Jaunimo teatro premjera ners į farmacijos pasaulį

Valstybinis jaunimo teatras naująjį sezoną pasitinka čekų dramaturgo Petro Zelenkos pjesės „Nykstančios rūšys“ pastatymu. Spektaklio premjerą žiūrovai išvys rugsėjo 20, 21 dienomis. Spektaklio režisieriaus Rolando Augustino Atkočiūno teigimu, šis šiuolaikiškas autorius yra geriau pažįstamas kaip kino scenaristas ir režisierius, todėl perkelti jo kūryba į teatro sceną yra įdomus iššūkis.

Pagal čekų dramaturgo P.Zelenkos pjesę Lietuvoje statomas antras spektaklis.
Pagal čekų dramaturgo P.Zelenkos pjesę Lietuvoje statomas antras spektaklis.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-09-12 18:27, atnaujinta 2018-02-09 16:12

Tai jau antrasis spektaklis pagal P.Zelenkos pjesę Lietuvoje. Šių metų sausį spektaklį pagal žinomiausią dramaturgo kūrinį „Paprastos beprotybės istorijos“ pastatė Klaipėdos dramos teatras.

Anot režisieriaus R.A.Atkočiūno, paaiškėjus, kad pjesė „Paprastos beprotybės istorijos“ jau pastatyta Klaipėdoje, buvo imtasi ieškoti kitų šio įdomaus ir aktualaus autoriaus kūrinių.

„P.Zelenka daugiau žinomas kaip kino scenarijų kūrėjas, kino režisierius. Vienas  jo filmų, sukurtas pagal Fiodoro Dostojevskio „Brolius Karamazovus“, buvo nominuotas „Oskarui“. Jis yra šio laiko, šios kartos kūrėjas ir galbūt atspindi šio meto vyksmą. Pjesė „Nykstančios rūšys“ panaši į kino scenarijų. Bandome ją perkelti į teatro sceną, į kitokią erdvę, ir tai ne visada pavyksta lengvai, bet galbūt tas ieškojimas yra įdomus. Įveikti tai, kas, atrodytų, skirta visai kitkam“, – Eltai sakė spektaklio režisierius R.A.Atkočiūnas.

Anot jo, spektaklyje daug kalbama apie šiuolaikinį reklamos pasaulį, apie tai, kaip žmonės į jį įsitraukia.

„Šiuo atveju kalbama apie farmacijos bendroves ir jų gaminamus vaistus. Tai yra aplinka, kurioje susitinka 30 metų nesimatę draugai, atsiduriantys skirtingose barikadų pusėse. Čia atgimsta jų praeitis, kurią vienas galbūt užmiršo, o kitas tik tuo ir gyvena. Atsitinka tam tikras konfliktas, karas – vieni yra už tą vaistą, kiti – prieš. Ir šiame fone žmonės aiškinasi savo santykius“, – pasakoja režisierius.

Pasak R.A. tkočiūno, spektaklyje nėra lietuvių teatre dažnai pasitaikančio simbolinio, metaforinio kalbėjimo. Priešingai, daugiau susitelkiama į žmogų kaip tam tikrą istoriją, siužetą, jį supančias peripetijas ir nustatomas ribas.

Pagrindiniams vaidmenims režisierius subūrė Jaunimo teatro aktorius Aleksą Kazanavičių, Nerijų Gadliauską, Neringą Varnelytę, Aušrą Pukelytę, Rasą Marazaitę, Sergejų Ivanovą, Saulių Sipaitį ir Vidą Petkevičių. Scenografiją kuria Marijus Jacovskis, kostiumus – Jolanta Rimkutė. Muziką  parašė kompozitorius Martynas Bialobžeskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.