9 dienos su „Vilnius Street Art“. Ką, kur ir kada pamatyti?

Antrąkart vykstantis festivalis „Vilnius Street Art“ vėl prasideda tam, kad išjudintų užmirštas, neatrastas arba problemiškas sostinės erdves. Rengėjai labai laukia pagrindinių svečių, kurių kalendoriuose tarp didžiųjų pasaulio miestų jau prieš gerą pusmetį atsirado žymė „rugsėjo 5–13 d. Vilnius“, taip pat įdomiausių lietuvių menininkų. Svarbi šių metų festivalio dalis yra renginiai, skirti susipažinti su gatvės menu ir kultūra, susitikti ir pabendrauti su menininkais, stebėti jų kūrybos procesą ir labai didelio formato piešinių atsiradimą mieste, diskutuoti apie poreikį piešti ar žymėtis gatvėje arba tiesiog išeiti į gatvę ir į miesto sienas pažvelgti naujai.

Gatvės menininkas iš Ispanijos Aryzas garsėja įspūdingais piešiniais įvairiuose pasaulio miestuose. Ką jis nupieš Vilniuje, netrukus pamatysime.
Gatvės menininkas iš Ispanijos Aryzas garsėja įspūdingais piešiniais įvairiuose pasaulio miestuose. Ką jis nupieš Vilniuje, netrukus pamatysime.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 5, 2014, 4:04 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:54 PM

Rugsėjo 5–7 d. festivalis prasideda per Sostinės dienas. Odminių skvere įsikurs festivalio informacijos centras ir nuvilnys tikrasis festivalio pradžios šurmulys. Gyvai pieš net 8 menininkai – specialiai iš Londono atskrenda Grabrielis Marquesas, iš Berlyno atvažiuoja Adomas Žudys, taip pat Paulė Bocullaitė, Saimonas Mureika-Spice, Rokas Valiauga, Dovilė Bagdonaitė, Shaltmira ir Artur Shirin. Išmėginti dažų flakonėlį bus kviečiami ir praeiviai, o menininkai galės pasidalyti savo technikos gudrybėmis. Be to, pirmąkart Vilniuje bus eksponuojama fotomenininko Liudo Parulskio architektūrinio smalsumo įkvėptos „Manipuliacijos miestu“.

Jaunas ispanas Aryzas išsirinko piešti Dainavos g. 5 esančio pastato sieną. Pamatęs jos nuotrauką menininkais tepasakė: „Noriu, ji kai ką turi“. Ką Aryzas ant jos sukurs, kol kas paslaptis ir rengėjams. Tačiau laukiama saikingo, puikios kompozicijos, spalviškai prie aplinkos derančio ir siurrealizmu dvelkiančio naujo menininko kūrinio. Tai bus dar vienas taškas plačioje įspūdingo formato jo kūrinių geografijoje greta JAV, Vokietijos, Italijos, Indijos, Ispanijos bei kitų šalių didmiesčių. Aryzas pieš rugsėjo 5–12 dienomis, o greta sienos, dar neįprasmintoje, tačiau labai jaukioje erdvėje J.Jasinskio ir Dainavos gatvių kampe veiks festivalio informacijos centras ir bus galima papietauti ar pasmaguriauti užkandinėje ant ratų „The Great Tit“.

Tiesiai iš vieno pagrindinių Europos šiuolaikinio meno festivalių „NuArt“ Stavangeryje (Norvegija) atvyksta lenkų gatvės trafareto meistras M-City, pasaulyje gerai žinomas industrinės tematikos, dažniausiai vos kelių spalvų didelio formato piešiniais. Menininkas imsis prakalbinti sovietinius Profsąjungų rūmus. Pasižiūrėti, kaip dirba M-City, kviečiama nuo rugsėjo 6 dienos.

Gerai atpažįstamos stilistikos realistinius piešinius ant Liubarto tilto kolonų apgyvendinti  rengiasi lietuvių menininkas Ernestas Zacharevičius, ką tik grįžęs iš turnė po Jungtines Amerikos Valstijas. Ernestas piešinį planuoja baigti ateinančios savaitės viduryje.

Vos antrąkart vykstantis festivalis „Vilnius Street Art“ sulaukė pripažinimo iš Berlyne įsikūrusios šiuolaikinio meno platformos „Urban Nation“. Berlyniečiai atvyksta pasidalyti patirtimi bei pristatyti Mančesteryje (Didžioji Britanija) kuriantį menininką Tank Petrol. Jis jau ruošia trafaretus istorinei Vilniaus vietai – šimtą veiklos metų skaičiuojančiam Lukiškių kalėjimui. Piešinį ant kalėjimo tvoros iš Kražių gatvės pusės Tank Petrol įgyvendins rugsėjo 8–11 d.

Per viešus rinkimus žmonės nubalsavo, kad atoki, tačiau jaunatviška miesto dalis, Vilniaus universiteto Sveikatos ir sporto centro pastatas (Saulėtekio al. 2), turėtų atgimti su jaunų lietuvių dueto Jurgio Tarabildos ir Gabijos Žilionytės kūriniu. Geriausias laikas pamatyti, kaip ir ką kuria menininkai – rugsėjo 10 dienos popietė nuo 16 valandos, kai greta esančioje pievoje įsikurs aktyvaus laisvalaikio pramogų aikštelė, skambant muzikai galima bus išmėginti įvarių lauko sportų rūšių bei pasistiprinti užkandinėje „The Great Tit“.

Kaip ir dera pagal žanrą gatvės meno festivaliui, „Vilnius Street Art“ leis sau pabūti delikačiai neprognozuojamam. Į jį pakviesti šiuo metu įdomiausi Vilniaus ir Kauno gatvių veikėjus – kaunietį Morfai ir pilietišką sostinės anonimą 209, kurio užrašai „Vilnius Full of Space“ jau seniai tapo miesto vizitine kortele.

„Kai gatvė nebestebina, ji yra mirusi gatvė,“- sako Ūla Ambrasaitė ir patikina, kad net ir rengėjams nėra tiksliai žinoma, ką, kada ir kur sumąstė šie kūrėjai.

Rugsėjo 13 d. nuo 16 val., kai jau visi kūriniai gatvėse bus baigti įgyvendinti, kultūros bare „Kablys“ rengiama vieša diskusija „Asmeninės viešosios erdvės“. Apie tai, iš kur vieniems kyla poreikis asmeninti viešąsias erdves, kitiems noras saugoti švarias sienas ir „gražius“ piešinius nuo nelegalių „grafitiorų“, apie meną ir jo apraiškas mieste kalbės paveldosaugininkas Vitas Karčiauskas, urbanistas Tomas S.Butkus, sociologė Veronika Urbonaitė-Barkauskienė bei festivalyje dalyvaujantys menininkai. Po diskusijos nuo 21 val. ten pat, kultūros bare „Kablys“, festivalis „Vilnius Street Art“ finišuos su Mondayjazz muzika.

Tačiau „Vilnius Street Art“ yra festivalis, kuris nesibaigia. Formali programoje skelbiama jo pabaiga reiškia, kad nuo tada menininkų sukurti darbai pradeda savarankišką gyvenimą gatvėje, o koks jis bus, stebėti galime kasdien.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.