Džiazo magija atsiskleidė Nidos švyturio papėdėje

Tradicinis Nidos džiazo festivalis, smagiomis improvizacijomis Kuršių neriją užliejantis jau keturioliktą kartą, šįkart vyksta netradicinėje vietoje – ant Urbo kalno, senojo švyturio papėdėje.

Pirmąją festivalio dieną koncertavo jaunųjų Lietuvos ir Estijos džiazo muzikantų kolektyvas „CinAmono 5“.<br>R.Mockaus nuotr.
Pirmąją festivalio dieną koncertavo jaunųjų Lietuvos ir Estijos džiazo muzikantų kolektyvas „CinAmono 5“.<br>R.Mockaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Aug 2, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 2:10 PM

Ketvirtadienio vakarą pušų apsuptyje surengtame pirmajame „Nida Jazz maratono“ seanse senų festivalio draugų, derinančių savo atostogas prie šio muzikos įvykio, ir naujų jo bičiulių laukė premjera – naujai susibūręs kolektyvas „Shinkarenko Jazz 4N“. Jis atliko ir dar niekur neskambėjusias tris kompozicijas iš šiuo metu kuriamo albumo.

Pristatydamas naują kolektyvą festivalio prodiuseris Leonidas Šinkarenka prisipažino, kad jį žavi kūrybinis procesas su neseniai džiazo studijas baigusiais, kitoje aplinkoje augusiais ir kitaip muziką girdinčiais jaunais atlikėjais.

L.Šinkarenkos (bosinė gitara), Jano Maksimovičiaus (saksofonas), Tomo Dičiūno (klavišiniai, gitara) ir Jono Lengvino (mušamieji) improvizacijas papildė paukščių čiulbėjimas ir medžių ošimas.

Po jų į sceną pakilo vokalistės Lauros Budreckytės iniciatyva susibūręs jaunų Lietuvos ir Estijos džiazo muzikantų kolektyvas „CinAmono 5“.

Skambėjo visų grupės narių autoriniai kūriniai nuo subtilių baladžių iki pašėlusio bibopo, nuo žaismingo svingo ritmo iki ekspresyvaus bliuzo.

Nidos prieplaukos vyninėje vidurnaktį prasidėjusi naktinė džiazo sesija truko iki paryčių.

O penktadienio rytą, septintą valandą, muzika liejosi iš paties švyturio bokšto – keletą improvizacijų gitaristas L.Šinkarenka ir saksofonininkas J.Maksimovičius skyrė garsiojo tenisininko Vito Gerulaičio atminimui.

Toks sumanymas neatsitiktinis: Nidos džiazo festivaliai ir tenisas – neatsiejami: muzikos šventę visuomet lydi teniso turnyras.

Dažniausiai klausytis džiazo ir kartu pasigalynėti teniso aikštynuose tėvai atvyksta su vaikais. Šį kartą mažiesiems – ypatingas dėmesys.

Ant Urbo kalno jiems skirta speciali erdvė, kur galima panardyti kamuoliukų baseine, dalyvauti įvairiuose žaidimuose ir laimėti netikėtų prizų.

Džiazo improvizacijas ant Urbo vakar tęsė žinomas Krymo totorių džiazo atlikėjas Enveras Izmailovas, į nuotaikingos muzikos šėlsmą visus iškart įtraukė būgnininko iš JAV Bruce’o Coxo kvartetas.

Šeštadienį į sceną kils Ispanijos ir Latvijos atlikėjai.

Džiazo festivalį pasveikinę Kuršių nerijos nacionalinio parko atstovai priminė, kad jis vyksta unikalioje vietoje, kur būtina tausoti trapią augaliją, negalima statyti palapinių arba kurti laužų.

Po pirmojo vakaro skirstydamiesi muzikos gurmanai džiaugėsi, kad unikalioje vietoje – unikali ir akustika.

Jiems tikriausiai pritarė ir tie, kurie nusprendė nepirkti 60 litų kainuojančių bilietų ir klausėsi muzikos įsitaisę tolėliau nuo scenos už tvoros.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.