Per Kultūros naktį Bernardinų sodas virs Stebuklų sodu vaikams

Jau aštuntus metus rengiamas festivalis Kultūros naktis šiemet išskirtinį dėmesį skirs mažiesiems naktinėtojams. Festivalis pristatys Šeimų erdvės programą, kuri birželio 20 d., penktadienį, nuo 18 val. iki pat vidurnakčio įsikurs sostinės Bernardinų sode.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 10, 2014, 11:36 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 12:28 AM

Šeimų erdvė kvies įsitraukti į interaktyvius spektaklius, mėgautis teatralizuotais koncertais, aktyviuosius renginio dalyvius ragins sportuoti ir žaisti, o smalsuolius dalyvauti išradingose mokslo ir kūrybinėse pratybose. Bernardinų sode į dangų kils milžiniški muilo burbulai ir šeimos aitvarai, o medžius puoš pačių pagaminti nakties žibintai, dalyvių lauks muzikanto Tomo Dobrovolskio muzikinės kūrybinės pamokos, kuriose kiekvienas galės susipažinti su muzikanto sukurtais instrumentais ir pabandyti patys kurti muzikines improvizacijas.

Viename projekte – penki žanrai

Per Kultūros naktį mokyklėlė visai šeimai „Strazdanėlės“ pristatys net penkis skirtingus žanrus – teatro, muzikinio judesio, kūrybinių laboratorijų, meninių akcijų ir parodos. Mokyklėlės vadovė Sonata Latvėnaitė- Kričenienė su vaikų edukacija ir kultūros projektais dirba nuolat, todėl buvo pamaloninta sulaukusi Kultūros nakties rengėjų kvietimo. Mokyklėlės pedagogų būrys sutiko prisidėti prie projekto, nes susižavėjo Šeimų erdvės idėja.

„Tokių erdvių pasigendu įvairiuose miesto renginiuose. Kultūros naktis pirmiausia šventė miestiečiams. Dalyvaujame turėdami vienintelį tikslą – pasidalyti idėjomis ir patirtimi, kaip paprastai galima kartu su vaikais leisti laisvalaikį prasmingai, žaidžiant skirtingomis meno formomis“, – teigia „Strazdanėlių“ vadovė.

Mažieji lankytojai susipažins su mokslo naujovėmis

Vilniaus kompiuterininkų akademijos pedagogė Eglė Ragelienė įsitikinusi, kad smalsūs vaikai labai nori išbandyti įvairias sritis, tereikia jiems suteikti progą pamatyti ir paliesti. Todėl per renginį veiks kūrybinės dirbtuvės „Mano pagalbininkas – Lego robotas“, paremtos mokslo naujovėmis ir ateities specialybėmis.

Robotikos mokyklos kolektyvas atvers įmantriųjų technologijų pasaulį ir kvies pajusti elektronikos komponentų gyvybingumą ir draugiškumą paprastu būdu juos atgaivinant – įžiebiant šviesą!

„Šeimų erdvė skatina jaunųjų dalyvių kultūrinį aktyvumą, leidžia pasijusti alternatyvioje tikrovėje, kurioje einant įprastais takais veikia visai kitas pasaulis. Tai kartu ir vizijų mugė, kurioje žmonės kviečiami išsirinkti, kokio pasaulio, kokių situacijų jie norėtų“,– sako Robotikos mokyklos įkūrėjas Paulius Briedis.

Šeimų erdvė – ne tik vaikams

Šeimų erdvėje veiklos turės ne tik mažieji renginio dalyviai, bet ir jų tėvai. Ikimokyklinio ugdymo įstaigos „Vaikystės sodas“ pedagogės skaitys pranešimus ir kvies diskutuoti tėvus emocinio intelekto ir šiandienių vertybių temomis. „Vaikystės sodo“ idėjos autorė ir vadovė Austėja Landsbergienė džiaugiasi, kad vaikai dabar yra kaip niekada nuostabūs: protingi, mąslūs, turintys savo nuomonę, greiti ir be galo imlūs. Kaip teigia A. Landsbergienė, „mūsų užduotis – ne riboti vaikus, o leisti jiems atsiskleisti. Menas, kultūra padeda saviraiškai, tad su vaikais kalbant apie meną, kultūrą, tobulėja jų emocinis intelektas, jie išmoksta pažvelgti į savo vidinį pasaulį, jį išreikšti. Pasaulyje, kuriame didelis tempas, daug įtampos, šis gebėjimas yra mažų mažiausiai naudingas“.

Tyrimai rodo, kad menas ne tik praplečia požiūrį, ugdo toleranciją ir pozityvų požiūrį į pasaulį, bet ir ugdo kūrybiškumą, kritinį mąstymą, todėl „Vaikystės sodo“ vadovė tiki Šeimų erdvės iniciatyva Kultūros naktyje ir viliasi, kad lašas po lašo ir akmenį pratašo. „Kuo daugiau bus tokių iniciatyvų, tuo labiau šviesis visuomenė, tuo geresnis bus rezultatas“, – teigia A.Landsbergienė.

Veiklos ras kiekvienas

Lietuvos vaikų ir jaunimo centro „Kitoks labirintas“ projekto iniciatorė Asta Valiukevičienė pasakoja, kad projekto mintis kilo beieškant alternatyvos įprastai teatro formai. A.Valiukevičienė tiki, kad pasivaikščiojimas labirintu suteiks ne tik gerų emocijų, bet ir prisidės prie patyčių nykimo tarp vaikų.

Architektūros fondas festivalyje pristatys 2013 m. per vasaros atostogas mažuosiuose Lietuvos miesteliuose vykusio projekto vaikams ir jaunimui parodą „Keliaujančios architektūros dirbtuvės“. Architektė Margarita Kaučikaitė pasakoja, kad projekto tikslas buvo atkreipti visuomenės, ypač vaikų, dėmesį į žmogų supančią aplinką.

„Buvo siekiama parodyti, kad aplinka rūpintis, ją puoselėti ir keisti galima realiomis, daug materialių ir žmogiškųjų išteklių nereikalaujančiomis priemonėmis“, – teigia architektė.

Kultūros naktis birželio 20 d. Vilniaus Bernardinų sode.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.