Per Dainų dieną šalies vadovės pasipuošė tautiniais kostiumais

Karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną – liepos 6-ąją – baigiasi jubiliejinė Dainų šventė „Čia – mano namai“. Jos iškilmingas uždarymas – Dainų diena „Čia – mūsų namai“ Vingio parke, kurioje vienu kvėpavimu dainas atlieka per dvylika tūkstančių choristų iš 350 kolektyvų.

Renginio akimirka.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Augulytė

Jul 6, 2014, 7:56 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 4:52 AM

Sekmadienį pirmą kartą minint Tautinio kostiumo dieną šalies vadovė Dalia Grybauskaitė pasipuošė tradiciniais rūbais. Prezidentė vilkėdama tautiniu kostiumu pasirodė Dainų šventės „Čia- mano namai“ uždarymo koncerte Vingio parke.

„Sveikinu visus, kurie šį vakarą susijungia dainoje. Visa Lietuva, viso pasaulio lietuviai. Esame stiprūs, svajojame, kovojame ir nugalime, nes nuo lopšio mus lydi daina. Ji taurina lietuvio sielą, guodžia ir drąsina“, - sekmadienį koncerto atidaryme kalbėjo šalies vadovė. 

Ji pabrėžė tautos vienybę dainoje ir teigė, kad Lietuva yra sutartinių šalis. 

„Dainuokime visi, nes šį šventinį vakarą mes išgirsime visos Lietuvos balsą kartu dainuodami vakare tautinę giesmę. Dainuoki, gyvuoki, mūsų brangi Lietuva“, - kalbėjo prezidentė. 

Koncerte pasipuošusi tautiniais rūbais taip pat pasirodė ir Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė. Renginyje taip pat dalyvavo premjeras Algirdas Butkevičius, pirmoji šalies dama Alma Adamkienė.

Žygiavo jaunimas

Sekmadienį jau nuo vidurdienio sostinės Katedros aikštė ūžė ir klegėjo. Kol vieni meldėsi šv.mišiose Valstybės dienos proga, nepatekusieji į Katedrą kūrėsi jos prieigose. Patiesalai ant vejos, užkandžiai, gaivieji gėrimai ir ramus laukimas.

Kelias dienas Gedimino kalno papėdėje veikusios mugės dalyviai kraunasi neparduotus gaminius, ardoma Vaikų amatų miestelio palapinė. Kai kas dar spėja paskubomis įsigyti tautinę juostą – juk liepos 6-oji – Tautinio kostiumo diena.

Nepasakysi, kad visas miestas sutautiškėjo, bet tarp atėjusių į Katedros aikštę ir šventės dalyvių eitynių laukiančių vilniečių bei miesto svečių geltoniu švyti gintaro karoliai, šmėkščioja tautinių raštų rankinės, o viena moteriškė išdidžiai ryšį beveik šešiasdešimties metų senumo austinę juostą-kaklaraištį, kurį kadaise tėvas ryšėjo per jos krikštynas. Vintažas, pasakytų dabartinė stileiva.

Į aikštę smagiai įžygiavo jaunų žmonių kolona. Dunda būgnai ir aidi skardus: „Ukmergė“. Taip apie save praneša ukmergiškių delegecija.

Netoli Katedros aikštės varpinės plevėsuoja daugiaheraldinių ženklų vėliava su prierašu, kad tai – Šiaulių universitetas. Ant Žemaitijos ir Aukštaitijos ribos esančiam miestui, kurio pagal nerašytą susitarimą pusė priklauso Žemaitijai, pusė – Aukštaitijai, gerai: gali pasirinkti dvigubą tapatybę.

Kitame, molėtiškių, būrelyje girdėti nuorodos: „Mes septyniolikti po Kėdainių ir Kupiškio...“

15 valandą spalvinga kolona iš Katedros aikštės per centrinę Vilniaus gatvę pajuda Vingio parko link. Skamba dainos, muzika, šūksniai, choristus ir dirigentus sveikina vilniečiai.

Dainų dienos programoje – keturios dalys: nuo protėvių laikų iki dabarties ir ateities. Joje – ir daina iš pirmosios Dainų šventės „Per girią girelę“, ir „Mano gimtinė“ (pagal Maironio eiles), „Šalis mana“ (pagal Marcelijaus Martinaičio eiles), naujai skambanti Dainiaus Pulausko „Pasakėlė“ vaikų chorams, paremta liaudies daina.

Finale – Dainų šventės simboliu tapusi „Kur giria žaliuoja“. Be tradicinės chorinės muzikos atlikėjų, programoje dalyvauja pučiamųjų orkestrai ir solistai – Gytis Paškevičius, Vitalijus Neugasimovas su ansambliu „Quorum, Veronika Povilionienė ir kiti.

Dainų dienoje susijungia lopšio ir stalo simboliai. Jie atsispindi ir scenografijoje – šalia scenos nutiestas ilgas stalas simbolizuoja tradicinį stalą, apie kurį buriasi visa šeima.

„Lopšį pasirinkome kaip kalbos, dainos, tautos ir jų dermės simbolį. Stalą – kaip pagrindinę vietą namuose, kur vyksta šventė“, – sakė Dainų dienos režisierė Edita Mildažytė.

Rengiant Dainų dieną buvo ieškoma ir daugiau naujų spalvų ir formų, vienijančių mūsų tautą, primenančių jautriausius momentus. Todėl naudojami ir svarbiausių kalendorinių švenčių simboliai, ir visiškai modernūs akcentai, pavyzdžiui, šiuolaikinis jaunimas su riedučiais.

Dainų šventės 90-metis siejamas su Kaunu, todėl ekranuose žiūrovai galėjo stebėti, kaip chorvedys Lionginas Abarius uždega aukurą laikinojoje sostinėje, iš ten yra išlydimas ir senu automobiliu išvyksta į Vilnių. Tuomet veiksmas persikėlė į tikrovę, Vingio parką, kur atvykęs L. Abarius į sceną įnešė liepsnojantį deglą.

Sekmadienio vakarą tūkstančiai choristų atliko gražiausius choro kūrinius nuo klasikinių iki modernių harmonijų ir šiuolaikinių ritmų, senąsias liaudies dainas, dainavo a cappella - visa tai neatsiejama nuo Dainų dienos ištakų.

Apdovanojo Dainų šventės meno vadovą 

Kultūros ministras Šarūnas Birutis sekmadienį baigiamajame Dainų šventės koncerte apdovanojo jos meno vadovą ir vyriausiąjį dirigentą Vytautą Miškinį. 

„Aš tikiuosi, kad tą jausmą, ta dvasią vienybės visi Dainų šventės dalyviai parsiveš į savo namus, į mūsų namus, į Lietuvą, bet tam, kad mes skatintume vienybę, reikia suburti žmones. Ir tam reikalingi lyderiai, pasiaukojantys, tam reikalingos asmenybės ir šiandien norėčiau apdovanoti vieną iš jų - žmogų, visai neseniai atšventusį savo 60 jubiliejų, žmogų, kurio rankos mostui paklūsta tūkstantiniai chorai. (...) Lietuvos kultūros ministerijos garbingiausiu ženklu norime apdovanoti maestro Vytautu Miškiniu“, - sekmadienį, teikdamas apdovanojimą, sakė ministras. 

Dirigentas dėkodamas teigė, kad vienas nieko nebūtų padaręs. 

„Ačiū Lietuvai, aš vienas be jos nieko nevertas“, - dėkojo V.Miškinis. 

Jubiliejinės Dainų šventės finaliniame koncerte Dainų diena kūrinius atliko apie 12 tūkst. choristų iš 350 kolektyvų, Pirmą kartą Dainų diena nuskambėjo prieš 90 metų. 

Ansambliui „Dainava“ įteiktas „Aukso paukštės“ apdovanojimas

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sekmadienį įteikė „Aukso paukštės“ apdovanojimą Čikagos lietuvių meno ansambliui „Dainava“. 

Šis apdovanojimas skirtas geriausiam užsienio lietuvių mėgėjų meno kolektyvui ir jo vadovui Dariui Polikaičiui už Lietuvos kultūros ir dainų švenčių tradicijų puoselėjimą. 

„Nėra išeivių, nėra palikusių tėvynės, nes jos neįmanoma palikti, čia yra visų mūsų namai, mūsų tautos namai ir todėl prieš septynetą metų įsteigtas prizas užsienio lietuvių kolektyvams. Ir šį kartą „Aukso paukštė“ keliauja į Ameriką, keliauja į Čikagą - menų kolektyvą „Dainava“, - įteikdamas apdovanojimą sakė L.Linkevičius. 

Apdovanojimą priėmęs D.Polikaitis padėkojo visų išeivių vardu. 

„Dėkoju visos išeivijos vardu, kurią jūs taip maloniai priimate į Dainų šventę ir dėkojame mes visi Lietuvai, kad ji atsirado visų mūsų širdyse, kad įsižiebė ir kad leido mums ją mylėti“, - sakė D.Polikaitis. 

Pasak Užsienio reikalų ministerijos, Čikagoje gimęs ir augęs D.Polikaitis nuo 1988-ųjų vadovauja ansambliui „Dainava“, kuris atlieka ne tik žinomus lietuvių ir kitų šalių kompozitorių kūrinius, bet ir nuolat puoselėja lietuvišką liaudies dainą. 2002 metais ansamblis išleido lietuviškų dainų kompaktinę plokštelę „Kur giria žaliuoja“. 

D.Polikaitis taip pat dirigavo ankstesnėse dainų šventėse Lietuvoje 1994, 1998 ir 2003 metais. Jis – 2006 metų Šiaurės Amerikos lietuvių dainų šventės kūrybinio komiteto narys, 1997 metais buvo apdovanotas JAV lietuvių bendruomenės Kultūros tarybos muzikos premija. 

„Aukso paukštės“ nominacija įsteigta 2007-aisiais. Tai dar viena paskata sutelkti lietuvių diasporą valstybei stiprinti ir jos vardui garsinti. Laureatą kasmet išrenka Lietuvos liaudies kultūros centro sudaryta atrankos komisija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.