„Trimitas“ pagerbs ilgametį savo vadovą Romą Balčiūną

Koncertu Muzikos ir teatro akademijos Didžiojoje salėje antradienį valstybinis pučiamųjų orkestras „Trimitas“ paminės ilgamečio orkestro vadovo ir vyriausiojo dirigento Romo Balčiūno (1934-2009 m.) gimimo 80-ąsias  metines.

R.Balčiūnas „Trimitui“ dirigavo 45 metus.<br>V.Kapočiaus nuotr.
R.Balčiūnas „Trimitui“ dirigavo 45 metus.<br>V.Kapočiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-06-17 11:25, atnaujinta 2018-02-12 19:06

1964-aisiais, būdamas 30-ies, R.Balčiūnas buvo paskirtas vadovauti populiariam Lietuvos pučiamųjų instrumentų orkestrui „Trimitas“. Kuklų tuometį Vilniaus centrinio kultūros ir poilsio parko muzikos kolektyvą maestro išplėtė iki 50 muzikantų, į repertuarą įtraukė klasikinio, modernaus ir estradinės muzikos žanro kūrinių, nepamiršo ir lietuvių kompozitorių kūrybos. R.Balčiūnas subūrė merginų būgnininkių grupę, orkestrą aprengė spalvingais rūbais, pradėjo rengti programas, šou paradus su choreografiniais elementais miestų gatvėse ir aikštėse.

Su „Trimitu“ maestro užėmė aukštas pozicijas tarptautiniuose festivaliuose – kolektyvas viešėjo Bulgarijoje, Lenkijoje, Vengrijoje, Suomijoje, Švedijoje, Prancūzijoje, Olandijoje, Liuksemburge, Islandijoje ir kitose šalyse, 1993-iaisiais Norvegijoje prestižiniame pučiamųjų konkurse laimėjo pirmąją vietą ir aukso medalį. 1994 ir 1998 m. pučiamųjų orkestrų dirigentų tarptautiniuose konkursuose Heikendorfe (Vokietija) R.Balčiūnas buvo pripažintas geriausiu ir su „Trimito“ kolektyvu laimėjo keturis prizus.

Nuo 1960 m. R.Balčiūnas buvo Lietuvos dainų švenčių vyriausiasis dirigentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.