Naujojo cirko savaitgalis jau kviečia rinktis vietas

Antrąjį rugsėjo savaitgalį (11–14 d.) „Menų spaustuvė“ visus kviečia pasinerti į Vilniuje rengiamą tarptautinį šiuolaikinio cirko festivalį Naujojo cirko savaitgalį.

Akrobatas ir žonglierius K.Kosovecas parodys solo programą „1854“.
Akrobatas ir žonglierius K.Kosovecas parodys solo programą „1854“.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 19, 2014, 5:30 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:11 PM

Garsiojo suomio pasirodymas

Devintus metus rengiamas Naujojo cirko savaitgalis šiemet, kaip ir kasmet, pristatys margaspalves trupes iš viso pasaulio nuo pasaulinėmis žvaigždėmis tapusių cirko profesionalų iki šiuolaikinio cirko ateities, dar tik pirmuosius žingsnius žengiančių cirko meno artistų.

Rugsėjo 11 d. festivalį pradės Suomijos ir Prancūzijos cirko žvaigždė Janis Nuutinenas su „Objektų cirko trilogija“, į Vilnių atvyksiantis beveik tiesiai iš vieno prestižiškiausių Šiaurės šalyse – Helsinkio – festivalio.

„Objektų cirko trilogija“ – tai trys spektakliai („Tiesiog cirkas“, „Dar tikresnis cirkas“ ir „Tas tikrasis cirkas“), rodomi vienas paskui kitą trijose skirtingų formų palapinėse, kurios įsikurs Lukiškių aikštėje. Žonglierius, pasitelkęs antikvarinius objektus ir praėjusio amžiaus šeštojo dešimtmečio muziką, kuria neįprastas istorijas. Žiūrovai juda su atlikėju iš vienos erdvės į kitą, taip jausdami išskirtinę atmosferą ir santykį su kūrėju.

Ir tai dar ne viskas! Žiūrovų laukia pramoga ir vaizduotei, ir smegenims, ir skrandžiui: tarp spektaklių jie bus vaišinami lėkšte sriubos ir taure gėrimo.

Neatsilieka ir lietuviai Kitas smagus faktas - į festivalį atvyksta kylanti prancūzų šiuolaikinio cirko žvaigždė Clémentas Dazinas. Jis atveža ne tik jau daugybę festivalių ir scenų Europoje apkeliavusį minimalistinį monospektaklį „Šnabždesys“, bet ir naujausią savo kūrinį „R2JE“, kurį pastatė su japone šokėja Chinatsu Kosakatani. Jo premjera liepos pradžioje įvyko garsiojo Avinjono festivalio Prancūzijoje programoje „Sujets à Vif“.

Laukia ir premjera – prancūzų trupės „Cie Les Choses de Rien“ spektaklis „Mouvinsitu“. Kūrėjai pasakos istoriją, supintą iš šiuolaikinio šokio judesių, virtuoziškai judančių akrobatų kūnų ir filmuotos vaizdo medžiagos projekcijų, kurios tampa gyva spektaklio dalimi. Trejus metus atlikėjai Borisas Gibé ir Florent Hamon tyrinėjo šiuolaikinį šokį, cirką ir vaizdą, o rezultatą vieniems pirmųjų pristatys Vilniaus publikai.

„Džiaugiamės ir tuo, kad bunda bei stiprėja lietuvių cirko bendruomenė – jau antrus metus mūsų festivalyje dalyvaus lietuvaitė Monika Neverauskaitė su savo bendraminčiais iš Olandijos, Belgijos ir Prancūzijos aukštųjų cirko mokyklų“, – sakė „Menų spaustuvės“  direktorius Audronis Imbrasas.

Kasmet festivalyje Lietuvai atstovauja mūsų šalies šiuolaikinio cirko menininkai. Šįkart pasirodys akrobatas ir žonglierius Konstantinas Kosovecas su naujausiu savo solo pasirodymu „1854“.

Skirtas mąstantiems ir smalsiems

Naujasis cirkas pastaruosius porą dešimtmečių yra pasaulyje labai sparčiai besiformuojanti ir populiarėjanti meno šaka, kuri atsisako kai kurių tradicinio cirko atributų: dresuotų žvėrelių, labiau sportą negu meną primenančių numerių, klounadų, orientuotų į paviršutinišką žiūrovų linksminimą ir stebinimą, ir itin sėkmingai integruojasi į scenos menų, plačiąja prasme – teatro, sistemą.

„Mes šiek tiek ironiškai vis pabrėžiame, kad tai yra „cirkas ne vaikams“. Iš tiesų tai žanras, kuris tolsta nuo tradicinio  šeimai ar vaikų auditorijai skirto reginio. Čia kuriami daugiau mąstančių, smalsių suaugusiųjų auditorijai skirti spektakliai. Bet, žinoma, kaip ir kiekvienoje meno srityje, naujajame cirke yra įvairiai auditorijai skirtų reginių, – paaiškino „Menų spaustuvės“ direktorius. - Gal kam nors toks teiginys atrodys ir pretenzingas, bet bent jau man atrodo, kad šių laikų cirko artistų meistrystės universalumui prilygsta labai nedaug kitų meno sričių kūrėjų. Pagaliau mes svajojame ir apie tai, kad šiuolaikinis cirkas, kaip profesionali scenos menų šaka, susiformuotų ir Lietuvoje.“

„Naujojo cirko savaitgalio '14“ programa Rugsėjo 11 d. 19 val.  Lukiškių aikštė

„Naujojo cirko savaitgalio '14“ atidarymas

„Objektų cirko trilogija“ | „Circo Aereo“ (Suomija)

Vienas vakaras – trys cirko palapinės – trys spektakliai – improvizuota vakarienė

(N12) | Bilietai: 50 Lt | 14,5 eur

Rugsėjo 12 d.  18 val. Lukiškių aikštė

„Objektų cirko trilogija“ | „Circo Aereo“ (Suomija)

Vienas vakaras – trys cirko palapinės – trys spektakliai – improvizuota vakarienė

(N12) | Bilietai: 50 Lt | 14,5 eur

Rugsėjo 12 d.  21 val.   „Menų spaustuvės“ Juodoji salė

„Mouvinsitu“ | „Cie Les Choses de Rien“ (Prancūzija)

Akrobatika, šokis ir vaizdas, susiliejantys į viena. Premjera!

(N14) | Bilietai: 30 Lt | 8,5 eur

Rugsėjo 13 d. 18 val.  Lukiškių aikštė

„Objektų cirko trilogija“ | „Circo Aereo“ (Suomija)

Vienas vakaras – trys cirko palapinės – trys spektakliai – improvizuota vakarienė

(N12) | Bilietai: 50 Lt | 14,5 eur

Rugsėjo 13 d.  21 val.   „Menų spaustuvės“ Juodoji salė

„Open Circus Gala“  | „CirqueGebouw“ (Olandija) ir „1854“ | Konstantinaas Kosovecas (Lietuva)

Įtraukiantis įvairių cirko disciplinų reginys

Tinka visai šeimai | Bilietai: 20 Lt | 5,6 eur

Rugsėjo 14 d.  19 val. „Menų spaustuvės“ Juodoji salė

„Šnabždesys“ ir „R2JE“  | Clémentas Dazinas (Prancūzija), Chinatsu Kosakatani (Japonija)

„Šnabždesys“ – poetiškas minimalistinis žongliravimo spektaklis

„R2JE“ – žaismingas šokio ir žongliravimo pasimatymas. Premjera!

(N12) | Bilietai: 40 Lt | 11,6 eur

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.