Dirigentė M. Gražinytė dirbs su legendiniu Los Andželo orkestru

Kaip ypatingas Mirgos savybes ji įvardijo išskirtinį talentą, smalsumą ir gebėjimą bendrauti.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-07-31 18:22, atnaujinta 2018-02-11 14:50

Kaip ypatingas Mirgos savybes ji įvardijo išskirtinį talentą, smalsumą ir gebėjimą bendrauti.

M.Gražinytės ryšiai su Los Andželo orkestru užsimezgė pernai, kai vienas žymiausių jaunosios kartos dirigentų G.Dudamelis atrinko lietuvę iš daugybės pretendentų dalyvauti jo sumanytoje dirigentų tobulinimosi programoje. Jau po 10 dienų Mirga debiutavo pagrindinėje Los Andželo Walto Disney koncertų salėje  („Walt Disney Concert Hall“), pakeitusi netikėtai susirgusį kviestinį maestro. Vėliau stebima G.Dudamelio ji dirbo su Los Andželo filharmonijos jaunimo orkestru.   LAFSO gyvuoja jau 95 metus. Jam vadovavo daugybė muzikos legendų, tarp jų – Otto Klempereris, Zubinas Mehta, Carlo Maria Giulini, Andre Previnas. Tačiau šis kolektyvas garsėja ne tiek tradicijomis, kiek novatoriškomis programomis, kurios jam pelnė XXI amžiaus orkestro reputaciją.

Ją atspindi ir prieš 10 metų specialiai orkestrui pastatyta Walto Disney koncertų salė, originaliu dizainu įkūnijanti vaizduotės polėkį ir energiją.

LAFSO statusą liudija ir tai, jog 33 metų venesuelietis G.Dudamelis yra tarp keturių JAV daugiausia uždirbančių JAV dirigentų. 2011-aisiais jis su LAFSO pelnė „Grammy“.

Orkestras rengia festivalius, teminius bei įvairių muzikos žanrų koncertų ciklus, švietėjiškas programas, koncertuoja ne tik savo salėse, bet ir mokyklose, bažnyčiose, daug gastroliuoja ir įrašinėja.

M.Gražinytė prireikus prie LAFSO dirigento pulto pakeis vadovą bei kviestinius maestro sezono koncertuose ir gastrolėse.

Rugpjūčio 7-ąją ji diriguos Johannesą Brahmsą ir Gustavą Mahlerį amfiteatre „Hollywood Bowl“, kuriame telpa per 17 tūkst. klausytojų. Kitą sezoną numatytas jos pasirodymas Walto Disney koncertų salėje. Mirga 2004 metais išvyko iš Lietuvos, baigusi Nacionalinę M.K.Čiurlionio menų mokyklą. Studijavo dirigavimą Austrijoje, Italijoje, Vokietijoje ir Šveicarijoje, tapo kelių tarptautinių dirigavimo konkursų laureate. 2012 metais ji pelnė Zalcburgo festivalio ir „Nestle“ kompanijos įsteigtą Jaunojo dirigento prizą, į kurį pretendavo 91 menininkas iš keliolikos šalių. Puikių įvertinimų užsienyje sulaukė ir jos parengtos premjeros Heidelbergo (Vokietija) ir Berno (Šveicarija) teatruose, kuriuose ji dirbo kapelmeistere.

Šiemet vilnietė įveikė net 180 konkurentų ir tapo Zalcburgo teatro meno vadove.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?