Naujame filme apie KGB veiklą Lietuvoje – netikėtos išpažintys

Aukų gatvės ir Gedimino prospekto sankirtoje Vilniuje stūksančiame neoklasicistiniame pastate įsikūręs Genocido aukų muziejus. Nuo 1941 iki 1991 metų pastate veikė NKGB (MGB, KGB) Lietuvos SSR padalinys ir vidaus kalėjimas, 1959 m. pavadintas tardymo izoliatoriumi. Prieš porą metų italų režisieriui Maximilienui Dejoie, aplankiusiam šio pastato rūsius, kilo dabar kuriamo dokumentinio filmo „Penki“ idėja. Ji užsimezgė iš noro sužinoti, suprasti ir atsiminti daugiau apie tuos metus ir žmones, kurių gyvenimas tarp šio pastato sienų pasikeitė negrįžtamai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 6, 2014, 12:08 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 6:45 AM

„Filme sutelkiame dėmesį į KGB veiklą Lietuvoje paskutinį sovietmečio dešimtmetį. Pagrindinė to priežastis - istorinių temų kontekste retas bruožas – gyvų žmonių atmintis. Klausomės, kalbamės su liudininkais ir viliamės, kad mūsų ir jų filmas taps bendros – tautos, o kartu ir viso pasaulio – atminties dalimi. Kuriame šį filmą tikėdamiesi, kad gyvų žmonių liudijimai taps įtaigesne pamoka ateities kartoms, kurioms norėtųsi palinkėti daugiau sąmoningumo ir taikos nei turime mes, paraidžiui kartojantys visas istorijos vadovėliuose detaliai aprašytas klaidas, “ – mintimis apie būsimą filmą ir jo kontekstą dalijosi bendraautorė režisierė Virginija Vareikytė.

Vienas filmo herojų – kunigas Julius Sasnauskas – devintajame dešimtmetyje buvo hipis, norėjęs turėti ilgus plaukus, dėvėti džinsus, klausytis vakarietiškos muzikos. Paauglystėje įsižiebęs maištingas ryžtas kovoti už teisę būti savimi peraugo į disidentinę veiklą bažnyčios pogrindyje. KGB tardymo izoliatoriuje Julius praleido vienerius metus, vėliau dar šešeri praėjo Sibire.

„Tas noras kovoti, deklaruoti savo laisvę, būti kitokiam buvo labai galingas. Antra vertus, nebuvo kito pasirinkimo. Tai buvo vienintelė būsena, savijauta, kurią tuomet galėjai išgyventi. Ir jau po visko būta akimirkų, kai klausinėdavau savęs: galbūt kurioje nors vietoje reikėjo sustoti, galbūt nebūčiau sukėlęs tiek daug skausmo savo artimiesiems. Bet kuo ilgiau gyvenu, tuo geriau suvokiu prasmę visų patirčių – tiek neigiamų, tiek teigiamų. Galiu tik pacituoti: „Tuo metu užsimezgė mano gražiausios draugystės ir mano nuoširdžiausios maldos buvo sukalbėtos,“ – savo patyrimu su filmo kūrėjais dalijosi kunigas J.Sasnauskas.

Dokumentinis filmas „Penki“ yra bendras Lietuvos kino kompanijos „Just a moment“ ir italų kino kompanijos „Indastria“ projektas.

Filmo anonsą rasite čia

Ištrauka iš interviu su kunigu J.Sasnausku čia

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.