Kameriniam orkestrui grįžti į tarptautinę areną padeda mecenatas

„Pastaruosius šimtą metų šio kūrinio, ko gero, niekas pasaulyje negrojo“, – tokia intriga pristato sezoną pradedantį Lietuvos kamerinio orkestro (LKO) koncertą kolektyvo meno vadovas smuikininkas Sergejus Krylovas. Jis turi galvoje kompozitoriaus Johanno Nepomuko Hummelio Koncertą smuikui fortepijonui ir orkestrui, kurį rugsėjo 27-ąją atliks jis, pianistė Mūza Rubackytė ir LKO.

Daugiau nuotraukų (1)

Milda Augulytė

Sep 24, 2014, 2:53 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 8:43 PM

M.Rubackytė ir S.Krylovas kartu pagroti planavo gal penkerius metus ir vis nepavykdavo suderinti grafikų. Ir štai pagaliau – trečiadienį jie pradėjo repetuoti J.N.Hummelio Koncertą ir dėl to abu tiesiog džiūgavo.

O M.Rubackytė džiūgavo dvigubai: juk LKO – pirmasis orkestras, su kuriuo ji grojo dar būdama 7 metų! „Nors nebe tie patys veidai kaip vaikystėje, bet grojant su šiuo orkestru visada apima išskirtinis jausmas – tai tarsi gyvenimo tąsa“, – kalbėjo pianistė.

Atlikti J.N.Hummelio Koncertą pasiūlė S.Krylovas. Pirmiausia norėjo padaryti staigmeną publikai, kuri šio kūrinio dar nėra girdėjusi, o ir patiems muzikantams jis kelia iššūkių.

„J.N.Hummelis buvo vunderkindas, Wolfgango Amadeaus Mozarto mokinys, Ludwigo van Beethoveno draugas, o tam tikra prasme ir varžovas. Savo kūryba Vienos klasikus jis susiejo su romantikais – Robertu Schumannu, Felixu Mendelssohnu, Fryderyku Chopinu. Mūsų atliekamas Koncertas G-dur pasižymi šviesa, optimizmu, humoru . Retas žanras – smuiko ir fortepijono koncertas – džiugina abiejų instrumentų puošnia virtuozine faktūra ir subtilumu. Tai talentingo autoriaus kūrinys talentingiems atlikėjams“, – rugsėjo 27-osios koncerto Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje Vilniuje akcentą apibūdino M.Rubackytė.

Koncerte skambės ir L.van Beethoveno kūriniai, tarp jų – 2-oji simfonija. LKO nebe pirmą kartą imsis šio kompozitoriaus simfoninės kūrybos.

Trečiadienį pristatydamas naująjį LKO sezoną jo direktorius Egidijus Mikšys ypač džiaugėsi, kad, sustiprėjus partnerystei su verslo atstovais, LKO atsivėrė platesnės tarptautinės veiklos galimybės, laukia ilgalaikiai projektai su garsiomis pasaulyje įrašų kompanijomis ir atlikėjais.

LKO jau lapkričio gale įrašys programą su S.Krylovu ir planuoja po vieną įrašą  kasmet. Su orkestru plokšteles norėtų įrašyti tarptautinę karjerą darantis estų obojininkas Kalevas Kuljus, Niujorko „Metropolitan Opera“ orkestro fleitininkas Denisas Bouriakovas, Berlyno filharmonijos orkestro obojininkas Johnatanas Keley.

Įdomų pasiūlymą pateikė Berlyno simfoninio orkestro dirigentas Lioras Shambadalas, beje, šį sezoną Vilniuje diriguosiantis LKO lapkričio 22-ąją. Jo projektas – „Nebaigtas W.A.Mozartas“. Dirigentas siūlo surinkti viską, ką yra parašęs W.A.Mozartas, tegul ir vieno puslapio kūrinėlius, ir įrašyti juos į plokštelę. „Kiekviena W.A.Mozarto nata geniali ir verta būti išgirsta“, – įsitikinęs L.Shambadalas.

Šiais laikais įrašų kompanijos nebeleidžia įrašų iš savo pinigų. Nori savo meną įamžinti kompaktinėje plokštelėje, ir gaidas pats įsigyk, ir įrašo, ir maketavimo kaštus padenk, ir reklamos kampanija pasirūpink. Net savas nuotraukas kompaktinės plokštelės viršeliui pateik. Ir būtų gerai, jei fotografas atvyktų ir nufotografuotų taip, kaip nori įrašų kompanija. Todėl neatsitiktinai E.Mikšys dėkojo orkestro veiklą jau kelerius metus remiančiam mecenatui Virginijui Striogai - jo finansinė pagalba padeda orkestrui vykti į gastroles,  planuoti įrašus ir šitaip skverbtis į tarptautinius vandenis, garsinti savo vardą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.