Muzikos didieji – Vilniaus scenoje

Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras tęsia geriausių pasaulio orkestrų koncertų seriją. Gegužės 24 d. LNOBT scenoje muzikuos geriausių pasaulio orkestrų dešimtukui priskiriamas Londono simfoninis orkestras, diriguojamas Danieliaus Hardingo. Vakaro solistas – vienas žymiausių šių dienų smuikininkų Leonidas Kavakos (Graikija).

„L.Kavako galimybės prasideda ten, kur daugelis kitų kapituliuoja“, – taip smuikininką pristato įrašų kompanija „Decca“.<br>D.Regano nuotr.
„L.Kavako galimybės prasideda ten, kur daugelis kitų kapituliuoja“, – taip smuikininką pristato įrašų kompanija „Decca“.<br>D.Regano nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 21, 2014, 1:06 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 4:49 PM

„L.Kavako galimybės prasideda ten, kur daugelis kitų kapituliuoja“, – taip smuikininką pristato įrašų kompanija „Decca“, išleidusi solisto įgrotą Ludwigo van Beethoveno sonatų albumą. Šis albumas pelnė L.Kavakui svarbiausią vokiečių klasikinės muzikos apdovanojimą „ECHO Klassik“ ir Metų instrumentininko titulą bei 2014 metų „Grammy“ nominaciją.

46 metų L.Kavakos jau senokai įsitvirtino meno pasaulyje kaip išskirtinėmis savybėmis apdovanotas menininkas – plačiai žinomas jo virtuoziškumas ir unikalus muzikalumas.

L.Kavako vardas pasaulyje suskambo dar tada, kai jis, būdamas aštuoniolikos, laimėjo Jeano Sibeliaus konkursą Helsinkyje (1985), o sulaukęs 21-erių pelnė laurus Niccolo Paganini konkurse (1988). Atėnuose gimusio smuikininko biografijoje svarbų vaidmenį suvaidino Aristotle'io Onassio fondo stipendija, kuri leido jaunuoliui išvykti mokytis į Indianos universitetą (JAV) pas garsų smuiko pedagogą Josefą Gingoldą.

Savo programose smuikininkas ypač daug dėmesio skiria XIX ir XX a. koncertams smuikui. Su Londono simfoniniu orkestru solistas Vilniuje kaip tik ir atliks Johanneso Brahmso Koncertą smuikui ir orkestrui D-dur.

L.Kavakos grieš 1724 m. pagamintu Stradivariaus smuiku.

Su Londono simfoniniu orkestru L.Kavakos bendradarbiauja nuo 2012–2013 m. sezono, kai jis buvo paskelbtas programos „LSO menininko portretas“ pagrindiniu dalyviu.

Jau daugiau nei šimtmetį gyvuojantis Londono simfoninis orkestras (įkurtas 1904 m.) daugelį metų atsiduria geriausių pasaulio orkestrų dešimtuke. Diriguojamas savo pagrindinio kviestinio dirigento D.Hardingo, orkestras atliks vėlyvojo romantizmo perlą – Gustavo Mahlerio Pirmąją simfoniją D-dur.

38 metų D.Hardingas karjerą pradėjo kaip Simono Rattle’o asistentas Birmingamo simfoniniame orkestre, 1994 m. su šiuo orkestru dirigavo savo pirmąjį koncertą. Vėliau buvo Claudio Abbado asistentas Berlyno filharmonijos orkestre. Šiuo metu D.Hardingas yra Švedijos radijo simfoninio orkestro muzikos vadovas, pagrindinis kviestinis LSO dirigentas, bendradarbiauja su Japonijos naujosios filharmonijos orkestru.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.