Jaunieji muzikai - „Užutrakio vakarų“ atradimas

Dešimtąjį sezoną pradėjęs muzikos festivalis „Užutrakio vakarai“ verčia naują savo istorijos puslapį. Tačiau ne todėl, kad šis sezonas jubiliejinis, atspindintis brandą ir patirtį. Priežastis kita – įvyko kai kas netikėta jau per patį pirmąjį koncertą.

Trakų Švč.Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčioje nuskambėjęs Lietuvos kamerinio orkestro, diriguojamo M.Barkausko, ir keturių jaunųjų muzikantų – M.Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo stipendininkų – koncertas tapo tikru atradimu publikai ir festivalio rengėjams.<br>S.Nemeikaitės nuotr.
Trakų Švč.Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčioje nuskambėjęs Lietuvos kamerinio orkestro, diriguojamo M.Barkausko, ir keturių jaunųjų muzikantų – M.Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo stipendininkų – koncertas tapo tikru atradimu publikai ir festivalio rengėjams.<br>S.Nemeikaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Nemeikaitė

Jun 19, 2014, 4:22 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 4:41 PM

Trakų Švč.Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčioje nuskambėjęs Lietuvos kamerinio orkestro, diriguojamo Modesto Barkausko, ir keturių jaunųjų muzikantų – Mstislavo Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo stipendininkų – koncertas tapo tikru atradimu publikai ir festivalio rengėjams. Pasibaigus koncertui žiūrovų plojimų jūra ilgai nepaleido jaunųjų muzikų – obojininko Pijaus Paškevičiaus, smuikininkės Paulinos Jankovskytės, klarnetininko Žilvino Brazausko, akordeonininkės Eglės Bartkevičiūtės. Laimingi ir kiek sutrikę, bet nepametę artistiško stoto, jie pasijuto tikros scenos žvaigždės ir visa širdimi išgyveno jos kerinčią magiją.

„Jeigu kas nors ir abejojo, kaip festivalyje pasirodys jaunieji muzikai, tai po šio koncerto dvejonės ištirpo. Vaikai puikiai atliko A.Vivaldi, A.Coplando, A.Piazzolos kūrinius, kuriuos įprastai groja tik profesionalūs, meistriškumą įvaldę muzikantai“, – pabrėžė vienas „Užutrakio vakarų“ festivalio rengėjų Eugenijus Paškevičius.

Tad atslūgus jauduliui po koncerto, festivalio organizatoriai ir M.Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo atstovai spontaniškai prakalbo apie galimą tolesnį kūrybinį bendradarbiavimą būtent „Užutrakio vakarų“ festivalio scenoje.

„Visada džiaugiuosi, kad su fondo globojamais jaunaisiais muzikantais mielai sutinka koncertuoti Lietuvos kamerinis orkestras. Tačiau kaip vaikams seksis su orkestru pasirodyti festivalyje, būta nerimo. Maloniai nustebau, kad festivalio publika išprususi, šilta, įdėmiai klausosi ir labai džiaugiasi atlikėjais, skambančia muzika“, – savo įspūdžiais dalijosi Rasa Kubilienė, M.Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo valdybos pirmininkė, festivalyje apsilankiusi kartu su valdybos atstove menui Rūta Kėvišiene.

R.Kubilienė prisipažino, kad jai paliko įspūdį ir šio festivalio profesionalumo, geranoriškumo, nuoširdaus artumo muzikams bei publikai atmosfera. Fondo valdybos pirmininkė tvirtino, kad tokie koncertai jauniesiems talentams yra didelis žingsnis į profesionaliąją sceną, nors daugelis fondo stipendininkų nėra jos naujokai. Nieko nuostabaus, nes visi – daugelio tarptautinių konkursų laureatai ir nugalėtojai. Štai šiomis dienomis obojininkas P.Paškevičius, akordeonininkė E.Bartkevičiūtė koncertuoja Duisburge, Vokietijoje, o kita grupė stipendininkų Valstybės, Mindaugo karūnavimo dieną, pasirodys diplomatiniam korpusui Ankaroje, Turkijoje.

„Per vienuolika fondo veiklos metų išauginome ir globojame 80 jaunųjų muzikantų. Šiemet fondo stipendijas gauna dešimt talentingų vaikų. Ir svarbi ne tik jų muzikinė karjera. Išskirtina, kad vaikus sieja šilti, sakyčiau, vienos geros šeimos santykiai, jie auga tauriais žmonėmis. Mane labai nudžiugino, kad aštuoni fondo ugdytiniai savarankiškai, patys vieni parengė programą visai šeimai Lietuvos filharmonijoje, vieni kitiems padėjo, vieni kitais rūpinosi. Toks ir buvo M.Rostropovičiaus fondo įkūrimo tikslas“, – pasakojo fondo valdybos pirmininkė R.Kubilienė.

Bendradarbiavimo su M.Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondu idėjai pritarę festivalio „Užutrakio vakarai“ rengėjai viliasi, kad jaunųjų muzikų pasirodymai įlies ir naujų spalvų, ir formų. Būsimos kūrybinės vizijos, jų nuomone, taps naujais „Užutrakio vakarų“ publikos laukiamais renginiais ir koncertais.

O festivalis, lyg didelis galingas laivas iškėlęs bures, toliau skrodžia Trakus apsupusių ežerų vandenis. Kitas susitikimas vyks Trakų pilies Dididžiojoje menėje birželio 29 d. 17 val.  Laukia premjerinis spektaklis „Laiškų knyga“, kurį publikai dovanoja aktoriai Aleksandras Rubinovas, Daiva Škelevaitė, pianistė Ina Vaičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti