Klaipėdoje - prancūzų kinas ir cirkas, lenkų teatras ir šokiai

Vienintelis tarpdisciplininis festivalis Klaipėdoje ir Vakarų Lietuvoje „PLArTFORMA“ vyks Klaipėdoje rugpjūčio 21-26 d. Jis pristatantys šokio ir teatro, dailės, multimedijos projektus, naujojo cirko ir kino kūrėjus bei jų grupes iš Lietuvos ir užsienio.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 5, 2014, 1:27 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 1:05 PM

Šiemet festivalis rengiamas kartu su Prancūzų institutu Lietuvoje, todėl pagrindinis jo akcentas – šiuolaikinės prancūzų kultūros pristatymas. Ją festivalyje reprezentuos Maia Flore fotografijų paroda „Imagine France“ ir geriausi pastarųjų metų prancūziški filmai. Vaikus ir suaugusius džiugins trupės „Cirque content pour peu“ naujojo cirko spektaklis „Tarp pakilimų ir nusileidimų“, kupinas akrobatinių numerių ir gero humoro.

Festivalį Klaipėdos piliavietėje atidarys vienas garsiausių alternatyvių Lenkijos kolektyvų „Aštuntosios dienos teatras“ (Teatr Ósmego Dnia). Atvirai erdvei skirtas šio teatro spektaklis „Laivas“, kuriame vaidina 15 aktorių, primena, kad gyvename pabėgėlių, keliautojų, valkatų, klajoklių epochoje. Ir visi jie, keliaudami po žemynus, sušildo sielas dvasinių arba etinių, tikrųjų ar įsivaizduojamų namų prisiminimais. Kelionės simbolis – didelis sparnuotasis laivas.

Abejingų nepaliks ir festivalio uždarymui skirtas trupės „public in private“ iš Vokietijos eksperimentinis solo spektaklis „Allege“, kupinas satyros, cirko ir šokio elementų.

Festivalyje galima bus pamatyti ir „Auksinio scenos kryžiaus“ laureatus. Tarp jų – metų scenos meno reiškiniu pavadintą šiuolaikinio šokio spektaklį „Contemporary?“. Ir šiame, ir kitame šokio spektaklyje „ID: D&G“ pasirodys geriausiu 2013 metų šokėju pripažintas Mantas Stabačinskas.

Spektaklis „ID: D&G“ gimė iš noro rasti sąlyčio taškus tarp XX amžiaus pradžios Lietuvos herojų ir XXI amžiaus žmogaus. Kūrėjai permąsto svarbius Lietuvos istorijos įvykius, padariusius didelę įtaką jau kelioms lietuvių kartoms.

„Auksinį scenos kryžių“ jaunojo menininko kategorijoje pelnė ir festivalyje pristatomo interaktyvaus audiovizualinio spektaklio visai šeimai „Gaidelis pinigautojas“ kūrybinė grupė. Jame mažieji žiūrovai patys galės patys kurti garsus bei vaizdus.

Interaktyvi ir provokuojanti - Lisabonos architektūros trienalėje 2013 m. Lietuvai atstovavusi Julijono Urbono instaliacija „Sapnų viešbutis“, kuri neseniai didelį publikos susidomėjimą sukėlė Vilniaus "Vartų" galerijoje. Meno kieme įsikurs laikinas viešbutis, aprūpintas specialia sapnus režisuojančia įranga. Projektas remiasi mokslo eksperimentais, kuriuose dirbtinai tyrinėtos žmogaus galimybės sapnuoti sąmoningus sapnus ir juos kontroliuoti. Klaipėdiečiai kviečiami nusnūsti ir pabandyti valdyti savo sapnus.

Klaipėdiečiams festivalyje atstovaus šokio teatro „PADI DAPI Fish“ šokio spektaklis „Akvariumai“ (choreografė Aušra Krasauskaitė). Jis pristatomas netradicinėje biuro erdvėje ir analizuoja šiuolaikinio darbuotojo fenomeną.

Prie festivalio prisijungs ir jauna Klaipėdos galerija „Si:said“, kuri pristatys Londone įsikūrusių menininkų grupės „OOAG“ parodą „Daiktas. Skirtis. Kartotė“.

„Jaunųjų kūrėjų platforma“ bus skirta jaunųjų menininkų ar jaunų kūrybinių organizacijų debiutiniams pasirodymams. Jame – klounų teatro studijos „Dulidu“ cirko projektas „Šapito“ ir Taurūno Baužo šokio spektaklis „Spalio tylėjimas“, kuris jau sulaukė teigiamų kritikų įvertinimų.

Šiemet festivalio renginiai vyks Klaipėdos pilies uosto Jachtų angare, Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre ir jo Meno kieme, „Baroti“ ir „Si:said“ galerijose. Nemažai nemokamų renginių, filmų peržiūros vyks atvirose erdvėse Piliavietėje ir senamiestyje.

Nuo 2010 m. festivalis „PLArTFORMA“ yra tarptautinio meno ir festivalių tinklo „DNA: Development of New Art“ narys. 2013 metais šį festivalį Klaipėdos miesto savivaldybės buvo pripažintas geriausiu 2012 m. kultūros projektu mieste.

Festivalio organizatoriai: menininkų grupė „Žuvies akis“. Festivalį remia: Lietuvos respublikos Kultūros taryba ir Klaipėdos miesto savivaldybė. Festivalio partneris – Prancūzų institutas Lietuvoje. Bilietus į renginius platina BILIETAI.lt. Bilietus taip pat bus galima įsigyti ir festivalio teritorijoje prieš renginius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.