Muziejaus lankytojai neatskiria kopijų nuo autentiškų kostiumų

„Mes jau esame apgavę savo lankytojus - eksponuojame ne autentiškus, o atkurtus kostiumus ir jie nieko neįtaria“, - atskleidė paslaptį Lietuvos nacionalinio muziejaus direktorė Birutė Kulnytė, antradienį atidarydama parodą „Tautinis kostiumas - graži ir nesenstanti mada“. Joje eksponuojami 22 vyriški ir moteriški kostiumai, pasiūti iš muziejaus dirbtuvėlėse pagal turimus pavyzdžius išaustų audinių. Paroda įsikomponavo į Dainų šventės, šiemet paskelbusios liepos 6-ąją Tautinio kostiumo diena, programą.

Tautiniai kostiumai pasiūti iš rankinėmis audimo staklėmis pačių muziejininkių išaustų lininių, vilnonių, pusvilnonių audinių, puošti tradicinėmis siuvinėjimo technikomis, nėriniais, mezginiais.<br>T.Bauro nuotr.
Tautiniai kostiumai pasiūti iš rankinėmis audimo staklėmis pačių muziejininkių išaustų lininių, vilnonių, pusvilnonių audinių, puošti tradicinėmis siuvinėjimo technikomis, nėriniais, mezginiais.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Augulytė

2014-07-01 17:48, atnaujinta 2018-02-12 08:07

Parodą parengusios Lietuvos nacionalinio muziejaus muziejininkės ilgą laiką kaupė valstiečių aprangos pavyzdžius, tyrinėjo tautinį kostiumą, 1992-1996 metais surengė parodų ciklą „Lietuvių tautinis kostiumas“.

Išmokusios austi tradicinėmis audimo technikomis, susipažinusios su drabužių siuvimu ir puošyba iš muziejinio audinių pavyzdžių rinkinio atkūrė ir sukomplektavo 22 vyriškus ir moteriškus XVIII-XX amžiaus pradžios kostiumus. Kai kurie audiniai atkurti iš visai nedidelių išlikusių skiaučių.

Tautiniai kostiumai pasiūti iš rankinėmis audimo staklėmis pačių muziejininkių išaustų lininių, vilnonių, pusvilnonių audinių, puošti tradicinėmis siuvinėjimo technikomis, nėriniais, mezginiais. Greta audinių, dažytų tradiciniais būdais, atskiroms kostiumo dalims parinkti ir fabrikiniai aksominiai, šilkiniai audiniai, naudoti ir XIX a.

Parodą papildo eksponatai iš muziejaus rinkinių – XIX a. juostos, skaros, skarelės, karoliai, nosinės, vyriški krepšiai, Mažajai Lietuvai būdinga puošni juosmeninė kišenė – delmonas.

Išskirtinis dėmesys tenka visų švenčių atributui – juostoms. Liepos 6-ąją, minint Tautinio kostiumo dieną, Lietuvos nacionalinis muziejus išleidžia katalogą „Tradicinės aprangos priedai“. Tai pirmas leidinys, skirtas aprangos priedams, kurių originalus galima pamatyti parodoje.

Išmokusios austi, derinti spalvas ir raštus muziejininkės ketina steigti tautinio kostiumo mokyklėlę, kurioje jaunos merginos galėtų išmokti pačios susikurti tautinį drabužį ar bent jo detalę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti