Kultūros naktis nemiegoti kviečia klasikinės kultūros mėgėjus

Jau aštuntus metus rengiamas kultūros ir meno festivalis Kultūros naktis kasmet vilniečiams bei miesto svečiams dovanoja  įvairiapusišką programą. Klasikos bei įvairių jos interpretacijų gerbėjai naktį iš birželio 20-osios į 21-ąją taip pat turėtų pasižymėti kalendoriuje – šią naktį tamsa pakvies į itin intriguojančius renginius, kurių dienos šviesoje galime ir neatrasti.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 13, 2014, 2:36 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 9:42 PM

Unikalus duetas atgaivins M.K.Čiurlionio kūrybą

Pianisto Petro Geniušo sumanytas projektas „Juodais baltais“ šiemet klasikinės muzikos gerbėjams siūlys paklausyti duetų.  Per koncertą Lukiškių aikštėje jau tradiciškai su dėstytojais koncertuos talentingiausi Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Fortepijono katedros studentai ir absolventai, o vidurnaktį koncertą vainikuos P.Geniušo pasirodymas.

Šiemet kartu su saksofonininku Liudu Mockūnu pianistas pristatys Mikalojaus Konstantino Čiurlionio fortepijoninės kūrybos inspiruotą projektą „Jūra miške“. Projektas buvo sukurtas 2011 m. minint M.K.Čiurlionio metines bei pristatytas Lietuvos ir užsienio publikai.

Naktinis duetas itin intriguoja, mat čia susitiks skirtingų žanrų atstovai – P.Geniušas, vienas ryškiausių Lietuvos pianistų, meistriškai įvaldęs klasikinių, romantinių bei šiuolaikinių kūrinių repertuarą, bei L.Mockūnas – itin išraiškingas džiazo virtuozas, sukūręs individualų grojimo pučiamaisiais stilių, atsiribojantį nuo stilistinių dogmų, trinantis ribas tarp džiazo ir šiuolaikinės akademinės muzikos.

Valdovų rūmuose - išskirtinės asmenybės

Sekti paskui gurmaniškos muzikos garsus naktį kvies ir Valdovų rūmai. Šešių dalių muzikinės programos aprašas skelbia: „Tamsoje ne tik pamatykite, bet ir išgirskite daugiau!“. Programa prasidės kompozitoriaus Algimanto Raudonikio kūriniais, kuriuos atliks Lietuvos pučiamųjų instrumentų orkestras „Trimitas“ bei jaunosios kartos atlikėjai.

Klausytojai išgirs Mstislavo Rostropovičiaus fondo alumnų projektą, o Lietuvos muzikų sąjunga pristatys net aštuonis skirtingus pasirodymus, kurie, kaip teigia rengėjai, turi savo istorijas, nuspalvintas šviesos efektais, režisūriniais sprendimais, jaunatvišku entuziazmu ir pelnyta patirtimi.

„Valdovų rūmų aplinka įpareigoja. Praeities romantika ir nūdienos aktualijos – pagrindinė mūsų renginio koncepcija. Karalaitis Kazimieras, Kristijonas Donelaitis, romantinių operų personažai ir kamerinės muzikos šedevrai – tai mūsų „Vizijos ir tikrovė“, – pristatydama projektą teigia sąjungos prezidentė kompozitorė Audronė Žigaitytė.

Kelionės laiku ir vietomis

Toliau programoje - XVII-XVIII a. ispaniškos ir itališkos barokinės rūmų bei miesto dainos ir šokiai. Skirtingų instrumentų tembrai, mušamųjų ritmai ir improvizacijos – taip projektą „Ugningoji čakona“ pristato rengėjai.

Čakona – greitas, aktyvių perkusijos garsų lydimas šokis, ypač išpopuliarėjęs baroko epochoje, kai čakonos boso pagrindu buvo kuriamos ir virtuoziškos instrumentinės kompozicijos bei dainos.

Vėliau bus kviečiama persikelti į kitą žemyną, nes programoje pasirodys gospelo komanda „HARK!“, iš kitų gospelus atliekančių kolektyvų išsiskirianti stilių įvairove ir vokalistų bei muzikantų kūrybiniu bendradarbiavimu scenoje.

Paskutinius aidus Valdovų rūmuose paliks Gedimino Gelgoto vadovaujamas naujų idėjų kamerinis orkestras „NI & Co“, pateiksiantis įsimintiniausius minimalistinės muzikos pavyzdžius.

Nuo ekstremalios klasikos iki romantizmo

Akordeonininkas Martynas Levickis savo naktiniame pasirodyme Kotrynos bažnyčioje žada ekstremalų klasikos pliūpsnį. Klausytojai išgirs klasikų kūrinius, pritaikytus akordeonui, bei šiuolaikinės klasikinės muzikos šedevrus. Daugiau nei trisdešimties tarptautinių muzikos konkursų laureatas, Pasaulio akordeonininkų taurės laimėtojas M.Levickis  rengia įvairovės ir muzikinių kontrastų kupiną koncertą.

O štai Vilniaus paveikslų galerijoje naktis bus skirta romantizmo epochai. Kaip sako projekto rengėjai, naktis – tai noktiurnų, preliudų, etiudų, serenadų, sonatų metas, laikas kai labiausiai atsveria žmogaus siela. Gražiausius romantizmo kūrinius paveikslų apsupty atliks Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos talentingiausi pianistai, o vakarą užbaigs JAV pianistė Katie Reimer.

Kurs odę menui

Kaip ir kiekvienais metai, lankytojus žada stebinti Prezidentūros kiemas, kuriame šiemet VDU kamerinis orkestras bei šokio teatras „Aura“ su sopranu iš Vokietijos pateiks bendrą projektą „Iliuminacijos“. Per pasirodymą orkestras atliks du kūrinius – Igorio Stravinskio muziką baletui „Apolonas Musagetas“ ir Benjamino Britteno kūrinį „Les Illuminations“ sopranui ir styginių orkestrui.

Šokio teatras „Aura“ pateiks naują muzikos kūrinio apie Apoloną interpretaciją, kuriame tyrinės vyriškumo bei moteriškumo idealus.

„Kiekvienas dviejų lyčių susitikimas yra naujos gyvybės pradžia, kuri gali būti arba džiaugsmas, arba kliūtis, nelygu mūsų požiūris į vertybes“, – teigia choreografė Birutė Letukaitė.

Orkestro vadovas Roberto Bliškevičius atskleidžia: „Kūriniai pasirinkti dėl savo tematikos. B.Britteno kūrinyje pateikiama dviejų genialių menininkų pasąmonės ir sąmonės vaizdinių retrospekciją, o kūrinio moto – „Aš vienintelis turiu raktą į šį negailestingą, laukinį paradą“, reiškiantis, jog tik menininkas pajėgus suvokti šį sudėtingą, beprotišką, nerimastingą pasaulį. O I.Stravinskio baletas aukština patį meną kaip idėją, tai nuostabaus grožio himnas muzikai, poezijai, šokiui, pagrindinėms meno deivėms. Būtent jas visas tris ir pamatys Kultūros nakties žiūrovai.“

Vienos nakties kultūros ir meno festivalis vilniečius ir miesto svečius nemiegoti kviečia jau birželio 20-ąją .

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.