Teatro scenoje – lėlių, kaukių ir judesio fantasmagorija

Vilniaus teatre „Lėlė“ it smėlio smiltys dėliojami paskutiniai spektaklio „Smėlio žmogus“ štrichai. Pagal Ernstą Theodorą Amadeus Hoffmanną kuriamo jaunimui ir suaugusiems skirto spektaklio premjera įvyks rugsėjo 28 dieną. Tai pirmas šio E.Th.A.Hoffmanno kūrinio pastatymas lėlių teatre Lietuvoje. Kol kas apsakymas scenoje buvo atgijęs tik Nacionaliniame operos ir baleto teatre sukurtame balete „Kopelija“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-09-24 15:38, atnaujinta 2018-01-29 20:26

Teatre „Lėlė“ šią lėlių, kaukių ir judesio fantasmagoriją kuria stipri moterų menininkių komanda: iš Klaipėdos atvykusi režisierė ir lėlių dailininkė Gintarė Radvilavičiūtė, scenografė Renata Valčik; muziką parašė kompozitorė Rita Mačiliūnaitė, choreografiją sukūrė šokėja ir choreografė Sigita Mikalauskaitė. Vieną pagrindinių vaidmenų kuria jaunosios kartos aktorius Šarūnas Datenis. Šio judančių paveikslų ir vaizdinių spektaklio dramaturgiją sustyguoti padėjo rašytojas Mindaugas Valiukas.

Vieno ryškiausių rašytojų vokiečių romantizmo epochos literatūroje E.Th.A.Hoffmanno apsakymas „Smėlio žmogus“ yra bene tamsiausias jo kūrinys, pasakojantis apie paklydusį  tarp realybės ir fantazijų  jaunuolį Natanaelį, virš kurio iš vaikystės atsineštų skaudžių patirčių palytėto gyvenimo kabo pamišimo grėsmės nuojauta.

„Tai ir šiandien aktualus pasakojimas apie žmogaus sielos nykimą, pamišimą, kylantį iš egoizmo, netikėjimo, abejonės. Tikrovės ir fantazijos sąlyčio akivaizdoje atsirandanti beprotybė išskiria du žmones: jie kalba skirtingomis – proto ir fantazijų – kalbomis, prasilenkia nesuprasdami vienas kito, – teigia spektaklio režisierė G.Radvilavičiūtė.  - Jų dialogai virsta monologais, kiekvienas kovoja su savo Smėlio žmogumi – mūsų pačių asmenybės fantomu, šešėline, nematomąja puse.“

Spektaklio pagrindas – lėlės ir aktoriaus transformacija, dvilypumas, gyvos ir negyvos materijos susiliejimas. Pasak kūrėjų, toks duetas atveria neribotas galimybes. Abejonė, ar gyva esybė yra gyva, ir, priešingai, ar negyvas daiktas vis dėlto nėra gyvas, yra vienas magiškiausių, nejauką keliančių dalykų.

Apie gyvo-negyvo scenoje skirtumus ir iš to atsirandančią kitokią darbo specifiką lėlių teatre prabyla ir spektaklio scenografė R.Valčik: „Darbas su šviesa apskritai labai skiriasi lėlių spektaklyje – būna, kad reikia ilgai ieškoti ne kaip apšviesti erdvę, o kaip įvesti į tą šviesą lėlę. Čia ir atsiranda gyvo-negyvo daikto skirtumas: apšviečiant lėlę mažiau yra geriau, atsiranda daugiau paslapties. Atrodo, kad šiame spektaklyje mes daugiau slepiam negu rodom.“ Spektaklio „Smėlio žmogus“ premjera. Rugsėjo 28 d. 18 val. 30 min. Vilnius, „Lėlės“ teatras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.