Vilniuje gali atsirasti Johno Lennono sala

Anot pasiūlymo iniciatoriaus, nors tiesioginių vilniečių ir J.Lennono ryšių nėra, bet egzistuoja bent keletas hipotetinių sąsajų.

Fotomenininkas S.Paukštys užsimojo J.Lennono vardu pavadinti Neries salą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Fotomenininkas S.Paukštys užsimojo J.Lennono vardu pavadinti Neries salą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 3, 2014, 8:26 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 6:21 AM

Su šiuo pasiūlymu į Vilniaus miesto savivaldybę kreipėsi fotomenininkas Saulius Paukštys. Pasak jo, sala šiuo metu yra bevardė, o Žvėryno gyventojų atsiminimuose kaip susitikimų ir maudymosi vieta ji figūruoja bent keliasdešimt metų.

„Šiemet statome J.Lennono paminklą, jis bus atidengtas rudenį per J.Lennono gimtadienį spalio 9-ąją prie Oslo namų esančiame skvere. Kadangi ši tema jau mūsų plėtojama, natūralu, kad siūlomas ir toks salos pavadinimas“, – Eltai sakė S.Paukštys.

Anot pasiūlymo iniciatoriaus, nors tiesioginių vilniečių ir J.Lennono ryšių nėra, bet egzistuoja bent keletas hipotetinių sąsajų.

„Pati „bitlų“ kūryba formavo daugelio vilniečių kartų meninę sampratą. Tai buvo savotiškas laisvės simbolis, galbūt lietuvių ir vilniečių sąmonėje jis lygia dalimi dalyvavo laisvos nuomonės formavimesi kaip ir disidentų kova. Dar galėtų būti sąsaja ir su pačia sala – ji, kaip ir J.Lennono kūryba yra taiki, suformuota harmoningos Neries tėkmės ir gamtos“, – teigia S.Paukštys.

Vilniaus miesto pavadinimų, paminklų ir atminimo lentų komisijos pirmininkės Dainos Urbanavičienės teigimu, kiekviena pavienių asmenų ar organizacijų idėja yra apsvarstoma, o šįkart komisija nusprendė pažiūrėti, kaip į šį pasiūlymą reaguos visuomenė. Galutinis sprendimas bus priimamas tik suderinus su Žvėryno bendruomene.

„Komisijos nuomone, iniciatorius turėtų gauti Žvėryno bendruomenės pritarimą, menininkas pats pažadėjo surinkti parašus. Kita problema yra teisinė – tu gali pritarti, bet oficialiai registruoti negalima, nes salų registre niekas neregistruoja. Tad pavadinimas būtų tik neformalus. Neformaliai daug ką įvairiai galima vadinti, Vilniuje visi žinome vietas, kurios įvairiai vadinamos. Toliau sprendimą priims komisija (Vilniaus miesto pavadinimų, paminklų ir atminimo lentų komisija. – ELTA), kai pamatysime, koks yra palaikymas“, – teigia D.Urbanavičienė.

Anot jos, salos pavadinimas būtų matomas žiniasklaidoje, žemėlapiuose, internete.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.