Koncertu paminės S.Moniuszkos 195-ąsias metines

Vilniaus universiteto Kultūros centras ir Lenkijos institutas gegužės 5 d. 18 val. kviečia į iškilmingą koncertą sostinės šv.Jonų bažnyčioje, skirtą Vilniuje gyvenusio ir dirbusio žymaus lenkų kompozitoriaus, nacionalinės operos kūrėjo Stanislovo Moniuszkos (1819–1872) gimimo 195-osioms metinėms.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 2, 2014, 2:40 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 9:47 AM

Būtent gegužės 5-ąją. kompozitorius gimė Ubelėje prie Minsko. 1840–1858 metais jis dirbo Vilniaus muzikiniame teatre, iki 1842-ųjų buvo Šv. Jonų bažnyčios vargonininkas.

S.Moniuszka laikomas antruoju reikšmingiausiu lenkų kompozitoriumi romantiku po Fryderyko Chopino. Jis sukūrė 14 operų, daugiau kaip 10 operečių, muziką keturiems baletams, apie 300 dainų, keturias Aušros vartų litanijas, daugybę ne tik lenko, bet ir lietuvio širdžiai mielų kūrinių, tarp jų – mitologines kantatas „Milda“, „Nijolė“.

„S. Moniuszka buvo žinomas, mėgstamas ir populiarus kompozitorius. Jo kūryba padarė didelę įtaka to meto muzikiniam Vilniaus gyvenimui, salonuose skambėjo jo dainos ir romansai. Per gegužės mėnesio Marijos atlaidus Aušros vartuose būdavo atliekamos jo sukurtos Mišios e-moll. Tai buvo tapę tikra miesto tradicija“ – pasakojo Vilniaus universiteto chorų vadovė Rasa Gelgotienė.

Anot dirigentės, norėdamas atgaivinti šią tradiciją choras „Virgo“ 1995 m. giedojo šias mišias Šv. Teresės bažnyčioje, o vėliau perkėlė atlikimą į Šv. Jonų bažnyčią, kurioje šis kūrinys ir gimė. Nuo tada choro bendradarbiavimo su Lenkų institutu Vilniuje dėka ši tradicija sostinėje gyvuoja jau daugelį metų.

Pirmadienio koncerte taip pat skambės Mišios e-moll. Tai devynių dalių liturginis kūrinys, sukurtas Vilniaus šv. Jonų bažnyčioje. Kūrinį atliks R.Gelgotienės vadovaujamas Vilniaus universiteto merginų choras „Virgo“ ir VU kamerinis orkestras (vad. Paulius Bernardas Koncė).

Klausytojai taip pat išgirs S. Moniuškos vargoninius kūrinius, solines bei chorines dainas Adomo Mickevičiaus ir kitų poetų tekstais. Programoje dalyvaus baritonas Nerijus Masevičius, vargonininkė Indrė Veličkaitė, Šalčininkų meno mokyklos jaunučių choras, Eišiškių meno mokyklos jaunių choras ir Vilniaus rajono Rudaminos meno mokyklos jaunių choras bei kiti Vilniaus krašto atlikėjai.

S.Moniuszkos kūrinių koncertas Šv.Jonų bažanyčioje Vilniuje vyks gegužės 5 d.18 val. Bilietai bus parduodami prieš koncertą renginio vietoje. Bilieto kaina – 15 Lt; moksleiviams, studentams, neįgaliesiems ir senjorams su pažymėjimais – 10 Lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.