri rašė pjeses ir komedijas: „Velnias spąstuose“, „Kaip kas išmano, taip save gano“, „Parduotoji laimė“, „Litvomanai“.

Abi rašytojos buvo aktyvios moterų teisių gynėjos. 1907 m. G. Petkevičaitė-Bitė pirmininkavo steigiamajame Lietuvių moterų sąjungos suvažiavime, ilgą laiką buvo jos garbės pirmininkė. „Tai labai įdomios, gilios asmenybės. Šiandien nedaug kas žino apie šių moterų gyvenimus, kūrybą ir bendrą veiklą, kuri gali įkvėpti visas Lietuvos moteris. Kai pradėjau gilintis į jų raštus, atsivėrė plati įvairiausių temų erdvė“, – sako E. Matulaitė.

Lietuvos teatro sąjungoje pirmadienio vakarą pasirodys dviejų kūrybingų aktorių tandemas, kviečiantis dar kartą atverti neišsemiamus lietuvių literatūros klodus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.