Silpnos Michelangelo Dovydo kulkšnys atlaikytų žemės drebėjimą

Florencijos muziejų administracija antradienį neteikė didelės reikšmės rizikai, kad prieš 500 metų Michelangelo sukurta Dovydo statula dėl įtrūkimų kulkšnyse gali nugriūti.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 6, 2014, 5:00 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 6:26 AM

„Net jei įvyktų 5 ar 5,5 balo pagal Richterio skalę žemės drebėjimas, Florencija liktų sveika. O Dovydas nugriūtų paskutinis“, – sakė institucijos atstovas Marco Ferri.

Italijos nacionalinės tyrimų tarybos studija praėjusią savaitę parodė, kad abiejų garsiosios Dovydo statulos kojų apatinėse dalyse yra mikroįtrūkimų, kurie kelia pavojų statulos stabilumui.

Ataskaitoje sakoma, kad tos silpnos vietos tikriausiai yra susijusios su periodu tarp statulos užbaigimo ir pastatymo Sinjorijos aikštėje 1504 metais ir jos perkėlimo į muziejų 1873 metais. Aikštėje vietoje statulos buvo pastatyta jos kopija.

Nacionalinės tyrimų tarybos ataskaitoje nurodoma, kad pjedestalas pasviręs iki penkių laipsnių, tad statula patiria spaudimą.

Tačiau M.Ferri patikino, kad nieko dramatiška nėra ir kad muziejus toliau stebės statulos vibravimą. Pasak atstovo, vibravimas sumažėjo, kai buvo apribotas lankytojų, galinčių patekti į vidų vienu metu, skaičius.

Florencijos muziejai pernai sulaukė daugiau kaip 5 mln. lankytojų, kurių daugelis apžiūrėjo Dovydo skulptūrą ir Uficių galeriją.

„Ji nebus perkelta ar užkelta ant kokio nors pneumatinio pjedestalo. Ką jau kalbėti apie tai, kaip sudėtinga būtų pajudinti tokį kolosą“, – pridūrė M.Ferri.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.