Dainų šventė Kaune kvies išreikšti šilčiausius jausmus tėvynei

Jau trečiadienį Kaune, kuriame

Dainų slėnyje dainuos ne tik kauniečiai, bet ir chorai iš įvairių Lietuvos miestų bei svečiai iš Rygos.<br>A.Moisiejenkos nuotr.
Dainų slėnyje dainuos ne tik kauniečiai, bet ir chorai iš įvairių Lietuvos miestų bei svečiai iš Rygos.<br>A.Moisiejenkos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 24, 2014, 11:55 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 1:44 PM

Anot Kauno jubiliejinės šventės globėjo miesto mero Andriaus Kupčinsko, prieš 90 metų Kaune pirmą kartą surengus Dainų dieną, uždainavo visa Lietuva. O šiandien ši šventė – tarptautinio pripažinimo sulaukęs lietuvybę puoselėjantis ir ugdantis renginys - vėl kviečia dainomis ir šokiais išreikšti šilčiausius jausmus tėvynei. Tai – svarbiausias Lietuvos kultūros įvykis, išaukštinantis žmogaus kūrybinę saviraišką, tautinės kultūros gyvybingumą.

Apie pačią šventę plačiau kalbėta Kauno miesto savivaldybėje surengtoje spaudos konferencijoje. Pasak savivaldybės administracijos Kultūros ir turizmo plėtros skyriaus vedėjo Albino Vilčinsko, įžanga į šventę taps trečiadienį prasidėsiantys ir 3 dienas vyksiantys koncertai Miesto sode. Taip bus primenama graži dainos tradicija ir kviečiama į jubiliejinę Dainų šventę, kuri, beje, Kaune, priešingai nei sostinėje, žiūrovams bus nemokama.

Dainų šventės 90-mečio minėjimo renginių programoje – chorų dirigentų atminimo pagerbimas, penktadienį padedant gėlių Petrašiūnų kapinėse, taip pat Dainų dienos jubiliejaus paminėjimas Žaliakalnyje, Parodų aikštėje (dabar P.Vileišio aikštė), ten, kur 1924-aisiais prasidėjo šventės tradicija. Visi dainavę bei dabar dainuojantys bus prisiminti ir per mišias Kauno arkikatedroje bazilikoje. O Kauno rotušėje įvyks jubiliejinės Dainų šventės chorvedžių pagerbimo vakaras.

Šeštadienį apie 3 tūkstančius dainininkų, kiek mažiau šokėjų ir, neabejotina, dešimtys tūkstančių žiūrovų susirinks Dainų slėnyje. Čia įvyks jubiliejinė Dainų diena.

Kaip teigė šio renginio meno vadovė Leokadija Januškienė, šventėje dainuos 78 chorai, nuskambės 37 dainos. Bus ir šokių, ir smagių maršų, kuriuos atliks „Ąžuolyno“, Lietuvos kariuomenės bei kitų orkestrų ar grupių muzikantai. Senajame Kauno Ąžuolyne, Dainų slėnyje, dainuos ne tik kauniečiai, bet ir chorai iš įvairių Lietuvos miestų bei svečiai iš Rygos – jaunimo choras „Kamer...“.

„Ši dainų šventė – išskirtinė. Pirmiausia tai paminėjimas to, kas buvo prieš 90 metų. Tai – ne tik iššūkis, bet ir priėjimas prie pirmosios, kadaise Kaune nuskambėjusios Dainų dienos. Visas dėmesys bus sutelktas į dainą. O kadangi ji visada graži ausiai, bet akiai – nuobodoka, bandysime programą paįvairinti šokiais, videomenu ir kitokiais efektingais intarpais. Manau, šventės devizas „Čia – mūsų namai“ kiekvienam aiškus ir mielas, nes mūsų namai – dainoje“, – emocingai kalbėjo Dainų šventės Kaune režisierius Egidijus Stancikas.

Istorinę 1924-ųjų Dainų dieną primindamas šiemetinės šventės vyriausiasis meno vadovas prof. Petras Bingelis sakė, kad prieš 90 metų šventėje dainininkų taip pat būta maždaug 3 tūkstančiai (iš 86 chorų). O dainų klausytojų – apie 50 tūkstančių.

„Siekiant surengti gerą šventę, svarbiausi trys komponentai: geri atlikėjai, geras repertuaras ir dar geresnis režisierius. Manau, visa tai jau turime. Mūsų šventėje taip pat skambės 7 kūriniai iš pirmosios, 1924 metais surengtos, Dainų dienos, o juos atliks geriausi Lietuvos chorai.

Kai ne taip seniai Estija minėjo savų dainų švenčių 100 metų sukaktį, jubiliejinėje estų šventėje be pertraukos dainuota net 11 valandų“, – užsiminė profesorius.

O jo viltį, kad kas nors panašaus galėtų įvykti ir Kaune („Iki aušros dainuos visa Lietuva“), spaudos konferencijoje išdavė Dainų dienos jubiliejinio renginio režisierius E.Stancikas. Dar jis pridūrė, kad prof. P.Bingelis pirmąjį šventės kūrinį diriguos 1924-ųjų Dainų dienos rengėjo, dirigento, kompozitoriaus Juozo Naujalio batuta. Kadaise šią dirigento lazdelę gavęs dovanų, P.Bingelis ją išsaugojo iki 90-ojo Dainų šventės gimtadienio, saugos ir toliau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.