Jaunieji teatralai vėl reikalaus „Tylos!“

Jaunųjų teatro kūrėjų festivalis „Tylos!“, prieš šešerius metus prasidėjęs kaip režisierės Gabrielės Tuminaitės iniciatyva studentams parodyti savo baigiamuosius darbus, šiemet išaugo į tarptautinį renginį. Gegužės 19-23 dienomis žiūrovai pamatys 14 spektaklių.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 6, 2014, 9:23 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 6:09 AM

Kaip ir kasmet, festivalis bus platforma debiutuojantiems aktoriams ir režisieriams pristatyti - diplominius darbus rodys Lietuvos teatro ir muzikos akademijos absolventai. Žiūrovai išvys Jono Vaitkaus, Viktorijos Kuodytės, Gintaro Varno ir Aido Giniočio mokinių pastatymus.

Kino aktorių kursą šiemet išleidžiančio J.Vaitkaus teigimu, jauniems žmonėms labai įdomu suvokti, ar jie yra girdimi, ar jų vertybės ir supratimas apie aktoriaus kelią atitinka ir vibruoja kartu su žiūrovu. Anot jo, jauniesiems aktoriams pasimatymas su žiūrovu bus ir atgaiva, ir savotiškas egzaminas.

„Tylos!“ šiemet parodys ir profesionalių trupių spektaklius - festivalyje svečiuosis Jaunimo miuziklo ir „Apeiron“ teatro trupės iš Klaipėdos, „Dirty Deal“ teatras iš Latvijos ir komikė Tamara Broadbent iš Didžiosios Britanijos.

Viešnia iš Didžiosios Britanijos pristatys „stand up“ komedijos žanro monomiuziklą „All By My Selfie“, o nepriklausomas Rygos teatras „Dirty Deal“, garsėjantis drąsiais ir kūrybingais spektakliais, parodys premjerinį „Hero Of The Day“, o privačiame lofte - „Scare Me“.

Festivalio meno vadovės G. Tuminaitės teigimu, rengėjai siekia atvirai demonstruoti šiuolaikinį teatrą, jo neredaguoti, pateikti įvairiaspalvę modernaus teatro paletę.

„Šiemet festivalio koncepcija neįprasta - deriname profesionalųjį su jaunais, pirmuosius žingsnius žengiančiais žmonėmis, deriname eksperimentinį su akademiniu, vadinamąjį „popsą“ su rusiška klasika, klasikinę erdvę su alternatyviąja“, - pasakojo G.Tuminaitė.

Anot jos, teatras ir jauni žmonės šiuo metu yra kiek susiskaldę, dirba įvairiose auditorijose, vienas kito nemato, tad festivalio tikslas - sukurti tos kartos teatro žmonių bendruomenę.

„Festivalis atspindi tai, kas vyksta šiuolaikiniame teatre, šiuolaikinių žmonių galvose, kokie yra jų troškimai ir siekiai. Festivalis atves ne tik naujų žmonių į sceną, bet ir naujų žiūrovų - taip nutinka kasmet“, - teigė Mažojo teatro, kuriame ir rengiamas festivalis, vadovė Greta Cholina.

Šiltą atmosferą ruošiamasi sukurti Mažojo teatro fojė, kurioje tarp spektaklių bus rengiamos diskusijos su festivalio dalyviais ir kūrėjais. Per festivalį veiks nepriklausomas spaudos centras - apie spektaklius ir renginius rašys 17 nepriklausomų jaunų tinklaraštininkų, recenzentų ir teatro mėgėjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.