Kauno dramos teatras jubiliejinį sezoną pradės „Barbora“

Šį rudenį Nacionalinis Kauno dramos teatras  žengia į jubiliejinį – 95-ąjį – sezoną. Jį  pradės Jono Jurašo režisuoto spektaklio „Barbora“ premjera. Jubiliejinį sezoną taip pat žadama parodyti Gintaro Varno, Artūro Areimos, Agnės Sunklodaitės sukurtus spektaklius.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 4, 2014, 1:37 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 7:54 AM

Rugsėjo 25-ąją Didžiosios scenos tylą nutrauks premjera – režisierius J.Jurašo pastatymas „Barbora“ pagal Juozo Grušo dramą „Barbora Radvilaitė“.

Simboliška, kad po daugiau nei 40 metų pertraukos režisierius imasi lemtingiausios jo biografijoje dramos, juk su šiuo spektakliu susijęs atsisveikinimas su Kauno dramos teatru ir Lietuva.

Tuomet legendiniu tapusiame spektaklyje Barboros vaidmenį sukūrė aktorė Rūta Staliliūnaitė, Žygimanto Augusto – Kęstutis Genys. Teatre tebesaugomi šį spektaklį menantys reliktai: Barboros ir Žygimanto Augusto kostiumų detalės bei garsusis paveikslas – Aušros vartų Madonos paveikslo kopija.

Naujasis pastatymas nėra istorinio spektaklio rekonstrukcija. Tai naujas dabarties žvilgsnis į kūrinį ir nesenstančias temas. J.Jurašui talkinusi dramaturgė Aušra Marija Sluckaitė, pritaikiusi J.Grušo dramą prie nūdienos aktualijų, sako, kad šį kartą nesiekiama atkurti romantiškos Barboros Radvilaitės legendos.

Šis spektaklis apie aktorę, kuri, nepaisydama neįveikiamų kliūčių, dega noru suvaidinti Barborą, suprasti ją kaip moterį, patekusią į meilės, ligos ir politikos žaidimų spąstus. Aktorė – pati serganti kaip Barbora, agonijos kamuojama – įveikia savo negalią ir čia pat scenoje kuria Barboros Radvilaitės vaidmenį – savo viziją. Spektaklis apie kūrybos ir žmogaus valios galią pasipriešinti likimui.

Spalio 4 dieną rampos šviesą išvys su Vilniuje susijusio prancūzų rašytojo Romaino Gary ir jo motinos istorija  – inscenizacijos autorė ir režisierė A.Sunklodaitė. Vienas gražiausių autobiografinių R.Gary romanų „Aušros pažadas“ atgims rašytojo gimimo 100-ųjų metinių proga.

Jubiliejinį teatro gimtadienį, kuris minimas gruodžio 19 dieną, planuojama pažymėti režisieriaus Gintaro Varno premjera. Tai – šveicarų architekto, rašytojo ir dramaturgo Maxo Frischo pjesė „Biografija: vaidinimas“. Ji jau rodyta Kauno dramos teatro scenoje 1974 metais. Tuometinis režisieriaus spektaklis, kuriame neužmirštamus vaidmenis kūrė aktoriai Gražina Balandytė bei K.Genys, – dar viena legenda, sulaužiusi tuometines nusistovėjusias teatro normas.

Gruodžio 1-5 dienomis Nacionaliniame Kauno dramos teatre svečiuosis tarptautinis vaikų festivalis „Cool/Jėga“. Jį pradės režisieriaus Artūro Areimos premjera vaikams ir jaunimui pagal prancūzų roko grupės „Dionysos“ vokalisto, rašytojo ir režisieriaus Mathiaso Malzieu romaną „Mechaninė širdis“.

Vasario 9-15 dienomis planuojamas penktasis tradicinis edukacinis festivalis vaikams ir jaunimui „Nerk į teatrą“. Įgyvendinant vieną esminių šiuolaikinio teatro misijų edukuoti jaunąją kartą, bus rengiami užsiėmimai su teatro praktikais, rodomi jaunųjų aktorių diplominiai darbai, rengiamos kūrybinės dirbtuvės, diskusijos ir konferencijos.

Sezoną vainikuos vieno iš Europos teatro lyderių lenkų režisieriaus Krystiano Lupos režisuojama Thomaso Bernhardo (Tomo Bernardo) „Didvyrių aikštė“. Nors šis spektaklis bus repetuojamas Lietuvos nacionaliniame dramos teatre, jį Nacionalinio Kauno dramos teatro scenoje matys ir Kauno publika. Tai bendras didelės apimties dviejų nacionalinių teatrų projektas.

„Didvyrių aikštės“ premjera numatoma kitų metų kovo 27 dieną Lietuvos nacionaliniame dramos teatre.

Planuojama, kad sezono pabaigoje Kauno teatre darbus pradės vienas garsiausių Baltijos šalių jaunosios kartos režisierių Valteris Sylis. Kūrybinės laboratorijos principu dirbantis menininkas kartu su dramaturgu, pasitelkdamas aktorių asociacijas ir patirtį, gvildens mažai mūsų dienų teatre nagrinėjamą Antrojo pasaulinio karo kainos temą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.