Obeliuose – paminklams 1941-ųjų sukilėliams ir sovietų aukoms

Rokiškio rajone, Obeliuose, atidengtas paminklas 1941 metų birželio sukilėliams ir sovietų aukoms atminti. Paminklas pastatytas Obelių kapinėse. Jis atkurtas sovietų valdžios nugriauto paminklo vietoje.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-06-23 14:53, atnaujinta 2018-02-12 14:12

1942 metais Obelių kapinėse, prie žuvusių antisovietinio Birželio sukilimo dalyvių kapų, vietos gyventojų lėšomis buvo pastatytas aštuonių metrų ilgio ir trijų metrų aukščio betoninis monumentas. Jo centre – Kristaus bareljefas, iš šonų – du Lietuvos karių bareljefai.

Šis paminklas įamžino ne tik sukilimą prieš sovietinę valdžią, bet ir pirmosios sovietinės okupacijos aukas – žuvusius, ištremtus krašto žmones. Projektą sukūrė ir darbams vadovavo Gurijus Kateščenka.

Prie paminklo palaidoti Kazys Jankauskas, Petras Putra, Algis Stankevičius, Juozas Šnioka, Konstantinas Seibutis, Jonas Baltrušaitis ir du nežinomi kariai.

Antrosios sovietų okupacijos metais paminklas buvo nugriautas.

2010 metais Rokiškio rajono savivaldybė taryba priėmė sprendimą atstatyti paminklą. Tam lėšų skyrė ne tik savivaldybė, bet ir daug kitų rėmėjų, pavienių aukotojų. Pernai gruodį iš rėmėjų ir aukotojų lėšų Birželio sukilimo dalyvių paminklą atstatė bendrovė „Žybartuva“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.