Mirė paskutinis Čechovas

Rusijoje, Melichove, prie senovinės cerkvės, suręstos nepanaudojus nė vienos vinies, nedidelėse šeimos kapinaitėse palaidotas paskutinis didžiojo rusų rašytojo Antono Čechovo giminės atstovas Ivanas Čechovas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-06-10 21:03, atnaujinta 2018-02-12 23:55

I.Čechovui tebuvo 45 metai, jis sirgo kol kas dar ne iki galo perprasta liga, žinoma „lietaus žmogaus“ pavadinimu. Vaikų jis, savaime suprantama, neturėjo. Su juo nudžiūvo paskutinė Čechovų genealogijos medžio šaka.

Nors Čechovų šeima buvo didelė – penki broliai Aleksandras, Nikolajus, Antonas, Ivanas, Michailas ir sesuo Marija, pasaulį išvydo nedaug palikuonių. Pats A.Čechovas vaikų neturėjo. Brolis Nikolajus mirė anksti – Sumuose nuo džiovos. Jis irgi nepaliko jokių palikuonių. Marija neištekėjo ir vaikų neturėjo. Broliui Ivanui gimė sūnus Vladimiras, kuris tapo aktoriumi. Bet sukurti šeimos nespėjo – tragiškai ir beprasmiškai išėjo iš gyvenimo: nusišovė, kai režisierius Konstantinas Stanislavskis pasakė jam įžeidžiamą pastabą.

Vyresnysis brolis Aleksandras turėjo vienintelį sūnų Michailą. Jis tapo talentingu pasaulinio garso aktoriumi. Michailas vedė savo dėdės rašytojo žmonos dukterėčią, akinamą gražuolę Olgą. Tačiau jie neilgai gyveno kartu. Po skyrybų Michailas išvyko – tai buvo praėjusio amžiaus trečiajame dešimtmetyje – į Holivudą, kur mokė aktoriaus meistriškumo, be kita ko, ir Marilyn Monroe. Vaikų Michailas neturėjo.

O Olga Čechova patraukė į Vokietiją. Dėl savo grožio ir išminties pateko į sluoksnius, artimus Hitleriui. Pagal vieną versijų – dirbo sovietinei žvalgybai. Ar turėjo palikuonių? Tikslių duomenų nėra. A.Čechovo kūrybos ir gyvenimo tyrinėtoja Olga Avdejeva, A.Čechovo muziejaus-sodybos Pamaskvio Melichove pirmojo direktoriaus duktė, mano, kad jų nebuvo. Čechovų Vokietijoje yra, bet su garsiąja šeima jie niekaip nesusiję.

Garsioji Čechovų pavardė iki mūsų dienų išliko per rašytojo jauniausio brolio Michailo liniją. Jo sūnus Sergejus dirbo dailininku Maskvos akademiniame Dailės teatre, dėstė teatro studijoje. Jis, kaip ir rašytojas, palaidotas Maskvos Novodevičės kapinėse.

Sergejus turėjo sūnų, taip pat Sergejų, kuris, kaip ir tėvas, buvo dailininkas – aukštas, gražuolis, labai panašus į rašytoją. 1966 metais Sergejui gimė vienintelis sūnus Ivanas. Pats Sergejus mirė anksti, nesulaukęs nė keturiasdešimties: staiga iš nosies ėmė bėgti kraujas, kurio nesugebėta sustabdyti...

Pikta lemtis tarsi persekiojo Čechovus – neaplenkė ir Ivano. Paskutinis Čechovas sunkiai sirgo. Pirmadienį jis palaidotas Melichovo kapinaitėse šalia tėvo Sergejaus Čechovo ir senelės Valentinos Čechovos.

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.