Šeštadienį Palangoje laukiama folkloro kolektyvų desanto

Savaitgalį palangiškiai kviečia atvykti į pajūrį, pasigrožėti ir pasidžiaugti atbundančia gamta – kurorte tradiciškai bus švenčiamos Jurginės.

Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Apr 25, 2014, 2:30 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:03 PM

Tikrojo pavasario, žalumos ir ganiavos pradžia nuo seno buvo skelbiama balandžio 23-ąją. Per Jurgines į laukus buvo išgenami per žiemą tvartuose laikyti gyvuliai.

Palanga nuo seno garsėjo Jurginėmis. Čia suvažiuodavo daugybė žmonių, vykdavo garsūs atlaidai. Pasibaigus mišioms visi savo arklius varydavo aplink Birutės kalną. Buvo tikima, kad tuomet arkliai bus sveiki ir stiprūs, jų niekas nevogs. Jurginės sietos ir su žvejybos pradžia.

"Jurgi, paimk raktus", - šeštadienį kurorte ragins keturiolika folkloro kolekvytų iš visos Lietuvos ir svečiai iš Latvijos, Rucavos tradicijų klubo.

Pasak Jurginių šventės organizatorės Palangos folkloro kolektyvo "Mėguva" vadovės Zitos Baniulaitytės, šiemetinių Jurginių pagrindinis akordas – laimės paieškos, tai atsisipindės ir visų kolektyvų parengtose programose.

Šeštadienį nuo 15.30 val. Palangos centre, įvairiose vietose tarp centrinės aikštės ir kurhauzo, vyks pasirodymai. Vėliau visi susiburs kurhauzo kieme ir šokdami bei dainuodami patrauks į Birutės parką.

"Prie naujojo tvenkinio skambės paukščių ir folkloro sutartinės – lenktyniausime su paukščiais, kas gražiau gieda", - pasakojo Z.Baniulaitytė. Ant birutės kalno liesis ir gražiausios dainos, skirtos Palangai ir pajūrio kraštui.

Sekmadienis bus skirtas mažiesiems – kurhauzo kieme vyks vyks Atvelykio šventė, vaikai bus mokomi liaudiškų ratelių, žaidimų, šokių, galės patys pasidaryti birbynę ar vėjo malūnėlį.

Jurginių šventę Palangoje tradiciškai organizuoja Palangos kultūros centras ir Palangos moksleivių klubas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.