Fotomenininkas Antanas Sutkus jubiliejų paminės paroda

Sostinės galerijoje „Vartai“ birželio 26-ąją duris atvers fotomenininko Antano Sutkaus personalinė paroda „Be pavadinimo“, skirta fotografijos meistro 75 metų jubiliejui.

Jubiliejinėje A.Sutkaus parodoje sostinės „Vartų“ galerijoje bus eksponuojamos rinktinės fotografijos, apimančios visą fotomenininko kūrybos laikotarpį: nuo XX a. vidurio iki XXI a. pradžios.<br>P.Mantauto nuotr.
Jubiliejinėje A.Sutkaus parodoje sostinės „Vartų“ galerijoje bus eksponuojamos rinktinės fotografijos, apimančios visą fotomenininko kūrybos laikotarpį: nuo XX a. vidurio iki XXI a. pradžios.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 20, 2014, 4:43 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 3:42 PM

Parodoje eksponuojamos rinktinės fotografijos, dar niekados nerodytos Lietuvos publikai ir apimančios visą fotomenininko kūrybos laikotarpį: nuo XX a. vidurio iki XXI a. pradžios. Iš viso menininko fotoarchyve sukaupta daugiau nei pusė milijono objektų.

Parodos kuratorė Julija Čistiakova A.Sutkaus darbus suskirstė į kelis ciklus, atspindinčius ilgalaikę meistro kūrybą: „Portretai“, „Moterys“, „Vaikai“, „Gatvės scenos“. Kiekvieną ciklą sudaro įvairiais laikotarpiais darytos nuotraukos, sukomponuotos į atskiras grupes.

Toks sumanymas, pasak kuratorės, suteiks žiūrovui galimybę pažinti Lietuvos fotografijos klasiką iš naujo ir pamatyti, kaip per ilgą jo karjerą kito santykis su žmonėmis, politika, architektūra. Greta nuotraukų parodoje taip pat bus eksponuojami įvairių laikų plakatai ir katalogai, asmeninės nuotraukos bei filmai apie fotomenininko kūrybą ir gyvenimą.

J.Čistiakovos teigimu, savo darbuose A.Sutkus pateikia humanistinį požiūrį į fotografiją, tuo ragindamas publiką apsvarstyti mūsų gyvenamąją aplinką. Pats menininkas savo darbus vadina „subjektyviuoju realizmu“.

„Kiekviena fotografija į parodos erdvę atsineša prabėgusio laiko skeveldrą – su išskirtine to meto šviesa, nuotaika, kitokio gyvenimo ilgesiu. Nespalvotos A.Sutkaus nuotraukos keistai atgaivina net garsus – miesto gatvių gaudesį, vaikų balsus ar tą akimirkos tylą, kuri apgaubia, kai žvelgi į tave fotografuojantį žmogų. Apmąstant A.Sutkaus kūrybą šiandien, ji atrodo tarsi ilgas ir svarbus tyrimas, kuris nesiekė identifikuoti savo darbų „poveikio zonos“ ar jų „veiksmo“, bet apibūdina santykius tarp vietos ir žiūrovo, tarp darbo ir jo turinio, tarp asmeninės ir kolektyvinės atminties“, – teigia parodos kuratorė.

Per penkiasdešimt kūrybos metų autorius surengė šimtus autorinių parodų, nuolat kviečiamas dalyvauti prestižiniuose tarptautiniuose projektuose Brazilijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Anglijoje, Ispanijoje bei daugybėje kitų šalių. Menininko kūriniai saugomi garsiausiose pasaulio meno ir kultūros kolekcijose, tarp jų – Lietuvos dailės muziejuje, Nacionalinėje bibliotekoje Paryžiuje, Tarptautiniame fotografijos centre Niujorke, Dresdeno meno galerijoje, Victorios ir Alberto muziejuje Londone, Stokholmo moderniojo meno muziejuje, Čikagos menų institute, Paryžiaus fotografijos muziejuje ir daugelyje kitų.

A.Sutkaus kūryba įvertinta Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija bei gausybe kitų apdovanojimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.