„Menų spaustuvėje“ – premjerų kupinas naujas sezonas

Daugiau nei dešimtį teatro, šokio ir kino meno organizacijų vienijanti „Menų spaustuvė“ sunkiai sutalpina visus čia dirbti pageidaujančius kūrėjus ir naująjį sezoną pasitinka su daug premjerų.

Naująjį sezoną pristatė po „Menų spaustuvės“ stogu susibūrusių įstaigų ir trupių atstovai.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Naująjį sezoną pristatė po „Menų spaustuvės“ stogu susibūrusių įstaigų ir trupių atstovai.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 2, 2014, 3:44 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:17 PM

Naująjį sezoną „Menų spaustuvė“ rugsėjo 6-ąją pradeda Oskaro Koršunovo spektakliu „Hamletas“ bei tradiciniu festivaliu Naujojo cirko savaitgalis.

Menų spaustuvės“ direktoriaus Audronio Imbraso teigimu, praėję metai įstaigai buvo labai dinamiški, toks bus ir naujasis sezonas.

„Per daugelį metų „Menų spaustuvės“ veiklos sodrėja ir bręsta. Beveik pusė Auksinių scenos kryžių pernai įteikta „Menų spaustuvėje“ sukurtiems, čia pastatytiems spektakliams arba jų kūrėjams. Tikime, kad ta terpė iš tikrųjų naudinga ir patogi tiems, kas ja naudojasi. Smagu, kad žmonės, kurie pas mus ką nors daro, yra labai skirtingi – skirtingos plaukų spalvos, kvapo, sukirpimo, pasirengimo, patirties, labai skirtingų pažiūrų bei atstovaujamų sričių“, - džiaugėsi A.Imbrasas.

Kai kurios čia įsikūrusios trupės ir rezidentai šį sezoną švenčia kūrybinius jubiliejus – „Atviras ratas“ ir Stalo teatras mini dešimtmetį, teatro judėjimas „No Theatre“ – penkerių metų veiklos sukaktį.

Nuolatiniai „Menų spaustuvės“ rezidentai jau sezono pradžioje žada daugelį įvairių premjerų. Teatro laboratorija „Atvira erdvė“ pristatys spektaklį vaikams pagal Hanso Christiano Anderseno pasaką „Mergaitė su degtukais“, problemų ieškančius ir randančius žmones vaizduojantį „Yes moon can“ir kol kas pavadinimo neturintį jaunų kūrėjų debiutą.

Teatras „Atviras ratas“ parengs dvi premjeras. Aidas Giniotis režisuos spektaklį, anot jo, įkvėptą viename laikraštyje  prieš dvidešimtmetį spausdinto straipsnio „Apie žmogų, nužudžiusį gulbę“.

„Tai bus tikriausiai be žodžių, socialinis, galbūt su klasikine muzika spektaklis. Šioks toks, apie kokį niekada nesvajojau ir nežinau, kaip tai padaryti“, – pasakoja režisierius A. Giniotis.

Premjerą taip pat pristatys „Atviro rato“ režisierė Ieva Stundžytė, su jaunais aktoriais statanti spektaklį „Va bank“, kuris, anot jos, naujai ir lengvai pažvelgs į Antono Čechovo pjesę „Meška“.

„Menų spaustuvėje“ veikiantis teatras „Cezario grupė“ šį sezoną parodys spektaklio „Tragiška daktaro Fausto istorija“ premjerą.

„Spektaklis kalbės apie žmogaus sielą, apie Vakarų kultūros ir žmogaus sielos joje dekadansą. Spektaklis išsiskirs tuo, kad jame bus šiuolaikinio šokio motyvų, bus siaubo teatro elementų“, - teigia režisierius Cezaris Graužinis.

Dešimtmetį šį sezoną minintis Stalo teatras kvies spalio mėnesį pamatyti beveik visus teatro spektaklius, o spalio pabaigoje pristatys premjerą „Didysis Dūdininkas“.

„Spektaklis bus be sakomų žodžių, tačiau žodžių spektaklyje bus – naudosime nepieštus, o gyvus komiksus ir šešėlių teatrą. Pagrindinė idėja – supažindinti visus žmones, o tiksliau priimti, kad sapnų pasaulis yra labai svarbus mūsų gyvenime ir kad yra du pasauliai – realus ir sapnų ir jie vienas kitą veikia“, – sako teatro įkūrėja Saulė Degutytė.

Gruodį teatras rodys kitą premjerą – pastatymą pagal rašytojos Selmos Lagerlof kūrinį „Legenda apie Kalėdų rožę“.

Vienas urbanistinio šokio teatro „Low Air“ įkūrėjų Laurynas Žakevičius ketina pradėti šokio mokyklos veiklą. Tikimasi, kad ji taps atspirties tašku neprofesionaliems ir pradedantiesiems gatvės šokėjams.

O štai savo kūrybinį kelią „Menų spaustuvėje“ pradėjęs režisierius ir aktorius, vienas teatro judėjimo „No Theatre“ įkūrėjų Vidas Bareikis čia ketina pabaigti vieno pirmųjų teatro spektaklių „Telefonų knyga“ kelionę.

„Spektaklis bus rodomas paskutinį kartą ir mes jį galutinai sudeginsime. Spektaklio pabaigoje pagal siužetą dega visi teatrai, tad aš tikiuosi, kad su „Menų spaustuve“ sutarsime ir kieme surengsime kokį nors baigtinį spektaklio performansą, kuriame šis spektaklis taip pat dega“, – pasakoja V. Bareikis.

Gruodį taip pat planuojama rengti „trumpo metro“ teatro vakarą, per kurį profesionalūs ir neprofesionalūs aktoriai galės kurti ir parodyti 10 minučių trukmės bet kokio formato kompozicijas. Anot V.Bareikio, žmonių, norinčių kurti arba manančių, kad jie gali kurti teatrą, vis daugėja.

„Menų spaustuvėje“ taip pat vyks dalis teatro festivalio „Sirenos“ programos, „Vilniaus kino šortų“, Gdansko kultūros dienų ir kitų festivalių renginiai, čia bus rodomi režisierių O.Koršunovo, Eimunto Nekrošiaus, Klaipėdos jaunimo teatro, šokio teatro „Aura“ ir kitų spektakliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.