Ispanijoje gyvenanti lietuvė kauniečiams pristato ispanų parodas

Penktadienį Kauno miesto muziejus atveria duris ispanų menininkams, kurie pristato tris grupines parodas – „Galicia“, kuri veiks Kauno pilies ketvirto aukšto menėje, bei „Goyart“ ir „Nosotros/Mes“, kurios bus eksponuojamos P.Stulgos lietuvių tautinės muzikos instrumentų muziejuje. Šis projektas – dviejų metų bendradarbiavimo su Madrido galerija „Emma“ ir Ispanijos „Crearium Gallery Goyart International“ bei kuratore Ina Mindiuz rezultatas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 1, 2014, 11:12 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 2:38 PM

Kaip teigia galerijos „Emma“ vadovas Gorgonio Sanjuanas: „dailė – tai tarsi pagrindinis bendravimo elementas, kaip tiltas tarp tautų ir kultūrų, nes dailė, kaip ir muzika, yra universali kalba“. Menas neturi nei sienų, nei ribų, nes šia „universalia kalba“ susišneka viso pasaulio žmonės. Parodoje „Galicia“ galima pamatyti Ispanijos Galisijos regiono kūrėjų darbus. Pristatomi 25 didelio formato vaizdai, kuriuose – Ispanijos miesto Santjago de Kompostela atspindžiai. Šis miestas – Galisijos regiono sostinė.

Menininkų darbai – tai bandymas judėti ir bendrauti. Pasak G.Sanjuano, jie pasiryžo už daugybės kilometrų pristatyti šį Galisijos žemės kampelį, nes norėjo, kad lietuviai pažintų šio regiono sielą ir jausmus. Paroda – tarsi bandymas meno kūriniais atskleisti tą nakties magiją ir slėpinius, kuriais garsėja Santjago de Kompostela.

Galisijos tema persmelkia ir darbus, kurie eksponuojami parodoje „Goyart“. Joje savo kūrinius – tapybą, stiklo skulptūras – pristato 30 ispanų menininkų. Mišria technika sukurtą paveikslą „Žaliasis peizažas“ (Pavasaris) rodo ir parodos kuratorė I.Mindiuz. Ji – lietuvių menininkė, jau daugiau nei dešimtmetį gyvenanti Ispanijoje. Jos dėka Kauno miesto muziejus palaiko glaudžius ryšius su Ispanijos meno pasaulio atstovais.

Trečioji paroda „Nosotros/Mes“ pristatomas dviejų jaunų menininkų – Solveigos Vaitkutės ir Josepo M. Monrabá – projektas „Kasdienio gyvenimo skulptūros“ . Autorių teigimu, pagrindinė jų projekto idėja yra dviejų skirtingų žmonių – vyro ir moters, katalono ir lietuvės – kasdieniniame gyvenime vartojamų daiktų panaudojimas kūriniuose.

Jie siekia ne tik sukurti iš jų meną, bet ir objektyviai išnagrinėti savo gyvenimą per šių objektų projekciją. Šiai parodai jaunieji menininkai rinkosi maisto, indų, žaislų ir kitų daiktų nuotraukas.

S.Vaitkutė gimė Kaune, tačiau jau dešimt metų gyvena Ispanijoje. Ji nuo mažens studijavo dailę, o atvykusi į Ispaniją, mokėsi meno vidurinėje mokykloje. Menininkė su savo koliažais jau yra dalyvavusi įvairiose parodose ne tik Ispanijoje, bet ir Lietuvoje. Josepas M. Monrabá gimė Katalonijos mieste Leridoje (kat. Lleida) Jis baigė dvejų metų projektavimo ir meno studijas Barselonoje.

Šiuo metu abu autoriai studijuoja reklamos grafiką dizaino mokykloje "L'Escola d'ArtMunicipal Cristōfol Léandre". Tai pirmasis bendras jų menininkų projektas, kuriame kiekvienas savaip interpretuoja figūras ir vaizdais perteikia savo idėjas.

Visos trys parodos veiks iki rugpjūčio 31 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.