Kultūros naktis: turite teisę tikėtis daug!

„Tamsoje pamatyk daugiau“ – tokiu šūkiu šiemet kvies iš birželio 20-osios į 21-ąją vyksiantis kultūros ir meno festivalis Kultūros naktis. Kaip ir kiekvienais metais renginys siūlys ne tik tradicinius kultūros renginius, bet ir stebins projektais, sujungiančiais techniką bei kūrybiškumą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 18, 2014, 7:28 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 5:19 PM

Neatpažįstamai pakeis Prezidentūros veidą

Skaitmeninės grafikos kūrėjai „Video architects“ pristatys 3D vaizdo projektą „Synergium“ ir pakvies susipažinti su parametrizmo stiliumi bei atskleis vizualinį pastato suvokimą per geometrinių struktūrų žaismą. Projekto rengėjai teigia: „Sekėme Kultūros naktį jau ne vienus metus ir mąstėme, ką šiai šventei galime pasiūlyti. Tai turėjo būti labai stipri idėja, kuri galėtų tapti vienu didžiausių Kultūros nakties renginių“.

Kūrėjai savo darbais jau stebino per Kalėdas ant Katedros kūrę šventines vizualizacijas, o šįkart savo tyrinėjimams pasirinko Prezidentūros pastatą ir siekį kurti sinergiją tarp klasikos ir moderno. Projektas „Synergium“ susidės iš dviejų dalių: profesionalaus vaizdo projekcijų kūrėjų pasirodymo ir interaktyvios instaliacijos, kurios metu priešais Prezidentūros pastatą bus įrengtas interaktyvus stalas. Žmonės, liesdami ekrano paviršių, ant pastato paišys suprogramuotas parametrines formas – kiekvieno žmogaus prisilietimas prie stalo paviršiaus sukurs unikalų meno kūrinį. Kaip teigia projekto rengėjai, interaktyvus ir vizualus pasirodymas leis žiūrovams išvysti bei gyvai išbandyti šiuolaikinių kūrybinių industrijų sinergiją.

Plastinė Vilniaus operacija

Savo idėja itin intriguoja projektas „Lazerių tiltas: kai Mindaugas sutiko Žaliąjį“, pakviesiantis pakutenti vaizduotę bei naujomis akimis pažvelgti į miesto centre esančius Žaliąjį ir Karaliaus Mindaugo tiltus. Projekto rengėjai klausia: „Tiltai jungia krantus, o kas sujungs tiltus? Kas nutiktų, jei vieną naktį tiltai imtų ir susijungtų?“.

Būtent taip ir įvyks  per Kultūros naktį pasitelkus didelės optinės galios lazerius. Žadama, jog išdrįsusieji nemiegoti išvys netikėtus technologijų, miesto erdvių, gamtos bei vandens atspindžių žaismo derinius.

Kitu šventės taikiniu taps sostinės Sporto rūmai, naktį nušvisiantys neoniniais atspalviais. Projektas „Nakties lazeriai. Kompozicija L/03“ žada įspūdingas grafines kompozicijas, įkvėptas geometrijos, aštraus minimalizmo bei kasdienio kosmoso. Vaizdų kuriamą įspūdį stiprins mistiška eksperimentinė muzika.

Gamta Kultūros naktyje: atkirtis grafičių skeptikams

„Made in Vilnius“ kvies naujai pažvelgti į grafičių meną, pristatydami garsų gatvės meno kūrėją iš Didžiosios Britanijos Paulą Curtisą. Menininkas sukūrė techniką, kuria vaizdas ant sienos kuriamas ne dažais, bet aukšto slėgio plovimo aparatu išplaunant purvą – dėl kontrasto matomas piešinys.

Projekto rengėjai teigia kovosiantys su nykiomis sienomis ir netradicine technika užauginsiantys gatvės sodą. Savo taikiniu jie pasirinko Geležinio Vilko tunelį.

Kiek kitokią, siurrealią, gamtą Rūdininkų parkelyje kurs jauna menininkė Ieva Marija Dautartaitė, pristatydama savo projektą – meninę šviesos instaliaciją „Silikono pieva“. Interaktyvus objektas buvo sukurtas naudojant šviesos diodus, dar vadinamus LED, bei lanksčias silikono žarnas, kurios  dėl programavimo virs interaktyviais šviečiančios pievos žolės stiebeliais. Jų viduje bus iššviečiamos įvairios tekstinės, simbolinės ar skaitmeninės reikšmės arba žodžiai, o vizualiam efektui sustiprinti pasitelkiami nakties vabzdžių garsai.

Kultūros naktis bus tarsi projekto repeticija, nes rugpjūčio mėnesį menininkė su savo instaliacija keliaus į JAV Nevados Juodosios uolos dykumą, kur vyks didžiulis tarptautinis menų festivalis „Degantis žmogus“.

Vienos nakties kultūros ir meno festivalis Kultūros naktis vyks naktį iš birželio 20-osios į 21-ąją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.