Fotografijų parodoje – transseksualų istorijos

Vilniaus fotografijos galerijoje antradienį atidaryta Samantos Matuzaitės fotografijų paroda „By the way“. Parodoje pristatomas  tęstinis projektas „By the way“ („Beje“) - istorijas pasakojančių nuotraukų serija, kurioje kuriamas kitoks transseksualaus žmogaus portretas, paliekant lyties ir kūniškumo sąvokas antrajame plane, atsigrežiant į žmogaus asmenybės individualumą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 10, 2014, 7:44 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 11:59 PM

S.Matuizaitė, žinoma kaip Arcana Femina, yra jauna autorė, dar studijuojanti Vilniaus dizaino kolegijoje taikomąją fotografiją.

Visuomenėje kuriamo transseksualo portretas neretai apipinamas stereotipinio požiūrio – visas dėmesys sutelkiamas į lytiškumą nusakančias kūno žymes, bet dažniausiai pamirštama tai, kas svarbiausia – žmogus.

Projekto „By the way“ portretai ir reportažiniai gyvenimo akimirksniai gali pasirodyti kaip eilinė fotografijų serija. Tačiau taip ir siekiama pateikti fotografuotą žmogų – paprastą, bet sykiu ir individualybę. Šiuo projektu mėginama skatinti visuomenėje supratimą, pagarbą kitam žmogui ne šokiruojant nepatogiais vaizdais, o kaip tik leidžiant pajusti žmogišką artumą, trinantį susvetimėjimo jausmą.

„Jei neatrasite tarp savęs ir atvaizde esančio žmogaus esminių, supriešinančių skirtumų, gal iš tiesų mes esame labiau panašūs, nei skirtingi?“ - klausia parodos autorė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?