Europos paveldo dienos supažindins su XX a. pradžios skoniu

Šį savaitgalį Lietuvoje rengiami Europos paveldo dienų renginiai. Šiųmetine renginio tema – „XX a. pradžios skonis“ siekiama supažindinti su praėjusio amžiaus pradžios politinės, ekonominės ir mokslo situacijos atspindžiais kultūros pavelde.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 17, 2014, 3:44 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 4:17 PM

Europos paveldo dienas organizuoja Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos. Departamento direktoriaus pavaduotojo Algimanto Degučio teigimu, pasirinkta tema siekiama kultūros paveldą visuomenei atskleisti kasdienėse erdvėse: „Gyvename taip skubėdami, kad net gatve žingsniuodami pamirštame apsidairyti: viskas, ką matome, yra didžiulės nuo prekių mirgančios parduotuvių vitrinos. Nė nepastebime, kad jos įsikūrusios rūmuose ar kituose istorijos turtinguose ir architektūrinių detalių gausiuose pastatuose.“

Per Europos paveldo dienas rengiamos pažintinės išvykos, konferencijos, paskaitos, edukaciniai užsiėmimai, parodos ir kiti renginiai, leisiantys atskleisti kultūros paveldo objektų vertę, kursiantys supratimą apie istorinės atminties puoselėjimo svarbą, ugdysiantys kartas bei mokysiantys saugoti senuosius istorinius objektus.

Vilniečiai kviečiami susipažinti su XX a. pradžios pastatų interjerais, Vilniaus miesto panorama ir jos pokyčiais XX a. pradžioje, buvusia „Pohulianka“ ir jos architektūra, Naujamiesčio prieigomis, lietuviškuoju XX a. pr. Vilniumi. Architektūros tyrimų centras kviečia į pažintinį pasivaikščiojimą „XX a. pradžios moderno skonis – Art Nouveau“, o Bažnytinio paveldo muziejus – į parodą prie Katedros „Tarpukario Vilniaus istorija: nuo stichinių nelaimių iki įspūdingų atradimų“. Iš viso sostinėje vyks daugiau nei 20 renginių.

Kauno mieste ir rajone pagrindinis dėmesys šiemet skiriamas moksleiviams ir akademiniam jaunimui: vyks ekskursija garlaiviu į tarpukario Kulautuvą, architektūros dirbtuvės, kultūrinio orientavimosi konkursai, kiti edukaciniai renginiai. Taip pat visuomenė kviečiama pažintinių pasivaikščiojimų metu pamatyti banko rūmus, B. ir V.Sruogų bei M. ir K.Petrauskų namus, paveldą, menantį Maironį, ir kita.

Palangiškiai turės progą dalyvauti istoriniuose pasivaikščiojimuose po XX a. pr. Palangą, šiauliečiai – susipažinti su tarpukario modernizmu Šiauliuose, o panevėžiečiai – sudalyvauti konferencijoje apie miesto architektūrą ir gyvenimą tarpukariu. Visą renginių programą galima rasti Kultūros paveldo departamento internetiniame puslapyje. Visi jie nemokami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.