Gintarinių instrumentų kvartetui gaidos nereikalingos

Valdovų rūmuose Vilniuje gegužės 27-ąją suskambės netradiciniai instrumentai – iš gintaro pagamintų smuikų, alto ir violončelės kvartetas. Grojimo jais technika kitokia, tad ir programa, pasak „Amber Quartet“ meno vadovo, – kiek keistoka.

Daugiau nuotraukų (1)

lrt.lt

May 22, 2014, 1:32 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 3:45 PM

Idėja gaminti gintarinius muzikos instrumentus verslininkui  Šarūnui Davainiui kilo dar prieš dešimtmetį. Tuomet tikslas buvo fortepijonas. Tačiau paskaičiavus, kiek gintaro reikėtų ir kiek kainuotų tokio dydžio instrumentą pagaminti, apsistota ties mažesniu – smuiku, o vėliau kilo ir kvarteto idėja.

„Smuikui reikia ne tiek daug gintaro. Violončelę darėme apie 8 mėnesius – tai kaip penki smuikai, ir ji pareikalavo nemažai gintaro“, – pasakoja projekto sumanytojas Š.Davainis.

Smuiko savikaina, autorius skaičiavimu, yra apie 40 tūkst. litų, violončelės – maždaug penkiskart didesnė.

Ilgokai užtruko pasirengimas gaminti instrumentus iš gintaro. Pirmiausia, pasak pašnekovo, reikėjo užtikrinti, kad gintaras neskilinės.

„Man padėjo žinomas muzikos instrumentų meistras Vytas Gečas, be jo patarimų ir pamokymų nebūčiau išsivertęs. Aišku, susidūriau su tam tikromis medžiagų savybių problemomis, kurias pasisekė išspręsti“, – pasakoja Š.Davainis.

Gintarinio kvarteto instrumentai įgarsinti, jie nėra akustiniai, tad skambesys kiek sintetinis. Ir grojimo jais technika kiek kitokia.

„Skiriasi jautrumas, instrumento laikymas, ypač stryko, nes negali groti labai aktyviai kaip su akustiniu instrumentu. Parametrai skiriasi, svoris didesnis“, – teigia projekto meno vadovas Vytautas Mikeliūnas.

Atsižvelgiant į instrumentų skambesį parinkta ir koncerto programa. Ji, juokauja projekto meno vadovas, kiek keistoka. Klasikos groti, sako V.Mikeliūnas, nesinori, ji tegul lieka akustiniams instrumentams, o gintariniais galima eksperimentuoti.

„Stengiamės groti netradicinę muziką, eksperimentuojame, improvizacija mus svarbiausia, net gaidų turėtų nebūti, kad galėtumėme būti spontaniškai susigroję, kad grotume ne tai, kas parašyta, o kaip pavyks, kiekvieną kartą kitaip“, – sako V.Mikeliūnas.

„Amber Quartet“ koncertas. Gegužės 27 d. 19 val. Valdovų rūmai, Vilnius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.