Vilniečiai Maskvoje vaidino spektaklį „Mano tėvas - Agamemnonas“

Maskvoje Vilniaus Mažojo teatro aktoriai suvaidino spektaklį „Mano tėvas – Agamemnonas“, kurį pastatė žinomas Rusijos jaunosios kartos teatro režisierius Konstantinas Bogomolovas. Šį spektaklį jis vadina vienu svarbiausių kūrinių savo karjeroje. Balandžio 24 d. teatre „Na Strastnom“ spektaklis parodytas sausakimšai žiūrovų salei.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-04-28 18:11, atnaujinta 2018-02-14 11:10

„Nuostabu būti tarp bendraminčių. Dėkoju Vilniaus Mažajam teatrui, kad sutiko atvykti į Maskvą. Tikiuosi, kad nepaisant nieko, būsime vieni kitiems reikalingi,“ – po vaidinimo sakė K.Bogomolovas. Spektaklyje „Mano tėvas – Agamemnonas“ – scenos iš garsiausių Euripido tragedijų: „Ifigenija Aulidėje“, „Hekabė“, „Orestas“, „Trojietė“, „Elena“. Visas jas jungia tas pats veiksmo laikas – Trojos karas. Inscenizacijos pagrindu režisierius pasirinko legendą apie tai, kaip graikai karo išvakarėse, nesulaukdami palankaus vėjo laivams plaukti, deivei Artemidei Aulidėje paaukojo savo vado Agamemnono dukterį Ifigeniją. Jau pasirodė ir maskviečių recenzijos. Anastasija Koščejeva priminė, kad „daugiausia dėmesio Antikos autoriaus kūriniuose skiriama moterų linijai. Jų vaidmenis spektaklyje akcentuoja ir Konstantinas Bogomolovas. Pastatymo centre – neužbaigta tragedija „Ifigenija Aulidėje“, kurioje pasakojama apie dievams paaaukojamą pagrindinę heroję. Kasdienybė, sudaryta iš paviršutiniškų pokalbių, nereikšmingų jausmų, o iš kitos pusės – dėkingumo ir meilės. Besisukant įvykių verpetui, galiausiai tai virsta tragedija“.

„Spektaklis mane giliai sujaudino“, pripažino Ana Stepanova ir papasakojo, kodėl: „Eilinėje, beveidėje šiuolaikinio buto erdvėje bręsta didžiulė tragedija. Didėjant siužetų skaičiui, daugėja kambarių ir atrodo, kad jie išsiplečia į didžiulį namą, o po to ir į miestus, šalis, žemynus. Paprasti žmonės kukliai ir tyliai pergyvena Antikos herojų likimus, blizgesio, herojiškų impulsų, tikėjimo nors kokiais nors dievais trūkumą. Priešaky – tik tamsi Hado skylė, kurią beveik galima apčiuopti. Vaizdas į ją atsiveria per atviras balkono duris, už kurių – tik tamsuma.“

Antonas Chitrovas svarsto, „ar įmanoma eiti iki galo ir neleisti aktoriui vaidinti ir leisti žiūrovams stebėti neveikiančius žmones, apie kuriuos tik kažkas žinoma? Pasirodo – įmanoma. Net tada, kai be jokio išgyvenimo šešėlio cituojamos Euripido eilės ar tylima nepajudant iš vietos, K.Bogomolovo aktoriai įtikina.“ Spektaklyje „Mano tėvas – Agamemnonas“ vaidina Elžbieta Latėnaitė, Valda Bičkutė, Vaida Būtytė, Arūnas Sakalauskas, Mantas Vaitiekūnas. Kompozitorius – Faustas Latėnas, scenografė Larisa Lomakina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.