Dešimtąjį sezoną Trakuose pradeda festivalis „Užutrakio vakarai“

Muzikos festivalis „Užutrakio vakarai“, tradicinis ir kasmet atsinaujinantis, besidžiaugiantis ištikima auditorija, sugrįžta pas savo gerbėjus.  Visą vasarą festivalis Užutrakio dvare ir kitose koncertinėse erdvėse vėl kviečia į muzikinius susitikimus su žymiausiais šalies, garsiais pasaulio scenų atlikėjais. Pirmasis koncertas Trakų bažnyčioje skambės jau birželio 15 dieną, šį sekmadienį.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Nemeikaitė

Jun 12, 2014, 4:07 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 10:18 PM

„Užutrakio vakarų“ sezonas žada turtingą muzikos žanrų įvairovę ir įsimintinų pasirodymų. Nemažai atlikėjų festivaliui rengia specialų repertuarą. „Užutrakio vakaruose“ yra skambėjusios įspūdingos premjeros, kurios vėliau pasklisdavo jau po kitas šalies ir užsienio scenas. Staigmenų laukiama ir šį sezoną.

„Nauja ir tai, kad atsigręžiame į jaunuosius atlikėjus. Sukaupę solidžią patirtį, jaučiame pareigą ir būtinybę paskatinti, įkvėpti ir palydėti į tolesnį muzikinį kelią jaunuosius talentus. Todėl neatsitiktinai pirmajame koncerte Trakų bažnyčioje su Lietuvos kameriniu orkestru gros Mstislavo  Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo globojami jauni muzikai. Ir mums, ir jiems – jaudinančios, bet prasmingos nerimo akimirkos. Kitame jauniesiems muzikams skirtame koncerte matysime matysime Europos Suzuki jaunimo styginių orkestrą“, – dalijosi mintimis vienas festivalio „Užutrakio vakarai“ organizatorių Eugenijus Paškevičius.

E.Paškevičius įsitikinęs, kad jauniems muzikantams profesionalų scena yra būtina kaip oras, kaip vanduo, kad jie tobulėtų, skleistųsi ir brandintų savo gebėjimus. Jaunuoliai, kurie pasirodys „Užutrakio vakaruose“, atlieka solidų akademinį repertuarą ir yra jau pasiekę didelio meistriškumo. Tikėtina, kad pasirodymas „Užutrakio vakaruose“ jauniems talentingiems muzikantams suteiks skrydžiui sparnus.

„M.Rostropovičiaus fondo stipendininkai – obojininkas Pijus Paškevičius, akordeonininkė Eglė Bartkevičiūtė, klarnetininkas Žilvinas Brazauskas, smuikininkė Paulina Jankovskytė yra ne vieno tarptautinio konkurso nugalėtojai ir laureatai. Įdomu, kad Paulina griežia Lietuvos kamerinio orkestro meno vadovo, garsaus smuiko maestro Sergejaus Krylovo dovanotu smuiku, kurį metus kūrė Vokietijos meistrai. Šie jaunieji talentai jau garsina ir garsins Lietuvą. Mūsų tikslas – juos parodyti, uždegti, įkvėpti“, – sakė E.Paškevičius.

„Užutrakio vakaruose“ šiemet – nauji veidai ir vardai, kuriuos matome, girdime garsiausiose ir šalies, ir užsienio scenose. Pirmąsyk festivalyje koncertuos obojininkas Kalevas Kuljus su Lietuvos kameriniu orkestru ir šio orkestro obojininku E.Paškevičiumi. Laukia įspūdingas kontraboso muzikos vakaras, kuriame gros kontrabosininkas Donatas Bagurskas ir pianistė Indrė Baikštytė. Festivalio publika nekantraudama laukia susitikimo su įdomiu duetu iš Švedijos – seserimis smuikininke Kirsti ir pianiste Klarika Kuusk.

Pirmąkart Užutrakio dvaro erdvėje skambės neįprasta muzika, jungianti Lietuvos ir Senegalo tradicijas. Solo Cissoko koros instrumentu ir Indrė Jurgelevičiūtė kanklėmis atliks nuostabiai panašaus skambesio kūrinius, kuriuos paįvairins spontaniškomis tiek šių instrumentų, tiek vokalo improvizacijomis.

Specialiai „Užutrakio vakarams“ nuskambės džiazo muzikos vakaras „afRo noRdic“. Būtent festivalis subūrė dviejų lietuvių – saksofonininko Remigijaus Rančio ir gitaristo Pauliaus Volkovo bei dviejų afrikiečių – perkusininko Deodato Siquiro ir bosininko Ndioba Gueyje kvartetą. Beje, D.Siquiras,  pernai grojęs „Užutrakio vakaruose“, su dideliu malonumu grįžta į festivalio sceną.

Festivalis nepamiršta gražios tradicijos dovanoti ir dramos spektaklį. Šįkart premjeriniu spektakliu „Laiškų knyga“ nudžiugins aktoriai Aleksandras Rubinovas, Daiva Škelevaitė ir pianistė Ina Vaičienė.

Holokausto aukų atminimui nuskambės programa „Iš užmirštos knygos“, kurią atliks dainininkė Judita Leitaitė, smuikininkas Borisas Traubas ir pianistė Eglė Minčiūnaitė.

„Užutrakio vakarų“ rengėjus bei publiką džiugina ir malonūs sugrįžimai. Po kelerių metų pertraukos į festivalio sceną sugrįžta senosios muzikos ir šokių ansamblis „Banchetto musicale“. Ansamblis pasirodys su aktoriumi Sigučiu Jačėnu.

Paskutinis koncertas vasaros pabaigoje žada išskirtinių įspūdžių ne tik festivalio, bet ir Lietuvos muzikinės kultūros padangėje. Muzikos gurmanų svajonių išsipildymu būtų galima pavadinti garsaus pasaulio soprano Julijos Novikovos koncertą su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru. Ši primadona yra ne tik publikos, bet ir legendinio tenoro Placido Domingo numylėtinė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.