Gintaro instrumentai skleidžia tik elektroninį garsą

Gintaro dirbinių gamintojų ir eksportuotojų asociacijos pirmininkas Šarūnas Davainis sumanė naują būdą reklamuoti medžiagą, su kuria dirba, – Lietuvos auksu vadinamą gintarą. Jau prieš dešimtmetį pradėjęs mąstyti, ką, be papuošalų, būtų galima iš jo padaryti ir sukūręs gintarinę pirtį bei masažo stalą, dabar Š.Davainis pristato gintarinius instrumentus. Antradienį Valdovų rūmuose Vilniuje koncertą šiais instrumentais surengė kvartetas „Amber Quartet“.

Projekto „Amber Quartet“ meno vadovas V.Mikeliūnas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Projekto „Amber Quartet“ meno vadovas V.Mikeliūnas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Augulytė

May 27, 2014, 7:46 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 11:19 AM

Idėja gaminti gintarinius muzikos instrumentus verslininkui Š.Davainiui kilo bendraujant su koncertų salės ir fortepijonų salono „Piano.lt“ savininkais. Tuomet tikslas buvo fortepijonas. Tačiau paskaičiavus, kiek gintaro reikėtų ir kiek kainuotų tokio dydžio instrumentą pagaminti, apsistota ties mažesniu – smuiku, o vėliau kilo ir kvarteto idėja.

„Smuikui reikia ne tiek daug gintaro. Violončelę darėme apie 8 mėnesius – tai kaip penki smuikai, ir ji pareikalavo nemažai gintaro“, – pasakojo projekto sumanytojas Š.Davainis.

Smuiko savikaina, autorius skaičiavimu, yra apie 40 tūkst. litų, violončelės – maždaug penkiskart didesnė. Smuikui pagaminti reikia 5-8 kg gintaro.

Gaminti instrumentus iš gintaro rengtasi ilgai. Pirmiausia, pasak Š.Davainio, reikėjo užtikrinti, kad gintaras neskilinės.

„Man padėjo žinomas muzikos instrumentų meistras Vytas Gečas, be jo patarimų ir pamokymų nebūčiau išsivertęs. Aišku, susidūriau su tam tikromis medžiagų savybių problemomis, kurias pasisekė išspręsti“, – pasakojo Š.Davainis.

Į „Amber Quartet“ susibūrė eksperimentuoti mėgstantis smuikininkas Vytautas Mikeliūnas, antrasis smuikas – Tadas Dešukas, violončelininkė Onutė Švabauskaitė ir altininkė Dovilė Juozapaitienė.

Gintarinio kvarteto instrumentai nėra akustiniai – jie įgarsinti, prijungti prie aparatūros, tad ir jų skambesys kiek sintetinis. Kiek kitokia ir grojimo jais technika.

„Skiriasi jautrumas, instrumento laikymas, ypač stryko, nes negali groti labai aktyviai kaip su akustiniu instrumentu. Parametrai skiriasi, svoris didesnis“, – vardijo projekto meno vadovas V.Mikeliūnas.

Atsižvelgiant į instrumentų skambesį parinkta ir koncerto programa. Pasak V.Mikeliūno, klasikos groti nesinori – ji tegul lieka akustiniams instrumentams. Gintariniais galima eksperimentuoti, improvizuoti. Jis viliasi, kad šie instrumentai duos kūrybinių impulsų kompozitoriams ir jie gintariniam kvartetui sukurs įdomių kūrinių.

Š.Davainis gintarinius instrumentus pristato kaip jau užpatentuotą išradimą, neturintį analogų pasaulyje. Bet Stradivariaus šlovės jie vargu ar sulauks, nes sukurti ne dėl garso, o dėl išvaizdos, norint parodyti gintaro spalvų ir formų įvairovę. Tuo jie, be abejo, unikalūs - juk niekas pasaulyje dar nekūrė muzikos instrumentų dėl išvaizdos.

Kita vertus, jie tikriausiai ras savo vietą įvairiuose pramoginiuose projektuose, šou renginiuose, eksperimetinėse programose.  Jau planuojama įtraukti  „Amber Quartet“ koncertus į Turizmo departamento vykdomos programos „Gintaro kelias“, vienijančios dešimt Europos šalių, programą.

Gintaras dabar pasaulyje madingas, pastaraisiais metais jo kaina kyla. Kažkur prasiskverbė informacija, kad koncernas BMW ketina - reklaminiais sumetimais - gintarais apklijuoti vieną savo automobilių.  O gal ta pačia proga pakvies ir "Amber Quartet" iš Lietuvos pagriežti gintariniais instrumentais?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.