Menininko atradimas - kaligrafiškai užrašyta bežodė kalba

Vilniaus galerijoje „Menų tiltas“ Užupio rajone atidaryta Ovidijaus Talijūno kaligrafijos meno paroda „Aikhu sense“. Tai pirmoji grafikos dizainerio, dailininko apipavidalintojo, šriftų kūrėjo paroda. Jo kūrybą menotyrininkė Lidija Kuklienė apibūdina kaip tarpinį žanrą tarp kaligrafijos, grafikos ir abstrakčiosios tapybos.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 16, 2014, 3:12 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 8:59 PM

„Čia sunkiai įžiūrėsime raides ar žodžius, neperskaitysime konkretaus teksto, bet jusime pulsuojančius siluetus. Greičiau tai tekstai, užrašyti bežode kalba“, - teigia L.Kuklienė.

Anot menotyrininkės, tradicinei kaligrafijai nėra būdingas spalvingumas, tačiau Ovidijaus darbai pakeri savo spalvų dermėmis.

„Visuose kūriniuose pulsuoja ritmas, keli ritmai. Kaip pasakytų žymus airių kaligrafas Denis Brownas, tai poliritminės kompozicijos. Tarsi orkestro garsai linijos ir dėmės persidengia ir papildo vienos kitas. Tie ritmai tvarkingi, santūrūs, be išsišokimų ar ilgų pauzių. Tai jausmas“, – menininko kūrybą vertina L.Kuklienė.

Kaligrafijos menas paprastai vertinamas pagal du atskaitos taškus – vakarietišką ir rytietišką tradicijas. Vakarietiška kaligrafija daugiau klasikinė, tradicinė, čia laikomasi raidės konstrukcijos, parašymo kokybės. Rytietiška – tai tarsi haiku, kuri remiasi  filosofinėmis įžvalgomis ir ekspresyvia išraiška bei subalansuota kompozicija. Lietuvišką kaligrafiją dažnai galima apibūdinti kaip šių dviejų tradicijų simbiozę. Kartais ji virsta šriftine grafika, ekspresyviuoju piešimu, greitaraščiu.

Beveik 20 metų kuriantis grafikos dizaineris O.Talijūnas – Lietuvos grafinio dizaino asociacijos narys. Lietuvos ir užsienio rinkai jo sukurti logotipai, firminiai stiliai, plakatai, afišos, knygų bei žurnalų dizainas išsiskiria originalumu. Kino ir teatro pomėgis  suteikė galimybių menininkui kūrybiškai pasireikšti ir šiose srityse – O.Talijūnas dalyvavo tarptautiniame festivalyje „Kinas prieš melą“, taip pat kuriant Manto Kvedaravičiaus dokumentinį filmą „Barzakh“. Šiuo metu grafikos dizaineris bendradarbiauja kuriant lituanistinį šriftą „Palemonas“.

Dirbdamas vizualinės komunikacijos srityje, O.Talijūnas niekuomet nenustojo kurti. Įkvėptas prancūzų avangardinio judėjimo „Lettrism“ pradininko Isidore’o Isou, grafikų Alberto Gursko, Algio Kliševičiaus, rašytojų Boriso Viano, skulptoriaus Rimanto Sakalausko bei eksperimentinės muzikos atlikėjų Steveno Browno bei Blaine’o L.Reiningerio, menininkas sukūrė būdą kaligrafiškai išreikšti bežodę kalbą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.