Žvilgsnis į Kiniją – per degtukų dėžučių etiketes

Pažinti Kinijos kultūrą, istoriją, papročius ir tradicijas per degtukų dėžučių etiketes – tokią galimybę pasiūlė Lietuvos technikos biblioteka Vilniuje Kinijos Liaudies Respublikos 65-mečio proga. Čia eksponuojama etikečių paroda „Kinijai - 65“ iš privačios kauniečio Aleksejaus Jegorenkos kolekcijos. Parodos atidaryme antradienį dalyvavo KLR ambasadorius Lietuvoje Liu Zengwenas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 30, 2014, 9:46 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 2:05 AM

Senųjų kinų valdovų dinastijų atstovų portretai ir visa Mao Dzeduno epocha, tautiniai kostiumai ir arbatos gėrimo ceremonija, kinų kosmonautai ir olimpiniai čempionai, teatras, rašto pavyzdžiai, miestai, gamtovaizdžiai, gyvūnų atvaizdai ir net tragedija – žemės drebėjimas... Kad ir kaip atrodytų keista, visa tai įamžinta degtukų dėžučių etiketėse, kurias A.Jegorenka renka jau daugiau kaip pusę amžiaus.

Trečiajame Lietuvos technikos bibliotekos aukšte stovi keliolika stendų su daugybe eksponatų.  „Atvežiau tris didžiulius pakus – jie svėrė aštuoniolika kilogramų“, – sakė A.Jegorenka apie eksponuoti parengtas etiketes, suklijuotas ant kartono lakštų, ir pridūrė, kad čia tik menka jo kolekcijos dalis: jei eksponuotų visas, neužtektų nė keturių bibliotekos aukštų.

67 metų vyras degtukų dėžučių etiketes pradėjo rinkti dar paauglystėje. Kodėl būtent toks pomėgis? „Šančiuose visi rinko degtukų etiketes, – truktelėjo pečius vyras, visą gyvenimą dirbęs  geležinkelio kompresorinės darbuotoju. - Dabar gal aš tik vienas likau - kuo daugiau rinkau, tuo labiau šis pomėgis traukė.“

Iš pradžių jis domėjosi įvairiausiomis etiketėmis, bet ilgainiui nutarė susitelkti į siauresnę sritį. Kinija jam atrodė pakankamai egzotiška šalis, tad ties ja ir apsistojo. Etiketės iš tolimos šalies A.Jegorenką pasiekia laiškais, bet kai kurias bando įsigyti interneto parduotuvėse.

„Tačiau taip užsisakyti etikečių įmanoma tiktai per pažįstamus. Priešingu atveju su kinais labai sunku susikalbėti. Pačios etiketės nėra labai brangios, tačiau jas atsisiųsti kainuoja nemažai“, – šypsojosi A.Jegorenka.

Pasiteiravus, ar iš tikro Kinijoje leidžiama tiek daug skirtingų degtukų dėžučių, A.Jegorenka papurtė galvą: „Ne, ne, paprasti kinai tokių etikečių nemato – jos skirtos kolekcininkams, pardavinėjamos specialiose parduotuvėse.“ Taigi lupti nuo dėžučių jų nereikia.

A.Jegorenkai Kinijoje neteko būti, tačiau jo dukteriai pavyko ten nukakti.

Lietuvos technikos bibliotekoje atidarytoje parodoje „Kinijai - 65“ galima pamatyti ir vaizdo siužetų apie tradicinius kinų amatus, kaip antai kaligrafija, taip pat bibliotekai dovanotų leidinių apie Kiniją.

Tai jau ketvirtoji Kinijos tematikos paroda Technikos bibliotekoje. A.Jegorenka ir jo kolega kolecininkas A.Avalasevičius 2008-aisiais ten buvo surengę degtukų dėžučių etikečių, skirtų Pekino olimpinėms žaidynėms, parodą, vėliau – parodą, skirtą KLR 60-mečiui. Per tą laiką pasikeitė gal keturi Kinijos ambasadoriai Lietuvoje, o tradicija išliko.

Technikos bibliotekos direktorius Kazio Mackevičiaus po dviejų savaičių su A.Mickevičiaus bibliotekos darbuotojais lankysis Šanchajaus bibliotekoje – iš ten į Lietuvą bus atgabenta paroda „Pasaulio miestų diena“ ir „Expo 2010 Šanchajuje“. Ji bus atidaryta A.Mickevičiaus bibliotekoje spalio 31-ąją, kai bus minima Pasaulio miestų diena.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Rusija pradėjo sausumos puolimą Charkive