Išeiviai Dainų šventės dalyviai širdyje – tikri lietuviai

Dainų šventė „Čia – mūsų namai“ sutraukė didesnį išeivijos menininkų būrį nei Tūkstantmečio šventė prieš penkerius metus, o šokėjų skaičius viršijo visų laikų rekordą - 560.

Kartu su Lietuvos dirigentais Dainų šventės chorui dirigavo ir Amerikos lietuvis D.Polikaitis (dešinėje).<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kartu su Lietuvos dirigentais Dainų šventės chorui dirigavo ir Amerikos lietuvis D.Polikaitis (dešinėje).<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

Jul 7, 2014, 7:54 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 4:11 AM

Didžiausias išeivijos kolektyvas atvyko iš Kanados: daugiau kaip 60 Toronto jaunimo ansamblio „Gintaras“ šokėjų sukosi ant stadiono vejos Šokių dienoje. Įdomu, kad šiam kolektyvui vadovauja Punske gimęs lietuvis Romas Jonušonis. Anot jo, visus pastaruosius dešimt metų „Gintaras“ vienijo ne mažiau kaip 100 narių. Šiandien tik vienas jų nesupranta lietuviškai. Kitąmet ansamblis minės jau 60-metį.

Per Dainų dieną kartu su Lietuvos dirigentais tūkstantiniam chorui dirigavo ir atvykėlis iš JAV Darius Polikaitis.

„Nuostabu, kad tiek žmonių sutraukė lietuviškos dainos – net per Tūkstantmečio šventę tiek nebuvo“, - stebėjosi po Dainų dienos Vingio parke Čikagos choro „Dainava“ vadovas D.Polikaitis.

Dainų šventėje maestro dalyvavo su visa šeima – dainavo ir šoko ir jo žmona Lidija, ir trys vaikai, kaip ir prieš penkerius metus. Vis dėlto šis apsilankymas Lietuvoje Dariui išskirtinis. Jo vadovaujama „Dainava“ buvo pripažinta geriausiu išeivijos kolektyvu ir apdovanota „Aukso paukštės“ prizu.

Be to, šventės jungtinis choras atliko D.Polikaičio didelę kompoziciją „Brolis“ pagal Justino Marcinkevičiaus eiles, ją dirigavo pats autorius. Tai nekasdienis įvykis, mat Darius nėra diplomuotas muzikas – jis inžinierius, visą laisvalaikį skiriantis lietuviškai dainai ir balsingiems tautiečiams.

Chorvedžiu Darius tapo atsitiktinai, kai prieš 25 metus sulaukė pasiūlymo vadovauti „Dainavai“. Inžinierius jau tada garsėjo muzikalumu, o dainas kūrė nuo vaikystės.

„Muzika užima vis daugiau laiko mano gyvenime, bet duoną užsidirbu kaip inžinierius“, – neslėpė maestro. Šiuo metu jis vadovauja dar ir bažnytiniam chorui bei vyrų vokaliniam ansambliui. Visa jo chorinė veikla susijusi su lietuviška muzika.

D.Polikaitis džiaugėsi, kad noras dainuoti išeivijoje neslūgsta. „Dainavos“ choristų gretos nuo praėjusios dainų šventės netgi padidėjo – dabar chore dainuoja 60 tautiečių. Be to, dauguma jų – naujosios bangos emigrantai, į chorą atvesti lietuviškos dainos ilgesio. Pasak Dariaus, kai kuriuos Amerikos chorus sudaro išimtinai tokie žmonės.

Lygiai po metų lietuviška daina suburs tautiečius į Šiaurės Amerikos dainų šventę. Joje laukiama iki pusantro tūkstančio choristų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.