Diskusijos apie meną aprėps erdvę nuo Ukrainos iki Kirgizstano

Spalio 2–5 dienomis Vilniaus dailės akademijoje ir Nidos meno kolonijoje vyksta regioninė pasaulinio menininkų rezidencijų tinklo "Res Artis" susitikimas-konferencija, organizuojama Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonijos drauge su "Res Artis". Renginio tema – „Atsitraukti ir dalyvauti. Rezidencijos kaip ramūs užutėkiai, meno produkcijos ir karjeros centrai“. Jame dalyvauja atstovai tų menininkų rezidencijų, kurios įsikūrusios į Šiaurę ir Rytus nuo Lietuvos.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 2, 2014, 8:30 PM, atnaujinta Jan 28, 2018, 7:32 PM

Į susitikimą atvyko 90-ies veikiančių ir dar kuriamų rezidencijų operatorių, vadovų, kuratorių bei menininkų iš Baltijos ir Šiaurės šalių, Vidurinės Azijos (Kazachstano, Uzbekistano, Tadžikistano ir Kirgizstano), Rytų partnerystės šalių (Armėnijos, Azerbaidžano, Baltarusijos, Gruzijos, Moldovos ir Ukrainos),Rusijos Federacijos bei viso pasaulio. Lietuvoje tai pirmasis tokio masto renginys, skirtas menininkų rezidencijoms.

Konferencijoje ir dirbtuvėse patirtimi dalinsis patyrę rezidencijų atstovai iš Vakarų ("Akademie Schlos Solitude", "A-I-R laboratory / Zamek Ujazdowski" iš Varšuvos), iš Šiaurės šalių ("Baltic Art Centre" iš Visbio, Švedija), iš Baltijos šalių ("Moks", Estija) ir iš Rytų ("GeoAir" iš Gruzijos, "Izolyatsia" iš Ukrainos). Paskaitas skaitys pripažinti meno ekspertai ir kuratoriai. Tarp jų - Viktoras Misiano iš Maskvos meno žurnalo.

Renginyje bus diskutuojama apie atsitraukimą (pabėgimą), egzotiškumą, kultūrinį turizmą ir svetingumą. Taip pat bus aptartas rezidencijų vaidmuo vietinėje bendruomenėje ir šiuolaikinio meno pasaulyje. Dalyviai kels klausimus apie menininkų rezidencijų reputaciją ir įtaką, svečio-šeimininko ar kuratoriaus-menininko santykių modelius ir etiką, bandys apibrėžti, kaip galima būtų įvertinti rezidencijų rezultatus.

Vienas susitikimo tikslų - susipažinti su buvusios Tarybų Sąjungos regiono rezidencijų atstovais, pristatyti juos Šiaurės ir Baltijos šalių partneriams bei renginio dalyviams iš kitų pasaulio šalių.

Daugiau informacijos apie susitikimą ir jo programą galima rasti tinklalapyje www.nidacolony.lt.

* * *

Vilniaus dailės akademijos menininkų rezidencija "Nidos meno kolonija" kasmet priima apie 50 menininkų-rezidentų, kurie gyvena ir kuria apie du mėnesius. Rezidencija menininkui yra labai svarbi kūrybinės praktikos dalis, nes, palikęs visus rūpesčius namie, jis gali susikoncentruoti ir visą savo laiką skirti darbui.

Pasaulinis menininkų rezidencijų tinklas "Res Artis" vienija 500 narių-rezidencijų iš 70 pasaulio šalių ir kasmet su partneriais organizuoja generalinius ir regioninius susitikimus. Pastaraisiais metais jie vyko Tokijuje, Vienoje, Debrecene.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?